Novosti Crna kronika

tragedija

Stravičan prizor zatekao spasitelje HGSS-a: pronađeno smrznuto tijelo osobe koja se iz vozila zaglavljenog u snijegu zaputila pješice prema planinarskom domu

tragedija

Odluka da napusti automobil koji se zaglavio u snijegu i pješice krene prema planinarskom domu Zavižan pokazala se kobnom za osobu koju su pripadnici HGSS-a bezuspješno pokušali spasiti prošlog tjedna na Velebitu.

Spašavatelje su nazvali suputnici iz zaglavljenog automobila kada se ni nakon nekoliko sati osoba nije pojavila u planinarskom domu niti se vratila do automobila.

Odmah po dojavi u Nacionalni park Sjeverni Velebit stiglo je 13 spašavatelja s tri terenska vozila. U 20 sati prvi tim spašavatelja pronašao je osobu, ali nažalost mrtvu.

- Mi kao spašavatelji često apeliramo na sve koji borave u prirodi da se prethodno informiraju o svim bitnim činjenicama i pomno isplaniraju svoj boravak, uzimajući u obzir vremenske prilike, opremljenost, poznavanje terena i fizičku spremnost, kako bi smanjili rizik od neželjenih događaja. U suprotnom vjerojatnost od sretnog ishoda je znatno manja od onog drugog. Zapamtimo i ovo: 'Priroda nas nikada ne vara, mi smo ti koji sebe zavaravamo'. Jean-Jacques Rousseau - poručuju iz HGSS-a.

 

Naslovnica Crna kronika