Novosti Crna kronika

Žigo ostaje pomoćnik načelnika

U Makarskoj sve po starom: na snimci se čulo 'kolegica puši k.... radi napredovanja', ispitano 70 policajaca, ali je zaključeno da nitko nije kriv!

Žigo ostaje pomoćnik načelnika
Stipe Žigo

Protiv pomoćnika načelnika za temeljnu policiju PP-a Makarska Stipe Žige početkom veljače ove godine stigla je druga po redu predstavka gdje je našim novinama, osim popratnog teksta, poslana i kratka audiosnimka na kojoj se čuje navodni glas Stipe Žige.

Taj je glas (kako stoji u predstavci) na krajnje nekulturan i bezobrazan način povrijedio dostojanstvo svoje kolegice i bivšega visokog rukovoditelja te postaje riječima: "Ona mu je pušila k.... dok je bio njen pretpostavljeni da bi je stavio na to radno misto."

Nakon objave ove priče digla se velika frka, a predstavka s audiosnimkom je, osim našim novinama i Žiginim nadređenima, poslana i udruzi B.a.b.e. Stručnjaci za sigurnost otvoreno su za naše novine rekli da se doslovce u pola sata može izvještačiti glas osobe sa snimke, ali se obrada ovog slučaja otegnula dosta dugo.

Marendić obećava istragu, a Žigo i dalje redovno dolazi na posao: što još uvijek čeka Unutarnja kontrola MUP-a? 

Skandal u makarskoj policiji: načelnik vrijeđao kolegicu da je 'pušila k**** nadređenom'?; Marendić: Nikakvo neprimjereno ponašanje nećemo tolerirati!

Skandal trese policiju, isplivala i audio snimka: 'Ona mu je pušila k.... dok je bio njen pretpostavljeni da bi je stavio na to radno misto'

Nakon četiri mjeseca od događaja poslali smo upit MUP-u s pitanjima: Jeste li utvrdili je li to uistinu glas Stipe Žige, jeste li porazgovarali s navodnim oštećenima i koliko je trajala obrada ovog slučaja? Što je Unutarnja kontrola u ovom slučaju i na osnovi čega zaključila da Stipe Žigo jest ili nije kriv i koje su eventualne sankcije za njega ako je kriv?

Iz odgovora odmah razaznajemo da Stipe Žigo nije kriv, kao i nakon prve predstavke kada su mu podređeni policajci zamjerali raspored poslova i obveza gdje je, po njihovim riječima, bilo vrlo malo vremena za odmor i druge životne aktivnosti policijskih službenika jer Žigo uopće nije izrađivao tjedni raspored.

– Policijski službenici Službe za unutarnju kontrolu Kabineta ministra, u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije i nadležne policijske uprave, obavili su provjere navoda iz podneska anonimnog skriptora, a vezano uz rad i ponašanje pomoćnika načelnika za policiju Policijske postaje Makarska.

- Tijekom provjere navoda izvršen je uvid u odgovarajuću dokumentaciju Policijske postaje te su obavljeni razgovori i zatražena očitovanja 70 zaposlenika Policijske postaje, uključujući i policijske službenike koji se navodno čuju i spominju na snimci.

- Poduzetim mjerama i radnjama u vezi provjere audiozapisa nije se moglo utvrditi mjesto i vrijeme nastanka audiozapisa, njegova autentičnost te identitet osobe koja je neprimjereno komentirala, kao niti identiteti osoba, svjedoka, koji su nazočili neprimjerenom komentaru.

- Stoga nisu potvrđeni navodi anonimnog skriptora. Međutim, slijedom navedenog, iako nisu potvrđeni navodi iz podneska anonimnog skriptora, rukovoditeljima i policijskim službenicima Policijske postaje Makarska skrenuta je pažnja na Etički kodeks policijskih službenika, kojim je propisano da se odnosi između policijskih službenika temelje na međusobnom poštovanju, uzajamnom i solidarnom pomaganju, kolegijalnosti, toleranciji, iskrenosti, međusobnom povjerenju i dostojanstvu, dobronamjernoj kritici i dobroj komunikaciji – stoji u odgovoru na naš upit.

Naslovnica Crna kronika