Novosti Crna kronika

'gazda' je izručen

Ivica Todorić vratio se u Hrvatsku, točno godinu dana nakon uhićenja u Londonu - i odmah završio u Remetincu

 'gazda' je izručen

 21:38 U krug zatvora u Remetincu ušlo je nekoliko policijskih vozila, a u jednom od njih bio je i Ivica Todorić.

21:12 Vesna Todorić je zračnu luku napustila bez izjava.

21:08 Putnike su nakon slijetanja gotovo istjerali iz zrakoplova, čak je bilo i povika kojima su ih požurivali, javlja naša reporterka koja je doletjela avionom iz Londona.

Todorić i njegova supruga zadnji su izašli iz zrakoplova. Supruga je ušla u aerodromsku zgradu, dok je Todorić već na pisti ukrcan u posebno vozilo, vjerojatno MUP-ovo, koje ga je odvezlo prema Remetincu.

Todorića po dolasku u Remetinec čeka uobičajena zatvorska procedura, od pregleda do oduzimanja stvari pa smještaj u najvjerojatnije jednokrevetnu sobu. Uručiti će mu i sudsko rješenje o određenju istražnog zatvora na koje ima pravo žalbe.

Nakon noći iza rešetaka Todorića očekuje ispitivanje u tužiteljstvu gdje će ga suočiti s optužbama i ponuditi mu da iznese obranu.

21:04 Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u srijedu navečer je izručen Hrvatskoj, a u zagrebačku zračnu luku, iz Londona gdje je bio u bijegu, sletio je iza 20,50 sati.

Todorićev zrakoplov, u kojem je bilo i više hrvatskih novinara na povratku s turističkog sajma u Londonu, poletio je s Heathrowa iza 18 sati, a Todorić je u zračnu luku došao ranije u pratnji policije i kratko rekao da se osjeća dobro.

Njegova supruga Vesna za N1 je izjavila da je Todorić nevin. "Dokazat će se da nije uzeo ni jedan euro", kazala je Vesna Todorić.

_________________________

Zatvorska procedura pa ispitivanje u tužiteljstvu

Istraga protiv Todorića pokrenuta je prošle godine zbog sumnja da je u aferi Agrokor iz posrnulog koncerna izvukao više od milijarde kuna. Kako mu je u istrazi određeno i zatvaranje zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke iz zračne luke ide u istražni zatvor u Remetincu.

Todorića po dolasku u Remetinec čeka uobičajena zatvorska procedura, od pregleda do oduzimanja stvari pa smještaj u najvjerojatnije jednokrevetnu sobu. Uručiti će mu i sudsko rješenje o određenju istražnog zatvora na koje ima pravo žalbe.

Nakon noći iza rešetaka Todorića očekuje ispitivanje u tužiteljstvu gdje će ga suočiti s optužbama i ponuditi mu da iznese obranu.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante i 12 Agrokorovih menadžera te revizora pokrenulo zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna.

Uz Todorića i sinove istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Ukupnoj šteti uz Todorićevu navodnu "nepripadnu imovinsku korist" od milijardu i 142 milijuna kuna državno odvjetništvo pribraja i dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za "jednu pravnu osobu" krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića, čija se obrana žalila na sudsku odluku o pritvoru, ali ta žalba nije ni razmatrana jer je Todorić bio u bijegu.

U zatvoru zbog jednog svjedoka

Na slobodu bi, kako se doznaje, mogao izaći nakon što tužiteljstvo sasluša jedinog preostalog svjedoka, ako u međuvremenu ne zatraže njegovo pritvaranje po nekoj drugoj osnovi.

Osnivač Agrokora u Hrvatskoj je suočen s još jednom istragom koju je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo protiv njega otvorilo lani, 18. prosinca, a odnosi se na zajmove koje je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru i koje tužiteljstvo smatra nezakonitima.

Osim Ivice Todorića tom su istragom obuhvaćeni i njegov sin Ivan Todorić te predsjednik uprave Nexusa Marko Lesić i član uprave Krešimir Ruždjak. Ivicu i Ivana Todorića tereti se da su potaknuli suosumnjičene šefove Nexusa da suprotno odgovarajućim zakonskim odredbama, bez znanja ulagatelja i protivno odluci Povjereničkog odbora daju ukupno 117,5 milijuna kuna zajma Agrokoru, iako su ta sredstava bila strogo namijenjena za ulaganje u tvrtku Zagreb-Montaža.

Nekad najmoćnijem hrvatskom gospodarstveniku blokirano je 64,4 milijuna eura u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Kanadi, doznalo se u travnju od njegove obrane, a boravak u Londonu navodno je financirao novcem od prodaje suprugine roditeljske kuće.

Naslovnica Crna kronika