Novosti Crna kronika

čudna odluka

Pitate se zašto je sud Todoriću dao pola godine 'lufta'? Evo što kažu odvjetnici i što sve hrvatsko pravosuđe može napraviti

čudna odluka

Odluku britanskog suca Richarda Blakea prema kojoj odbjegli vlasnik posrnulog Agrokora može mirno šetati Londonm sve do 10. travnja premda bi po uhidbenom nalogu, koji je hrvatska raspisala za Todorićem, cijeli postupak s pravom na žalbu trebao biti gotov u roku od 90 dana komentirali su za tportal ugledni odvjetnici Goran Mikuličić, Ivo Farčić i Damir Primorac.

Odvjetnik Goran Mikuličić kaže da izručenje preko europskog uhidbenog naloga (EUN) ne ide sasvim automatski, nego država koja bi trebala izručiti traženu osobu mora obaviti određene provjere, prvenstveno postoji li neka vrsta diskriminacije prema izručeniku koja bi ukazivala na to da neće imati pravično suđenje u zemlji porijekla.

- Očito je da Todorić igra na tu kartu jer čim je krenuo postupak, odmah se pojavila teza da je to politički proces, a njegovi blogovi i sve je drugo očito su bili priprema - smatra Mikuličić te pojašnjava kako će sud raspravljati bi li se izručenjem Todorića u Hrvatsku kršila neka njegova prava koja su u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i shodno tome jamči li se da će imati zagarantirano fer suđenje u Hrvatskoj, ako bude izručen.

Odvjetnik Ivo Farčić kaže da su rokovi značajno pomaknuti jer se sudac ravna nekim rokovima koji u Britaniji vrijede za određivanje prava azila te shodno tome vjeruje kako je moguće da se sada paralelno vode dva postupka: jedan u kojem bi se utvrdilo pravo na azil, a drugi je postupak po EUN-u, odnosno zahtjev za izručenjem.

- Jedno je jasno: vrijeme radi za njega jer se s vremenskim odmakom puno stvari mijenja, a čitava atmosfera je takva da se u svemu ovome vidi velik stupanj politike - smatra odvjetnik te pojašnjava da na to ukazuje činjenica da je kaznenu prijavu podnio predsjednik Hrvatskog sabora, da je osnovano saborsko istražno povjerenstvo te da Todorić na blogu proziva visoke političare, od kojih mu neki javno odgovaraju.

U nastavku će britanski sud, smatra odvjetnik, procijeniti je li ta politika toga ranga i naravi da bi zbog iznošenja političkih stavova Todorićev život ili sloboda mogli biti ugrožen.

Odvjetnik Damir Primorac ističe da to što Todorić nije zadržan u pritvoru ne znači da neće biti predan Hrvatskoj niti da hoće.

- Prilikom odlučivanja o europskom uhidbenom nalogu nije nužno to da protiv uhićene osobe bude uvijek određen istražni zatvor - poručio je Primorac te dodao kako Republika Hrvatska, ako smatra da Velika Britanija bez opravdanih razloga višekratno prekoračuje rokove za izvršavanje europskog uhidbenog naloga prema Todoriću, o tome može obavijestiti Vijeće Europske unije kako bi se takvo postupanje Velike Britanije ocijenilo na razini država članica Europske unije.

 

Naslovnica Crna kronika