Novosti Crna kronika

Presudni argumenti

Britanci su Todorića oslobodili zbog - hrvatskog suda; Nobilo: Puštanje je opravdano!

Presudni argumenti

Ivica Todorić jučer je, u pratnji svojih britanskih odvjetnika i svoje supruge, dobrovoljno ušao u policijsku postaju odazivajući se tako na EUN. Njegovi odvjetnici su, u stalnome kontaktu s policijom i tužiteljstvom, odlučili da je taj potez 'pravi'.

Nakon procedure u policiji, predaje dokumenata i identifikacije, Todorić je upućen na sud, gdje je potom odveden u pritvor. Tamo mu je omogućen kontakt jedino s britanskim braniteljem Timothy Ottyjem i njegovim timom, a supruga ga je čekala u sudskoj čekaonici, prenosi N1.

Tamo je zadržan do popodneva, kada je izveden pred suca. Postavljeno mu je jedno pitanje, a to je pristaje li ili ne na izručenje Hrvatskoj. Kako dalje prenosi gore navedeni izvor, tužitelj Benjamin Seifert zatražio je od suda da se Todorić zadrži u zatvoru zbog opasnosti od bijega.

Branitelji su kontrirali redanjem argumenata na osnovu kojih su tražili njegovo puštanje na slobodu do donošenja odluke suda.  Prvi je argument bio da nema opasnosti od bijega jer se Todorić dobrovoljno pojavio na policiji, a sudu je poznata i njegova londonska adresa.

Drugi, presudni argument, je bio da nema opasnosti od utjecaja na svjedoke. To su potkrijepili odlukama hrvatskog suda koji je svu 14-oricu suosumnjičenih u Hrvatskoj pustio na slobodu i to bez ikakvih zaštitnih mjera ili odredbe o opasnosti od utjecaja na svjedoke. Osumnjičenima hrvatski sud nije oduzeo ni putne isprave.

Sudac je ove argumente branitelja prihvatio, ponajviše zbog odluke suda u Hrvatskoj koji je sve osumnjičene pustio na slobodu. 

Zaštitne mjere

Sudac Richard Blake donio je ipak zaštitne mjere koje će Todorić morati ispoštivati: odredio mu je da mora nositi elektronski uređaj na nozi, ali taj će mu uređaj 'instalirati' tek idućih dana. Sud je odredio i jamčevinu od 100 tisuća funti, ali zbog kasne odluke suda i radnog vremena banaka, jamčevina će biti uplaćena tek danas.

Isto tako, Todorić mora boraviti isključivo na adresi na kojoj je prijavljen u Londonu, ali može neograničen kontaktirati koga želi.

Svakog se ponedjeljka, srijede i petka između 4 i 6 popodne mora javiti u točno određenu policijsku postaju kako bi potpisao dokument o nadzoru i za to vrijeme ne smije napuštati London. 

Todorićevoj supruzi također je oduzeta putovnica, jer sud to podrazumijeva kao garanciju da će ispoštvati gore navedene uvjete. Ona pak, može uz predočenje povratne avionske karte podići svoju putovnicu, ukoliko se odluči za kraće izbivanje.
 

 
Primjena EUN-a

Na britanskom sudu odlučeno je, zbog opsežnosti slučaja, da rok od 60 dana za prikupljanje dokumentacije nije realan, pa je određeno da sve mora biti predano sudu do 2.3.2018. godine, a tada će biti održano i preliminarno ročište, prenosi N1.

Na tome ročištu Todorić se uopće ne mora pojaviti, već u njegovo ime mogu biti nazočni njegovi odvjetnici.

Olakšane mjere

Todorićev tim u roku od mjesec dana može, ukoliko se ispoštuju sve gore navedene mjere, ztražiti njihovo smanjenje, pa i ukinuće. Sud ih može, ali i ne mora prihvatiti.

Ne odustaje od bloga

Tema koja mnoge intrigira, a odvjetnicima zadaje glavobolje. Todorić, naravno, ne planira odustati od pisanja bloga, iako su ga njegovi branitelji više puta savjetovali da se ostavi toga.

Savjetovali su mu i da se suzdrži od bilo kakvih izjava po izlasku sa suda, a očito je i to Ivica Todorić prečuo.

"Odluka o puštanju Todorića na slobodu je opravdana"

O čitavome se slučaju oglasio i jedan od Todorićevih hrvatskih odvjetnika, Anto Nobilo.

"Očekivao sam da će biti pušten iz pritvora, ali nisam očekivao da će sudac dati pet mjeseci rok za ponovno pojavljivanje pred sudom. Sudac je vjerojatno zauzeo stav da je ovo složen predmet, netipičan i njemu kao sucu, i obrani je dao dosta vremena da se sve okolnosti istraže...

Što se tiče puštanja iz pritvora po meni je to korektno jer sud nije našao na strani 14 osumnjičenika posebne okolnosti da bi utjecali na svjedoke. Odluka o puštanju je očekivana, a pročitao sam da se dobrovoljno predao. Imamo primjer predsjednika Katalonije koji se isto predao pa je izašao odmah", komentirao je Nobilo za N1.

Ranije pred sud

Iz Westminsterskog suda u Londonu za Net.hr je potvrđeno da je Ivica Todorić pušten da se brani sa slobode uz jamčevinu, a pred suca istrage ponovno će stati 2. ožujka 2018. godine radi ‘upravljanja čitavim procesom’.

‘Puno saslušanje za izručenje Hrvatskoj zakazano je za 10., 11. i 12. travnja’, kazali su iz Westminsterskog suda u Londonu.

Prodanović: Odgoda ročišta za Todorića iznenadila njegove hrvatske odvjetnike

Čedo Prodanović, odvjetnik Ivice Todorića kojega je u utorak navečer britanski sud pustio na slobodu uz jamčevinu od 100.000 funti i mjere opreza, izjavio je da je odluka o šestomjesečnoj odgodi ročišta za izručenjem, "donekle iznenadila" i Todorićev hrvatski odvjetnički tim.

"Očito engleski sudovi nisu impresionirani samom činjenicom da netko nešto traži, nego se to treba i potrkijepiti i ostavili su si dosta vremena da razmotre taj predmet i da donesu odluku nakon što se utvrde određene činjenice, a ne samo određenim pukim automatizmom", kazao je Prodanović za radio Yammat FM.

Dodao je i da Todorićeve hrvatske odvjetnike sada "čeka određeni angažman". "Neke stvari tamo se mogu riješiti samo uz činjenice koje se dešavaju ovdje u Hrvatskoj. Prema tome, na određeni način ćemo i mi ovdje morati suportirati engleske odvjetnike, ali o tom potom", dodao je Prodanović.

Hina

Naslovnica Crna kronika