Novosti Crna kronika

'djelovanje mimo propisa'

Pučka pravobraniteljica: Tvrdnje ministra da ne zna za slučaj 9-godišnjem migranta nisu utemeljene, MUP smo još u lipnju upozorili na taj slučaj

 'djelovanje mimo propisa'

Ured pučke pravobraniteljice u petak je priopćio da su informacije o postupanju policije prema 9-godišnjem migrantu "primjer djelovanja mimo propisa" te poručio da će se daljnja komunikacija Ureda na tu temu, do najavljene sjednice saborskog odbora, "odvijati isključivo s MUP-om i drugim nadležnim tijelima, vodeći računa o Ustavnim jamstvima samostalnosti i neovisnosti u radu institucije".

"Informacije o postupanju policije prema 9-godišnjem djetetu, o čemu smo prvi put upozorili Ministarstvo unutarnjih poslova u lipnju 2017., primjer su djelovanja mimo propisa RH prema djeci bez pratnje u migrantskim kretanjima i samo jedan od niza sustavnih problema vezanih uz postupanje prema migrantima u iregularnim situacijama.

U odgovoru koji smo u srpnju zaprimili, a u kojem prihvaćaju naše upozorenje, nisu tražili dodatna pojašnjenja i informacije o spomenutom djetetu, stoga tvrdnje ministra da ne zna o čemu je riječ, nisu utemeljene.

Komunikacija pučke pravobraniteljice i MUP-a redovita je, pravovremena i kontinuirana, a na temu postupanja prema migrantima obuhvaća 42 predmeta otvorenih od kraja 2016. godine. S naše strane, u svim je okvirima profesionalnog i suradničkog odnosa, kao i transparentnog postupanja institucije", stoji u priopćenju.

Ističu i da pozdravljaju izjavu ministra unutarnjih poslova od 09. veljače o izbjegavanju javnih polemika povodom ove teme.

"Unatoč tome, u protekla je dva dana sam te polemike putem medija potencirao, dovodeći u pitanje kredibilitet, stručnost i profesionalnost Ureda pučke pravobraniteljice, što predstavlja neprimjeren pritisak na rad i neovisnost institucije", ističe se u priopćenju.

"Također, dopis ravnatelja policije pučkoj pravobraniteljici, za kojeg je ministar javno rekao da nam je poslan, zaprimljen je u Uredu tek danas. I prije nego je stigao, ponovno smo im dostavili sve informacije, utemeljene upravo na dokumentaciji MUP-a, na kojima temeljimo tvrdnje o nezakonitom postupanju prema migrantima, a posebice djeci bez pratnje zatečenoj u RH.

Daljnjom javnom komunikacijom i odgovaranjem na optužbe ministra ne želimo podizati tenzije i tako odvraćati pozornost s problema na koje kontinuirano upozoravamo, uključujući i izostanak detaljne i učinkovite istrage policijskog postupanja prema migrantima u iregularnim situacijama, među kojima su i djeca bez pratnje.

Stoga će se sva daljnja komunikacija Ureda pučke pravobraniteljice u odnosu na ovu temu, do najavljene sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, odvijati isključivo s MUP-om i drugim nadležnim tijelima, vodeći računa o Ustavnim jamstvima samostalnosti i neovisnosti u radu institucije", priopćio je Ured pučke pravobraniteljice.
 

Naslovnica Crna kronika