Novosti Crna kronika

GRIJESI MONSTRUMA

Ovo su najokrutniji hrvatski ubojice: Tin Šunjerga tek je 18. osoba u Hrvatskoj osuđena na 40 godina zatvora, evo tko su ostali i kakve su stravične zločine počinili

GRIJESI MONSTRUMA

Ubojica roditelja iz Čiste Velike, 20-godišnji Tin Šunjerga, u četvrtak je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno proglašen krivim za dva teška ubojstva na okrutan način i osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Kaznu mu je izrekla predsjednica sudskog vijeća sutkinja Sandra Radanović. Za ubojstvo svakog roditelja Šunjerga je dobio po 24 godine, što je pretočeno u jedinstvenu zatvorsku kaznu od 40 godina.
Presuda za monstruozno ubojstvo koje je šokiralo Hrvatsku: Tin Šunjerga osuđen na 40 godina zatvora! Ocu i majci pucao je u zatiljak...

Hoće li Šunjerga biti prvi Hrvat koji će dobiti maksimalnih 50 godina robije?


Maksimalna kazna dugotrajnog zatvora ne izriče se olako, što pokazuje i dosadašnja sudska praksa, tijekom koje je na 40 godina zatvora dosad osuđeno 17 zločinaca. 

David Komšić iz Kiseljaka, koji je 22. veljače prošle godine u Zagrebu s 88 udaraca nožem ubio bivšu djevojku Kristinu Krupljan, osuđen je nepravomoćno na 30 godina zatvora.
Prvi ubojica koji je pravomoćno osuđen na 40 godina zatvora, Mate Oraškić, učinio je to u trenutku kada je njegova supruga podnijela zahtjev za razvodom braka.

Tijekom brakorazvodne parnice 1999. godine s pištoljem je ušetao u sudnicu na Općinskom sudu u Zagrebu i ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Toliku kaznu služi i Ivan Dvorski-Psiho, trostruki ubojica iz Rijeke koji je 2007. hicima iz pištolja ubio oca i sina Benita (75) i Đanija Vukošu (42) te Đanijevu djevojku Mirjam Švaljek (29).
Dražen Dorčec iz Kalinovca pravomoćno je osuđen na 40 godina robije jer je 2006. u poslovnici đurđevačke Fine ustrijelio rođaka, zaštitara Miroslava Benšića i umirovljenika Ivana Matiševa. Nakon što je iz poslovnice ukrao 321.700 kuna, žrtvama je ponovno pucao u glavu.

Ista kazna dosuđena je i Marselu Budimiru, koji je nakon pljačke poslovnice Varaždinske banke u Nedelišću iz automatske puške ubio prometnog policajca Željka Murka (34) iza kojeg su ostali supruga i troje male djece.
Kaznu od 40 godina dobio je na koprivničkom sudu i Pero Lukić zbog teškog ubojstva iz koristoljublja 71-godišnjega umirovljenog šefa prometa u Zagrebačkoj zračnoj luci Hrvoja Filipovića.

Roberto Rubić osuđen je na istu kaznu zbog okrutnog ubojstva osječkog odvjetnika Luje Medvedovića i otmice njegove obitelji, supruge i kćeri 2013. godine.

Iste godine Željko Milovanović dobio je 40 godina zatvora zbog svoje uloge u likvidaciji Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu 2008.
Na 40 godina zatvora za teško ubojstvo i pokušaj silovanja maloljetne Antonije Bilić iz Drniša te za još jedan pokušaj silovanja bio je osuđen i Dragan Paravinja, no Vrhovni sud mu je prošle godine prepolovio kaznu.
Na Županijskom sudu u Zadru dosad je najveća kazna od 40 godina zatvora izrečena Šimi Medaniću, jer je 2005. naručio likvidaciju svoje sestre Slavice. Naručio je i ubojstvo Nikole Grbića, koji je s Pericom Majstorovićem ubio Slavicu Medanić.
Njegov kompanjon Perica Majstorović također je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva Slavice Medanić i Nikole Grbića, no poslije se ubio u zatvoru.

Naslovnica Crna kronika