Novosti Crna kronika

svi ga znaju

Tko je Yong Lin iz Segeta Donjeg, 11. na crnoj listi hrvatskih poreznih dužnika? U svom je kineskom restoranu nudio i pašticadu, mještani su ga obožavali, a onda je nestao...

svi ga znaju

Tekst o vodećim poreznim dužnicima posebno je odjeknuo u Segetu Donjem kod Trogira.

Na 11. mjestu crne liste u državi našao se Yong Lin čija se propala tvrtka "Lin-lin" sa sjedištem u Segetu bavila trgovinom i turizmom, a hrvatskoj državi duguje 15,3 milijuna kuna. Gotovo da nema mještanina koji Lina ne poznaje, jer je prije tri-četiri godine držao kineski restoran u kojemu nije nudio samo jela iz svoje zemlje, nego i dalmatinsku spizu poput pašticade s njokima ili kiselog kupusa sa suhim mesom.

Na poreznoj 'listi srama' našli se i bivši prvotimac Hajduka, poznata splitska odvjetnica te javnosti malo poznat Kinez

Restoran se nalazio uz glavnu cestu, pa je osim među domaćim ljudima bio popularan i među klijentima "u prolazu", ali iako su mnogi smatrali da ugostiteljski objekt dobro posluje, ubrzo su dalekoistočnom vlasniku iskrsnuli problemi i - propao je.

- Yong Lin i njegova obitelj su nam bili vrlo simpatični, a koliko se uklopio u Seget govori i ćakula da je i sinu nadjenuo ime Mate. No, nakon poslovnog neuspjeha, ugostitelj se počeo "povlačiti", a danas ga rijetko viđamo. Znao sam ga prije često vidjeti u bijelom automobilu, ali pravo da vam kažem, ne znam kad sam ga zadnji put susreo - ističe naš sugovornik iz susjedstva obitelji Lin koja stanuje u podstanarskom stanu u zgradi na istočnom rubu naselja.

Dok smo susjede propitivali kad su vidjeli Lina i znaju li da je toliko dužan državi, nisu bili baš razgovorljivi. Tek nam je jedna djevojka rekla kako misli da je proteklog ljeta prodavao suvenire.

Tvrtka "Lin-Lin" pod tim je imenom poslovala do prosinca 2013. godine, kada ju je preuzeo Šibenčanin Ante Ivančević i preimenovao u "Dalmatinsku uvalu". Kineski vlasnik tada je brisan iz sudskog registra, a slična sudbina dočekala je i bivši "Lin-Lin" koji je pod novim nazivom i sa šibenskom adresom u siječnju 2016. potonuo u stečaj i ubrzo je - likvidiran

Naslovnica Crna kronika