Novosti Crna kronika

sad se kaje

'Imam bombu i nož u džepu, daj novac ili ću dignuti sve u zrak': bivši nogometaš s paprićem u ruci pljačkao kioske i mjenjačnice po Zagrebu

sad se kaje

"Imam bombu i nož u džepu, daj novac ili ću dignuti sve u zrak", sadržaj je poruke na papiriću kojom je u razbojništva u centru Zagreba odlazio Slovenac Tadej K. (27) zvani Mrgud. Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu “stisnut” dokazima priznao je, kako javlja Jutarnji list, sva tri razbojništva pa je zbog toga u konačnici osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora.

Prvi krimen bio je lanjskog 25. rujna u 14.30 sati u Vlaškoj ulici gdje je ušetao u kiosk "Peticu" te iz rashladne vitrine uzeo limenku Coca Cole. Stavio ju je na pult, a kad ju je prodavačica V.Đ. podigla ne bi li očitala kod, vidjela je papirić sadržaja "Imam bombu i nož u džepu, daj novac". Vidjevši to, upitala ga je šali li možda, na što joj je odgovorio: "Ne šalim se, daj brzo novce". U strahu za život izvadila je iz blagajne 7900 kuna s kojima je odjurio niz ulicu.

Potom je lopov 1. listopada, opet u Vlaškoj ulici, ali u mjenjačnici "Centar", utjerao strah u kosti djelatnici I.C. Njoj je, pak, dao papirić tražeći novac po istom scenariju uz prijetnju bombom i nožem i uz napomenu "bez riječi i gluposti". Zbog ružnjikavog rukopisa zaposlenica ga je pitala što piše na poruci, pa se lopov uzrujao i prijetećim tonom joj odbrusio: "Daj mi sve pare, novčanice od 500 eura i 10 eura. Imam bombu u ruci". Na kraju mu je dala 530 eura s kojima je pobjegao ostavivši prijeteću ceduljicu na pultu.

Tri dana kasnije opet u pola bijela dana, ista scena. Slovenac je ušetao u mjenjačnicu "Studio Upi" u Petrićevoj ulici gdje je djelatnici I.G. dao papirić sadržaja "Imam bombu, daj mi novac, dignut ću sve u zrak". No ona se nije dala pokolebati već mu je vratila taj papirić i uzela telefon kako bi nazvala policiju. Za mladog lopova bila je to treća (ne)sreća - kazneno je prijavljen za tri razbojništva od kojih je jedno ostalo na pokušaju. Osim 15 mjeseci zatvorske kazne, sud je odlučio da pokradenim tvrtkama mora vratiti 12.900 kuna, a osim toga mora nadoknaditi i 8000 kuna sudskih troškova u što su mu uračunate usluge sudskog tumača.

- Da, osjećam se krivim. Kajem se i žao mi je što su svi ti ljudi zbog mene doživjeli šok. Znate, dok sam živio u Sloveniji, radio sam u očevoj firmi. No sa 15 godina otac me napustio, a s majkom nisam bio u dobrim odnosima pa od tada radim i školujem se. Osam godina radio sam u ljubljanskom McDonald'su. Svaki vikend sam dolazio u Hrvatsku jer sam tu imao djevojke. I tu sam se preselio nakon što sam odlučio u Sloveniji dati otkaz na poslu. Do sada nikada nisam bio kažnjavan u Hrvatskoj. Ne znam objasniti motive koji su me natjerali u pljačke, no želio sam se domoći nešto novca. S obzirom na to da sam radio u ugostiteljstvu, namjera mi je bila zaposliti se u McDonald'su u Hrvatskoj - rekao je u svoju obranu posrnuli Slovenac, bivši nogometaš slovenskog niželigaša.

Naslovnica Crna kronika