Novosti Crna kronika

upozoravala na pedofila

Splitska 'Baka Zmaj' kažnjena jer je lijepila letke kojima je prokazala seksualnog zlostavljača svojih unučica!? U presudi oči bode jedan čudan detalj, a hrabra Splićanka poručuje da neće odustati

upozoravala na pedofila

Zbog dijeljenja letaka na kojima je građane splitskog kvarta Brda upozoravala da u njihovoj blizini živi pedofil, na Prekršajnom sudu u Splitu, stalnoj službi u Kaštel Sućurcu, nedavno je krivom proglašena 56-godišnja baka dviju zlostavljanih djevojčica, žrtava predatora na kojeg je upozoravala.

Baka koja je u javnosti, nakon što je Slobodna Dalmacija objavila članak o njezinoj borbi protiv zlostavljača, postala poznata pod nadimkom "Baka Zmaj", kažnjena je s 300 kuna zbog kršenja čl. 16. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, u kojem stoji da će se onaj tko izmišlja ili širi lažne vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana kazniti s 25 do 100 eura kazne.

Splićanin i djevojka osuđeni za seksualno zlostavljanje djevojčica, ali 'baka Zmaj' ne odustaje: Čekam ga da iziđe iz zatvora, želim da svi saznaju tko je on, a ona je veća zločinka od njega!

Prema presudi suca Dalibora Vodanovića, Baka Zmaj je kriva što je "27. srpnja 2017. godine u 11.10 sati u Splitu, Put Ravnih njiva bb, narušavala javni red i mir širenjem lažnih vijesti na način što je zalijepila veći broj plakata sadržaja: 'Pedofil na Brdima, Marko B. – 25 godina, bolesni poremećeni gad, živi Put Ravnih njiva, zlostavlja šestogodišnje curice, otac ga pravda i štiti'...(navodi se puno ime i prezime mladića i njegova oca – op.a.), što je kod građana gradskog kotara Ravne njive izazvalo uznemirenost i osjećaj straha".

Baku je policiji prijavio otac mladića kazavši da je dobio nekoliko letaka koji su bili zalijepljeni na ulici i po automobilima i da ga se time uznemirava, pa je policija nakon postupanja podnijela optužni prijedlog.

Pravomoćno osuđen

Baka je, pak, u svojoj obrani kazala da joj kći (majka djevojčica – op.a.) nije znala za to što ona radi te da je tako postupila zbog zaštite javnog interesa te da je imala "potrebu javno prozvati osobu koja je počinila kazneno djelo prema njezinim dvjema unučicama".

U ovoj je presudi vrlo zanimljiv činjenični opis kaznenog djela za koje je baka, za sada, nepravomoćno osuđena. Kako smo naveli, osuđena je za širenje lažnih vijesti. No, ima jedna "caka" – ono što je ona napisala na lecima nikako nije laž.

Naime, Marko B. je sredinom svibnja ove godine na splitskom Županijskom sudu pravomoćno osuđen na dvije godine i tri mjeseca zatvora dok je njegova tadašnja djevojka, inače tetka dviju djevojčica, a koja je u vrijeme počinjenja djela bila maloljetna, osuđena na uvjetnu kaznu maloljetničkog zatvora koja se neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne počini neko novo kazneno djelo.

– Ono što je moja branjenica navela i za što je se tereti je dokazano kao istinito, i to presudom Županijskog suda te smatramo da nema elemenata prekršajnog djela jer nije narušila javni red i mir širenjem lažnih vijesti – kazala je, među ostalim, na suđenju njezina odvjetnica Doris Košta.

No, ništa nije pomoglo jer je sudac Vodanović u obrazloženju odluke naveo da "je obrana okrivljenice usmjerena prema izbjegavanju prekršajne odgovornosti".

– Načinom lijepljenja određenog letka s određenim sadržajem po ulicama u gradskom kotaru Brda i Ravne njive, takvom radnjom okrivljenica je lijepeći plakate na vidnim mjestima i automobilima uznemirila građane te remetila njihov mir i spokojstvo, a radilo se o umišljanoj aktivnosti gdje je počinitelj svjestan sadržaja – obrazložio je sudac.

'Nastavit ću isto'

– Ma platit ću ja kaznu, nije ovdje u pitanju novac, ali me ljuti što je ovo na neki način poruka pedofilima da mogu raditi što hoće, a kažnjavaju se oni koji na to upozoravaju. Pa zašto ljudi nemaju pravo znati, posebno kad su u pitanju ovakvi monstrumi, tko im je susjed, tko živi pored njih, koga im djeca viđaju na ulici? Da se njima objavljuju fotografije javno, vjerujem da bi se i oni prepali javnosti i da ne bi bilo toliko tih zločina.

Mogu samo reći da ću ja nastaviti raditi to što radim. U godinu dana smo moji simpatizeri i ja podijelili više od pet tisuća letaka i plakata po cijelom Splitu. Mene najviše ljuti što je ona (tetka djevojčica koja ih je snimala nage i praktično podvodila svom tadašnjem momku Marku – op.a.) prošla s uvjetnom kaznom, što sad slobodno šeta gradom. Ona je morala dobiti puno veću kaznu, ona je veća zločinka od njega jer je iz obitelji i ona je morala zaštititi moje unučice – poručila je 56-godišnjakinja.

Naslovnica Crna kronika