Novosti Crna kronika

istina u mraku

Čubelić nije kriv za pokušaj ubojstva u Srinjinama: policija nema pojma tko je izrešetao bivšeg mistera turizma

istina u mraku

Jedini svjedok koji je vidio pucnjavu na udaljenosti od 30-ak metara, Bečićev sumještanin, kazao je da je bio mrak i da nije zamijetio ništa osim da je počinitelj imao kapuljaču. Kad su hici ispaljeni od straha je otišao u obližnji kafić

Nakon sedam mjeseci postupka koji se zbog pokušaja ubojstva Marija Bečića (33) vodio protiv Josipa Čubelića (31) zvanog "Čuba" iz Splita, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu obustavilo je istragu zbog nedostatka dokaza te je Čubelić oslobođen sumnje da je pokušao ubiti bivšeg mistera turizma Hrvatske.

A tko ga je izrešetao po nogama i dalje službeno ostaje nepoznanica.

Čubelića se teretilo da je 25. studenoga 2017. godine oko 18.30 u Srinjinama sačekao Bečića, nakon što su se prije dogovorili da će se naći kako bi razjasnili priču oko sukoba koji se dogodio tog dana oko 4 ujutro ispred jednoga splitskog noćnog kluba. Kad je Bečić izašao iz vozila, sumnjalo se da je Čubelić u njega iz ilegalnog pištolja ispalio tri hica, a kad je ovaj bježeći pao na pod, došao je do njega, ispalio još dva metka u noge te ga udario pištoljem po glavi nakon čega je pobjegao.

'Imao je kapuljaču'

"Čuba", kojeg je branio odvjetnik Željko Gulišija, tijekom istrage branio se negirajući ono za što ga se tereti, no obranu nije iznosio niti je odgovarao na pitanja. A istraga je došla "do zida" iz nekoliko razloga.

Bivši Mister turizma propucan je u Srinjinama sa šest metaka, a sve je započelo u jednom splitskom noćnom klubu

Poznati splitski kriminalac završio iza rešetaka zbog pokušaja ubojstva u Srinjinama: do brutalnog napada na Mistera turizma došlo je zbog razbijenih čaša?!

Vatreni obračun u Srinjinama: Čubi ukinut istražni zatvor, nakon saslušanja ranjenog Mistera turizma i svjedoka situacija se promijenila

Prvo, jedini svjedok koji je vidio pucnjavu na udaljenosti od 30-ak metara, Bečićev sumještanin, kazao je da je bio mrak i da nije zamijetio ništa osim da je počinitelj imao kapuljaču. Kad su hici ispaljeni od straha je otišao u obližnji kafić.

Osim, naravno, Bečića koji je u istrazi kazao da su on i Čuba prijatelji te da se tog jutra ispred kluba verbalno posvađao s Čubelićem no da mu je rekao da se ne želi s njim tući te je čak kleknuo pred njega nastojeći izbjeći fizički sukob. Kazao je da je u jednom trenutku on skinuo majicu i da je došlo do sukoba u kojem je "Čubu" udario u glavu, a ovaj je uzvratio udarcima od čega su neke, moguće je, zadali i izbacivači. Rekao je i da ga je Čubelić nazvao tog dana oko 18 sati kazavši mu da je pogriješio i da se ispričava, a on mu je odgovorio da je sve u redu.

No, što se tiče pucnjave, posvjedočio je da je osoba koja je pucala u njega bila udaljena oko tri metra, da je vidio samo njegov obris jer je napadač imao kapu ili potkapu na glavi te da je bio mrak. Kad je pao, nije mogao vidjeti napadača i dok je ležao na podu čuo je korake osobe koja mu je došla s leđa i udarila ga u glavu, a onda opet pucala. Mislio je da mu je pucano u glavu.

Što se tiče tragova na mjestu pucnjave, pronađeni su tragovi krvi i Bečićev DNK, potom jedan djelomičan DNK profil neprikladan za identifikaciju te DNK profil nepoznate osobe koji se nije podudarao s uzorcima u policijskoj bazi podataka.

Na pronađenim čahurama, pak, nije bilo moguće izuzeti dovoljno kvalitetan DNK trag niti su pronađeni bilo čiji otisci prstiju.

Nadalje, čahure streljiva nisu se mogle dovesti u vezu s nekim od neriješenih slučajeva, a nije bilo moguće utvrditi niti iz kojeg su pištolja ispaljene kao niti s koje je udaljenosti pucano.

Ispitana su i četiri policajca koji su nakon dojave o pucnjavi došli u Srinjine. Kad su stigli, napadač se već udaljio, a da se niti mjesto događaja zbog doba dana nije moglo dobro vidjeti kao niti fizionomija osobe koja je ležala.

Jedan od svjedoka nakon napada rekao je da su tamo došli i Bečićeva supruga i otac, a ona da ga je upitala "je li to bilo ono đubre", na što on nije ništa odgovorio.

- Na temelju svih provedenih dokaznih radnji proizlazi da nema dokaza da bi počinitelj kaznenog djela bio okrivljeni Josip Čubelić zbog čega je istragu trebalo obustaviti - zaključeno je u rješenju ŽDO-a Split.

 

Naslovnica Crna kronika