Novosti Crna kronika

Jozi smeta metak u lopatici

Čabraja je uhićen s kilogramom 'trave', a suđenje sedam godina nikako da nesmetano krene: za to vrijeme jedan od kupaca marihuane je osuđen i već je odslužio zatvorsku kaznu

Jozi smeta metak u lopatici

Zbog metka iz pištolja koji mu je još uvijek u lopatici, Jozo Čabraja (28) nije došao na nastavak suđenja za prodaju kilograma marihuane na Općinskom sudu u Splitu. Kao žrtva pokušaja ubojstva iz osvete početkom ovog mjeseca u Kaštel Sućurcu, za koji je prijavljeno šestero članova zločinačke udruge iz Splita, Čabraja još uvijek pati od zdravstvenih posljedica.

Nakon što nadležnom sucu dostavi liječničke nalaze, odlučit će se o nastavku suđenja za zapljenu droge koja se dogodila prije sedam godina. U međuvremenu je jedan od kupaca marihuane osuđen i odslužio je zatvorsku kaznu, dok je drugi dobio nečasni otpust iz vojske.

Polovicom siječnja 2012. godine u Kaštel Lukšiću u blizini benzinske postaje u poslijepodnevnim satima Jozo Čabraja prodao je Krešimiru Ježini 977,6 grama marihuane, navodi optužnica. Njegov brat Anto Čabraja tereti se u istom optužnom aktu da je nekoliko dana ranije, nakon telefonskog dogovora, prodao Ivanu B. pet aluminijskih paketića u kojima je bilo 0,3 grama marihuane. Obojica braće su optužena za prodaju tvari koja se nalazi na popisu opojnih droga. Na splitskom općinskom sudu održano je više ročišta tijekom kojih su saslušani kupci marihuane. Krešimir Ježina prepričao je da je nakon uhićenja osuđen, ali nije teretio Čabraje.

- Odslužio sam kaznu od godine i pol zatvora zbog kupnje ove marihuane te sam nakon izlaska na slobodu promijenio svoj život nabolje. Redovito se testiram. Jozu Čabraju ne poznajem, ali sam ga jednom vidio tijekom boravka na Bilicama – kazao je Ježina, koji je na suđenje braći Čabraja došao kao svjedok jer je osuđen u odvojenom postupku.

Drugog kupca Ivana B. policija nije dugo mogla naći ni na jednoj prijavljenoj adresi te je nadležna sutkinja pisala MORH-u, čiji djelatnik je bio, i saznala mu prebivalište. Također je utvrdila da je u međuvremenu dobio nečastan otpust iz vojne službe. Nakon što je i on saslušan, glavna rasprava se trebala privesti kraju.

U međuvremenu je u lipnju 2014. godine ubijen Marin Matijaš te je Jozo Čabraja završio u istražnom zatvoru kao počinitelj, gdje je proveo nešto manje od maksimalnog roka od tri i pol godine. Na Županijskom sudu u Splitu je u listopadu 2015. godine dobio 13 godina zatvora, ali je Vrhovni sud presudu ukinuo i naložio novo suđenje. U prosincu 2017. godine mu je istražni zatvor zamijenjen mjerom opreza obveznog javljanja policiji jednom tjedno i zabranom približavanja svjedocima u postupku.

Za suđenje za prodaju marihuane na Općinskom sudu u Splitu tražio je tada odgode zbog zdravstvenog stanja, a onda dolazi do promjene nadležnog suca i rasprava treba krenuti ispočetka. Zakazano je i odgođeno šest ročišta, uključujući ovo zadnje.

Tijekom tog perioda Jozo Čabraja je ranjen dva puta vatrenim oružjem, krajem siječnja ove godine, kada je zadobio površinske rane trbuha i podlaktice te početkom ožujka, kada je dobio metak u lijevu lopaticu, a još dva su ga okrznula. Ranjavanja su dovela do fizičkih i psihičkih teškoća, zbog kojih je sada na čekanju suđenje za dilanje, ali i ponovljeno suđenje za ubojstvo, koje je također na županijskom sudu odgođeno na neodređeno vrijeme.

Naslovnica Crna kronika