Novosti Crna kronika

'muljaža' na uvjetnoj

Nema za kruh, a izvukla dva milijuna kuna - svi se pitaju gdje je novac: nezaposlena pravnica iz Jelse završila iza rešetaka, pročitajte vrlo zanimljiv dio obrazloženja sudskog vijeća

'muljaža' na uvjetnoj

Marija Turić (39), nezaposlena pravnica iz Jelse, koju je splitska policija prijavila za pronevjeru 700 tisuća kuna, ipak je, iako je prvotno puštena da se brani sa slobode, završila u istražnom zatvoru.

Odluka je to sudskog vijeća Županijskog suda u Splitu.

Policija je nju i Nikolu Bekavca (55) privela na ispitivanje na ODO Split, a istražni sudac ih je pustio na slobodu. No, Odvjetništvo je smatralo da postoji opasnost od ponavljanja djela te je uložilo žalbu na odluku suca istrage o puštanju Marije Turić na slobodu.

Podsjetimo, Turić, glavna tajnica udruge "Međunarodno prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju" iz Staroga Grada, i Nikola Bekavac, aktualni predsjednik Udruge hrvatskih ratnih veterana grada Splita, terete se da su tijekom prve polovice svibnja 2018. godine pribavili obrazac punomoći Splitske banke, u koji su unijeli potpis ovlaštene osobe i pečat udruge u kojoj je Turić tajnica.

Kao opunomoćenika upisali su Bekavca kao navodnog direktora te udruge, iako je pravi direktor Vicko Šoljan. Na ovaj su način doveli u zabludu zaposlenike banke, koji su na štetu udruge isplatili osumnjičenom Bekavcu ukupno 709 tisuća kuna.

Bekavac, kaže, da je u ovoj priči završio sasvim slučajno i tvrdi da nije uzeo ni kune te da nema nikakve štete jer je navodno oštećena osoba, koja mu je dala punomoć, sav novac dobila.

Zanimljivo je da je Turić ova djela za koja se sad tereti počinila dok je bila pod uvjetnom kaznom od šest mjeseci s rokom kušnje od godinu dana, a koju je dobila zbog krivotvorenja isprave.

Također, krajem prošle godine Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu kojom je tereti da je, također kao glavna tajnica sportske udruge, uplatila 578 tisuća kuna na račun svoje majke, a 629 tisuća kuna na račun supruge poduzetnika Jurice Franetovića, optuženog za poticanje na pronevjeru. Sve su to radili u od travnja do kraja 2016. godine, a ukupno su, po optužnici izvukli iz udruge oko 1,2 milijuna kuna.

S obzirom na to da se svota koja je, sumnja se, u oba slučaja izvučena iz udruge penje na vrtoglavih dva milijuna kuna, vrlo zanimljivo zvuči dio obrazloženja sudskog vijeća koje je odlučilo Mariju Turić "pospremiti" iza rešetaka.

– Iskazana količina kriminalne aktivnosti, te upornost i uloga okrivljene kao bivše zaposlenice oštećene udruge dodatno ukazuju na opasnost da bi okrivljena, boravkom na slobodi mogla ponoviti kazneno djelo, posebno uzevši u obzir da je ista nezaposlena, bez redovitih primanja i lošeg imovnog stanja – stoji u sudskoj odluci.

E, sad, pitate se, kako je moguće da netko tko uzme dva milijuna kuna bude "lošeg imovnog stanja"? Što je 39-godišnjakinja napravila s tim novcem?

Kako doznajemo od nekih mještana Jelse, Marija živi s roditeljima u njihovoj obiteljskoj kući, brine se o četverogodišnjoj bolesnoj djevojčici i nema kupljenu niti izgrađenu nikakvu nekretninu ili pokretninu što bi, s obzirom na veliku svotu koja joj se stavlja na teret, bilo logično. Pa gdje je onda novac?

Njezin odvjetnik Edo Deković kaže da je, što se tiče prvog slučaja u kojem je šteta oko 1,2 milijuna kuna, sav novac vraćen udruzi o čemu, kako mu je rekla klijentica, postoje i potvrde. Što se tiče ovog novog slučaja, nije mu jasno zašto je sud odlučio zatvoriti je.

– Kako će ponoviti djelo kad više nije zaposlena u udruzi? Malo je ova odluka iznenađujuća, a moja klijentica tvrdi da nema veze s tim za što se tereti – veli nam Deković.

Nismo, dakle, došli do odgovora kako to da netko tko je ukrao milijune nema ništa od imovine, odnosno gdje je novac završio, no možda odgovor na ta i druga pitanja daju predstojeći sudski postupak za slučaj iz 2016. godine i istraga za ovu najnoviju pronevjeru.

Naslovnica Crna kronika