Novosti Crna kronika

zločin na hvaru

Ubojica više neće šetati Splitom: nećak 'fatalne ujne' u istražnom će zatvoru čekati pravomoćnost presude

zločin na hvaru

Odlukom Vrhovnog suda, za 24-godišnjaka iz Petrinje, nepravomoćno osuđenog na osam godina za ubojstvo Domagoja Novoselnika (32) u Vrisniku na otoku Hvaru 2011. godine, određen je istražni zatvor. Rješenje je poslano policiji koja ga mora sprovesti u zatvor na splitskim Bilicama, gdje će čekati pravomoćnost presude.

Mladić je osuđen krajem rujna prošle godine na Županijskom sudu u Splitu za kvalificirani oblik kaznenog djela, tj. ubojstvo na podmukao način jer se radilo o smrti mu ujaka kod kojeg je živio i radio na Hvaru. Unatoč tome što se radilo o kazni višoj od pet godina zatvora, kada je obvezno sprovođenje optuženoga u istražni zatvor, on se nastavio braniti sa slobode jer su se na njega primjenjivale odredbe Zakona o sudovima za mladež.

'Fatalna ujna' otvorila dušu i po prvi put progovorila za medije: Moj nećak je monstrum, nikad nisam spavala s njim. Sad sam pronašla Boga i samo želim da mi vrate kćer

Naime, budući da je već nakon uhićenja u istražnom zatvoru proveo godinu i pol dana, što je maksimum kada je počinitelj malodobna osoba, nije sproveden na Bilice. Zbog istog razloga se i suđenje odvija iza zatvorenih vrata te mu se identitet ne iznosi javno, unatoč tome što je u međuvremenu postao punoljetan.


 

Na odluku se žalilo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, te je Vrhovni sud žalbu prihvatio. Naime, budući da je mladić u međuvremenu napunio 24 godine te više ne spada ni u mlađe punoljetnike, Vrhovni sud je procijenio da se, što se tiče istražnog zatvora, na njega može primjenjivati zakon koji vrijedi za punoljetne počinitelje kaznenog djela. U tom slučaju istražni zatvor može trajati tri i pol godine, te su donijeli rješenje o ponovnom određivanju istražnog zatvora.

Mladić ima prebivalište u Petrinji i boravište u Splitu te mu je na obje adrese upućena odluka Vrhovnog suda, a obaviještena je i policija u slučaju da se sam ne prijavi da ga potraže i sprovedu u pritvor.

Tijekom istog postupka optužena je i Slađana Novoselnik (33), koja je s Domagojem bila u braku, a teretila se da je potakla mladića na zločin tijekom intimne veze u kojoj su bili duže vremena. Sudsko vijeće je nju oslobodilo optužbe jer nije bilo dokaza za poticanje. Odluka je donesena na drugom po redu suđenju koje je provedeno odlukom Vrhovnog suda, nakon što su ukinuli prvu osuđujući presudu sa Županijskog suda u Splitu.

Prvom presudom su oboje proglašeni krivima te je Slađana Novoselnik dobila 22 godine zatvora, a mladić 10 godina, što je bila maksimalna moguća kazna budući da je nedjelo počinio kao 17-godišnjak. Viši sud smatrao je da se na drugom suđenju mora ponovno procijeniti koliko je optužena zaista poticala mladića na ubojstvo te je li njezino ponašanje spada u opis kaznenog djela.

Samo postojanje intimne veze između nje i mladića ne predstavlja nedvojbenu potvrdu da je zaista poticala na zločin, smatrao je Vrhovni sud. Također su dali uputu kako bi trebalo obratiti više pažnje na psihičko stanje maloljetnika u vrijeme zločina i njegovu eventualnu ovisnost o Slađani Novoselnik. Na drugom suđenju je, kada je sve uzeto u obzir, mladić dobio dvije godine nižu kaznu od maksimuma, a Novoselnik je oslobođena.

Mladić je nakon izlaska iz istražnog zatvora završio fakultet, oženio se i dobio dijete, te se preselio u Split.

Naslovnica Crna kronika