Novosti Crna kronika

ovisan o drogama

Psihijatar od suda tražio da Mihu Munju pošalje na psihosocijalni tretman: mladom Splićaninu je dijagnosticiran poremećaj ličnosti, evo o čemu se radi

ovisan o drogama

Sudski vještak psihijatar smatra kako će Miho Frančeski (26), zvani Miho Munja, i Tonči Čulić (24) - optuženi za pucanje na veterana Četvrte brigade i njegova sina u Krležinoj ulici u Splitu - ponovno počiniti isto ili slično kazneno djelo.

Nužno im je tijekom suđenja izreći mjeru obveznog psihosocijalnog tretmana, mišljenja je vještak. U optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Splitu stoji također kako je iz izvoda kaznene i prekršajne evidencije za obojicu vidljivo da su već osuđivani za ista i istovrsna nedjela. Upravo stoga je za njih predloženo produljenje istražnog zatvora zbog mogućnosti da će ponoviti kazneno djelo.

Namjera da usmrti

Obojica su na splitskim Bilicama od uhićenja krajem ožujka ove godine kada je Frančeski oko 23.50 sati s dva metka iz pištolja ranio Nevena V. (57), a Čulić s jednim metkom sina mu Ivana V. (26). Niti tri mjeseca nakon događaja podignuta je optužnica koja tereti Frančeskija za pokušaj ubojstva, a Čulića za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede. Ako opstanu te kvlifikacije, drugooptuženi Tonči Čulić ne može biti u istražnom zatvoru dulje od rujna jer je pola godine maksimalni rok pritvaranja za navedeno kazneno djelo.

Detalji terora nad umirovljenim braniteljem i njegovim sinom: krenuli su ih proganjati po cesti, a krv je potekla kad je N.V. rekao Mihi Munji da se ne bahati s pištoljem...

Otkrivamo tko je Miho Frančeski, mladić koji godinama terorizira Split: policija je zbog njega intervenirala 84 puta, ima 24 kaznene prijave, pet presuda...

Detalji pucnjave na Škrapama: napadači su znali kad će Miho Munja izići iz kuće, čekali su ga u autu, a moguće da im je on i uzvratio

Propucani Splićanin čest je gost crne kronike: Igoru Tudoru ukrao je signalne rakete, izazvao je incident na proslavi u Varošu...

Tužiteljstvo smatra kako je Frančeski pucao iz pištolja marke Walter s namjerom da usmrti Nevena V., kojeg je prije toga grubo izvrijeđao. Prvo mu je ispalio dva hica kraj glave i udario da više puta po glavi i čelu drškom pištolja. Kako Neven V., dragovoljac Domovinskog rata i 80-postotni ratni vojni invalid unatoč udarcima nije pao, došlo je do fizičkog obračuna između njih dvojice. U tom trenutku Nevena V. je krenuo napasti i Tonči Čulić, navodi optužnica, te je njemu pristupio Ivan V. kako bi obranio oca. Tonči Čulić je Ivana V. pištoljem SIG Sauer više puta udario po glavi, nakon čega ga je ranio jednim metkom u potkoljenicu. Za to vrijeme, Miho Frančeski, kada je vidio da mu Neven V. pruža jaki fizički otpor, u njega je ispalio dva hica i pogodio ga u preponu i natkoljenicu. Tek tada je Neven V. pokleknuo, teško ranjen s dva ustrijelna hica.

Naknadnom molekularno-genetskom analizom oba pištolja utvrđeno je kako su na njima u biološkim tragovima i tragovima krvi na drškama i otponcima nađeni miješani DNA profili. Na Walteru su nađeni DNA profili Mihe Frančeskija i Nevena V., a na SIG Saueru Tonča Čulića i Ivana V.

Kako je toksikološko vještačenje krvi i urina kod obojice optuženih otkrilo više narkotika u organizmu, tijekom istrage je naloženo psihijatrijsko vještačenje. U biološkim uzorcima Mihe Frančeskija nađeni su kokain, levamisol i diazepam.

Stigli nalazi krvi i urina Mihe Munje i njegovog kompanjona koji su pokušali ubiti veterana Četvrte brigade: prije suludog napada uzimali su gotovo sve moguće droge, čak i lijekove za životinje!?

Zaključak je vještaka toksikologa kako je Miho Munja te večeri konzumirao kokain i lijek levamisol koji je čest sastojak kokainskih smjesa, zabranjen je za ljude, a koriste ga veterinari za uklanjanje parazita iz životinja. Uz to je uzeo i anksiolitik diazepam kojeg ima u lijekovima Normabel, Apaurin, Valium, Diazepam i Relanium.

Sindrom ovisnosti

Kod Tonča Čulića nađeni su metaboliti koji ukazuju da je konzumirao: kokain, heroin, marihuanu ili hašiš, anksiolitik diazepam i antidepresiv mirtazapin kojeg ima u lijekovima Calixta i Mirzaten.

Za Frančeskija je psihijatar utvrdio sindrom ovisnosti o više psihoaktivnih tvari te mu je dijagnosticirao antisocijalni poremećaj ličnosti. Za Čulića je također dijagnosticirao antisocijalni poremećaj ličnosti i štetnu zlouporabu psihoaktivnih tvari. Zbog svega navedenog za obojicu je preporučio psihosocijalne tretmane.

 

Naslovnica Crna kronika