Novosti Crna kronika

častio partnere

Bivši direktor 'ispeglao' poslovnu karticu: dobio jedinstvenu uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana

častio partnere

Goran Šarić, bivši direktor "Mediteranske plovidbe", osuđen je zbog zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja isprave na dubrovačkom Općinskom sudu na jedinstvenu uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana s rokom kušnje od četiri godine od dana pravomoćnosti.

Rođeni Splićanin s privremenim boravištem u Njemačkoj osuđen je jer je tijekom kolovoza 2010. godine, dok je bio direktor "Mediteranske plovidbe d.d.", a kako bi stekao "nepripadnu imovinsku korist za nepoznatu osobu", omogućio toj istoj "nepoznatoj osobi" da "pegla" Ininu potrošačku karticu tvrtke koja je bila namijenjena za opskrbu gorivom trajekta "Zamošće". Ukupno je na taj način kupljeno goriva u vrijednosti od gotovo 32 tisuće kuna, a Šarić je po presudi, u rujnu iste godine, kako bi prikrio da gorivo nije kupljeno za trajekt, izdao R1 račun u ime "Mediteranske plovidbe" kojim se za tu potrošnju goriva teretila tvrtka "Duxti d.o.o.", iako ta firma nije imala nikakav poslovni odnos s "Mediteranskom plovidbom".

Naravno, "Duxti" nije platila račun, pa je "Mediteranska" oštećena za ukupno 31.971,32 kune.

Šarić je na mjesto direktora "Mediteranske" došao u lipnju 2010. godine, i to nakon smjene Vladimira Šelebaja. Šarić je bio i direktor "Core Medie", tvrtke u suvlasništvu Šelebaja i njegove bivše supruge Dijane Čuljak, koji su u listopadu ove godine nepravomoćno osuđeni za izvlačenje milijuna kuna. Čuljak je čak neko vrijeme bila u istražnom zatvoru zato jer ju je u toj aferi tužiteljstvo teretilo da je od Šarića navodno tražila da svjedoči u njezinu korist.

- U "Mediteranskoj plovidbi" je bila čudna situacija među dioničarima, i to u odnosu malih dioničara prema većinskoj vlasnici Nedi Young. Mali dioničari su pokušavali minirati svaki pokušaj dovođenja firme u red i ja sam često u uredu nalazio prijeteće poruke, nalazio ured pretresan, tako da se zbog pritiska malih dioničara neke stvari nisu mogle uraditi - kazao je u svojoj obrani Šarić.

Naveo je i da su početkom kolovoza imali posjet iz Belgije, predstavnika firme "Sea Trade", s kojom su planirali poslovnu suradnju i da on nije htio da se zna da oni dolaze. Zbog toga su troškove koji su za to išli morali sakriti te je, pojasnio je sudu, zato dao karticu koja je bila za brod "Zamošće"Ivanu Tonkoviću, koji je bio pratnja predstavnika "Sea Tradea" i tu se trošilo i gorivo. Kada je došao račun, on je napisao da se ti troškovi imaju prefakturirati na Duxti, a Duxti je trebao fakturirati račun Farnamaru (tvrtka registrirana u Panami preko koje su pomorci registrirani na dugoj plovidbi dobivali plaće, kao i dio uprave) i u konačnici račun je trebao platiti Farnamar, ali na njegovo iznenađenje, prije toga je došla policija, i to po prijavi malih dioničara.

- Ja sam donio poslovnu odluku i ovo nije išlo ni u kakvu moju korist već u korist "Mediteranske plovidbe". Pokušali smo sklopiti novi posao i htjeli smo graditi još dva broda. Račun je došao negdje 10, 11. ili 12. i ja sam naveo da se fakturira Duxtiju, a on ga je trebao fakturirati Farnamaru kako bi prikrili od neprijateljski nastrojenih radnika taj pokušaj restruktiriranja, odnosno pregovore sa Sea Tradeom. Ovo je bio jedan slalom koji sam svjesno izveo, a motiv mi je bio taj što sam imao dogovor sa Nedom Young ako uspijem restrukturirati firmu da će mi ona prodati svoj paket dionica i ja sam firmu gledao kao svoju.

Dva predstavnika Sea Tradea su ostala u Hrvatskoj nekih 10 do 15 dana. Na Korčuli su bili samo jednu večer, bili su najviše na sjeveru na brodu i bili su na brodu koji su iznajmili. "Mediteranska plovidba" je u znak zahvalnosti nekoliko puta platila gorivo i nekoliko večera kako bi ih animirali zbog poslovne suradnje. Kada je došla delegacija Sea Tradea, htio sam biti dobar domaćin, što se očekuje od svakog poslovnog čovjeka i trošak od 30.000,00 kn s takvim ljudima koji mogu osigurati milijunske poslove je sasvim opravdan. Oni su mene ugostili kada sam bio kod njih i ovo je samo jedan djelić toga - rekao je, među ostalim, Šarić.

Naslovnica Crna kronika