Novosti Crna kronika

'zaradio' kaznenu prijavu

Slovenac varao hrvatsku državu: vlasnik tvrtke u Betini utajio porez i oštetio proračun za gotovo 800 tisuća kuna

'zaradio' kaznenu prijavu

Šibenska policija je protiv 66-godišnjeg državljanina Republike Slovenije podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, a zbog sumnji da je počinio kazneno djelo utaje poreza i kazneno djelo povrede obveza vođenja trgovačkih poslovnih knjiga. On se sumnjiči, da je počinjenim radnjama, oštetio proračun Republike Hrvatske za najmanje 787 tisuća kuna, priopćili su iz PU šibensko-kninske.

Naime, Dovršenim kriminalističkim istraživanjem u Odjelu gospodarskog kriminaliteta Službe kriminalističke policije, koje je provedeno u koordinaciji s Ministarstvom financija i Poreznom upravom Šibenik, utvrđeno je da je osumnjičeni Slovenac u svojstvu vlasnika i odgovorne osobe tvrtke sa sjedištem u Betini u vremenskom razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2016. godine, s ciljem da izbjegne plaćanje poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit za svoju tvrtku, Poreznoj upravi davao nepotpune i netočne podatke u mjesečnim prijavama poreza na dodanu vrijednost. Istodobno prijavu poreza na dobit uopće nije podnio, a što je utjecalo na utvrđivanje porezne obveze, odnosno, dovelo do smanjenja dužnog iznosa za plaćanje PDV-a, te nemogućnosti utvrđivanja poreza na dobit od strane Porezne uprave.

Također, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da osumnjičeni, u istom svojstvu i vremenskom razdoblju, suprotno odrednicama Općeg poreznog zakona  nije vodio trgovačke ili poslovne knjige koje je po zakonu bio dužan voditi, ili ih je vodio tako da je otežana njihova dostupnost i preglednost poslovanja.

         

      

Naslovnica Crna kronika