Novosti Crna kronika

danas odluka

Najtraženiji hrvatski bjegunac proveo noć u sarajevskom zatvoru: hoće li BiH izručiti Mamića Hrvatskoj?

danas odluka

Zdravko Mamić danas bi se trebao pojaviti pred Sudom BiH, gdje se treba održati ročište prema zahtjevu Republike Hrvatske, koja traži njegovo izručenje, piše Jutarnji list.

Mamić je noć proveo u pritvoru, za danas je zakazano ročište u 10 sati. Bit će mu postavljena tri pitanja: tko je i što je, ima li državljanstvo Bosne i Hercegovine i želi li biti izručen. Mamić je ranije rekao da će se usprotiviti izručenju Hrvatskoj.
Njegov je odvjetnik Zdravko Rajić za medije je kazao da ne postoje uvjeti za izručenje Hrvatskoj.

- Prema sadašnjoj situaciji, prema dokazima u spisu, nema uvjeta za izručenje s obzirom na činjenicu da je gospodin Mamić državljanin Bosne i Hercegovine. Ja sam uvjeren da će sutra zahtjev biti odbijen - rekao je Rajić.

Ako zahtjev bude odbijen, Mamiću se mogu izreći mjere zabrane kretanja. Podsjetimo, Mamić je u Hrvatskoj prvostupanjski osuđen na šest i pol godina zatvora.

Podsjetimo, dinamov "savjetnik" i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić predan je u četvrtak navečer u nadležnost Suda Bosne i Hercegovine. Mamića su oko 19.30 dovezli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Sud BiH. Noć je proveo u pritvorskoj jedinici Suda BiH.

Mamić je prošloga tjedna nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora zajedno s još tri osobe, s objašnjenjem da je oštetio Dinamo i proračun Hrvatske. On je dan prije izricanja presude prešao u BiH, čije državljanstvo posjeduje. Sud u Osijeku naložio je raspisivanje međunarodne tjeralice, nakon čega je Republika Hrvatska zatražila od BiH izručenje Mamića po sporazumu o međunarodnoj pravnoj suradnji u kaznenim stvarima, podsjeća Jutarnji list.

Naslovnica Crna kronika