Novosti Crna kronika

dosje munja

Otkrivamo tko je Miho Frančeski, mladić koji godinama terorizira Split: policija je zbog njega intervenirala 84 puta, ima 24 kaznene prijave, pet presuda...

dosje munja

U istrazi nad Mihom Frančeskijem (26), zvanim Miho Munja i Tonćijem Čulićem (24) zbog pokušaja ubojstva veterana Četvrte brigade i njegovog sina u Splitu, naložen je niz vještačenja koja će uz iskaze žrtava i svjedoka biti glavni dokazi u nastavku postupka.

Istragu vodi Županijsko državno odvjetništvo u Splitu u koordinaciji s policijom. Napravit će se medicinsko vještačenje ozljeda Nevena V. (57), dragovoljca Domovinskog rata i 80-postotnog ratnog vojnog invalida i njegovog sina Ivana V., koje će se provesti u Splitu. Njega je s dva metka u natkoljenicu i prepone ranio Miho Frančeski, dok je Ivana V. metkom u potkoljenicu ranio Tonći Čulić, navodi se u odluci o provođenju istrage.

Osim toga naloženo je biološko vještačenje tragova te balističko vještačenje oduzetih pištolja koja će napraviti Centar za ispitivanje, istraživanje i vještačenje “Ivan Vučetić” u Zagrebu.

Za to vrijeme dvojica osumnjičenika nalaze se u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama, gdje su smješteni kako bi se izbjegla opasnost od ometanja istrage utjecajem na svjedoke te mogućnost da ponove kazneno djelo. Druga pritvorska osnova temelji se na dosjeima obojice osumnjičenika koji su do sada osuđivani zbog više kaznenih djela, među kojima i istovrsnih onome za koje su trenutno procesuirani. Prije odluke o lišavanju slobode pregledane su njihove kaznene evidencije u kojima za Mihu Frančeskija stoji pet pravomoćnih presuda, a za Tonćija Čulića ukupno četiri.

'Krvi ću vam se napiti!'

Prva presuda izrečena je Mihi Frančeskiju u svibnju 2013. godine, kada je za uništenje i oštećenje tuđe stvari dobio uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci uz rok kušnje od godine dana. Sljedeća kazna također je bila uvjetna, a izrečena mu je iste godine, zbog pokušaja nanošenja teške tjelesne ozljede, za što je dobio godinu i osam mjeseci uz rok kušnje od tri godine.

Sljedeće godine za tešku krađu i uništenje tuđe stvari dobiva uvjetnu kaznu od jedne godine i četiri mjeseca zatvora uz rok kušnje od tri godine. Iste godine pravomoćno je osuđen zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda na prvu zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine i tri mjeseca. Godinu kasnije, u listopadu 2015. godine je zbog napada na službenu osobu dobio sedam mjeseci zatvora.

Nad njim je trenutno, osim onoga zbog pokušaja ubojstva, u tijeku i postupak po optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Splitu koja ga tereti za prisilu prema službenoj osobi. U listopadu 2016. godine u večernjim satima, kada su u njegov stan na Škrapama došli policajci uz sudski nalog za privođenjem, Miho Frančeski je, držeći preklopni nož, vikao: “Šta je pandurčine, krvi ću vam se napiti, ne idem ja s vama nigdje večeras! Vidjet ćete vi tko je Miho Frančeski, izlazite mi iz sobe inače ću vas ubiti! Maknite se, ubost ću vas! Jedino ću mrtav iz ove kuće!”, stoji u optužnici.

Nakon toga je sebe zarezao po vratu, prsima i trbuhu, odbijajući otići s policajcima uz povike kao će ih ubiti, navodi optužni akt. Pristao je otići s njima tek kada su mu kazali da se pred kućom nalazi interventna policija.

Sve nabrojene pravomoćne presude te dva postupka koja su u tijeku rezultat su dugogodišnje karijere Mihe Frančeskija, koja je u evidencijama splitske policije ispunjena nevjerojatnim brojem prijestupa. Protiv njega su podnesene ukupno 24 kaznene prijave uz još najmanje 60 policijskih postupanja, u koja spadaju prekršajne prijave, prometni prekršaji, sudjelovanje u tučnjavama i primjena sredstava prisile prema njemu. Sve skupa prema Mihi Frančeskiju policija je intervenirala 84 puta, od kojih je za jednu četvrtinu podnijela i kaznene prijave, od čega je u pet slučajeva sud donio pravomoćne presude.

Pošteđen kazne

Gotovo jednako porazan omjer prijava i presuda je i kod Tonćija Čulića. On je polovicom 2015. godine zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci uz rok kušnje četiri godine. Početkom sljedeće godine je zbog krivotvorenja novca osuđen na djelomično uvjetnu osudu od šest mjeseci bezuvjetnog i osam mjeseci uvjetnog zatvora.

Određen mu je rok kušnje od tri godine. Iste godine je zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja dobio uvjetnu kaznu od sedam mjeseci uz rok kušnje od godine dana. Krajem 2017. godine osuđen je zbog oštećenja tuđe stvari koje je počinio jako mlad te mu je izrečen pridržaj kazne maloljetničkog zatvora, što znači da je proglašen krivim, ali i pošteđen kazne kako bi mu se dala prilika da se popravi.

Nad njim je, osim postupka za pokušaj ubojstva, u tijeku i postupak zbog prijetnje iz studenoga prošle godine. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu tereti ga da je u ranim poslijepodnevnim satima došao u stan jedne obitelji gdje je prijetio pištoljem majci i sinu. Oružje je izvukao iz pojasa, repetirao i kazao majci da se pozdravi sa sinom, nakon čega je otišao, navodi optužnica. Osim toga, u dosjeu Tonća Čulića zabilježeno je 12 kaznenih prijava i više od 40 postupanja policije u kojima je zahvaćen. Od ukupno 52 policijske intervencije izrodile su se četiri presude.

 

Naoružani i nasilni
Ranjavanje oca i sina dogodilo se 21. ožujka oko 23.50 u Krležinoj ulici u Splitu, kada je Tonći Čulić, upravljajući fiatom punto u kojem mu je suvozač bio Mirko Frančeski, došao do nissana primere kojim je upravljao Neven V., dok je na suvozačkom sjedištu bio njegov sin Ivan V. Nakon što mu se Miho Frančeski obratio sa: “Šta je stari, kako voziš, puši kurac!”, Neven V. je izišao iz vozila kako bi razjasnio nesporazum, a ovaj je nastavio s vrijeđanjem i prijetnjama, držeći pištolj u ruci, iz kojeg je bez upozorenja ispalio dva hica pored njega.

Nakon toga Frančeski i Čulić izlaze iz vozila, svaki naoružan pištoljem koje drže u ruci te nasrću na Nevena V., kojem u pomoć priskače sin Ivan V. U naguravanju nasilnici udaraju oca i sina pištoljima po glavi, nakon čega pucaju i ranjavaju ih. Odlaze prema fiatu namjeravajući pobjeći, ali su ih uhitili interventni policajci.

Poznatiji podvizi
- kolovoz 2014. godine - pobjegao iz prostorija splitske Druge policijske postaje na Bačvicama, nakon čega je dobio nadimak Munja;

- prosinac 2010. godine - s broda tadašnjeg trenera Hajduka Igora Tudora ukrao signalne rakete koje je ispalio u zrak i zapalio četiri broda u lučici Zenta;

- svibanj 2012. godine - na fešti sv. Križa izazvao incident kada je mahao signalnom raketom, a zatim udario rukom po licu jednog od policajaca koji je došao na intervenciju;

- siječanj 2018. godine - ranjen u nogu pred svojom kućom na Škrapama, lagao policiji da se sam upucao i bacio metak kojim je ustrijeljen kako bi uništio tragove.

 

Naslovnica Crna kronika