Novosti Crna kronika

IZVLAČILI NOVAC

'Baldasarov branitelj' zajedno s 39-godišnjom Hvarankom osumnjičen za lažiranje isprava i prijevaru tešku preko 700 tisuća kuna

IZVLAČILI NOVAC
Nisam uzeo ni kune, bio sam samo posrednik. Kad sam podigao novac sa Splitske banke, predao sam ga jednom starom čovjeku – brani se Nikola Bekavac

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske proveli su kriminalističko istraživanje nad 55-godišnjim Nikolom Bekavcem iz Splita i 39-godišnjom Marijom Turić iz Jelse, inače glavnom tajnicom udruge "Međunarodno prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju" iz Staroga Grada.

Sumnjiči ih se da su zajednički i dogovorno, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, tijekom prve polovine svibnja ove godine pribavili obrazac punomoći Splitske banke, u koji su unijeli potpis ovlaštene osobe i pečat udruge u kojoj je Turić tajnica. Kao opunomoćenika upisali su 55-godišnjeg Nikolu Bekavca kao navodnog direktora te udruge, a pravi je direktor Vicko Šoljan, koji je svojedobno za svoj angažman dobio i županijsku Nagradu za životno djelo.

Baldasarov branitelj: Bekavcu treći prostor, tombula, zaštitarski poslovi...

Čistoća zaposlila kćer ‘Baldasarova branitelja’ jer im se sama javila!?


Na navedeni je način dvoje prijavljenih dovelo u zabludu zaposlenike banke, koji su na štetu udruge isplatili osumnjičenom Bekavcu ukupno 709 tisuća kuna. Uz kaznenu prijavu za kaznena djela krivotvorenja isprave i prijevare, predani su pritvorskom nadzorniku.

Bekavac je nakon što je dao izjavu na Županijskom državnom odvjetništvu pušten da se brani sa slobode, dok je pravnica Turić privedena sucu istrage, koji ju je nakon toga pustio na slobodu.

Bekavac, koji je predsjednik Udruge Hrvatskih ratnih veterana grada Splita, u ovom je slučaju prijavljen kao fizička, a ne pravna osoba, i prijava nema nikakve veze s njegovim angažmanom u udruzi.
Nije se libio reći o čemu se tu radi i zašto je prijavljen.

– Ja sam bio samo posrednik, i to kad sam nakon dobivene punomoći, koju je vidjelo nekoliko svjedoka, podigao novac u Splitskoj banci i predao ga jednome starome čovjeku koji ne može putovati i kretati se, a koji me je prethodno za to opunomoćio. Nisam uzeo ni kune, niti tu uopće ima ikakve štete jer je navodno oštećena osoba sav novac od mene i dobila. To sam rekao na tužiteljstvu, koje me je odmah nakon toga pustilo. Nikakve štete ni kaznenog djela nema, a taj gospodin prijavljuje razne ljude već četvrti put – rekao nam je Bekavac.

Prije osam mjeseci Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Marije Turić kojom je se tereti da je kao glavna tajnica iste sportske udruge, za koju je i sada prijavljena, uplatila 578 tisuća kuna na račun svoje majke, a 629 tisuća kuna na račun supruge poduzetnika Jurice Franetovića, koji je optužen za poticanje na pronevjeru.

Državno odvjetništvo navodi da su novac predigli i zadržali, oštetivši tako udrugu za 1,2 milijuna kuna. Inkriminirano je razdoblje od travnja do konca 2016. godine.

 

Naslovnica Crna kronika