Novosti Crna kronika

pozadina slučaja

Pitate se zašto se Todorić predao? Evo mogućeg objašnjenja, a bit će vam jasnije i zašto je to obavio baš u Londonu

pozadina slučaja

Pitanje koje se mnogima nameće nakon predaje Ivice Todorića britanskoj policiji bez sumnje je 'zašto?', piše Index.hr te objašnjava kako se zapravo radi o taktičkom i dobro promišljenom potezu.

U ovakvim situacijama, kada je raspisan europski uhidbeni nalog, traženoj osobi pozicija je puno povoljnija ako se sama preda nego u slučaju da ju policija pronađe i uhiti. Predajom Todorić ostavlja dojam da surađuje s organima progona i da se nema namjeru skrivati. S druge strane, predajom je osigurao da će proces njegovog izručenja potrajati dulje nego što bi trajao u suprotnom slučaju - da ga je policija uhitila.

Index piše kako Todorić nije slučajno izabrao Veliku Britaniju kao zemlju čije će pravosuđe odlučivati o njegovom izručenju Hrvatskoj. Naime, ukoliko poduzetnik pristane na izručenje - što je malo vjerojatno s obzirom na poruke koje je dosad slao -  tada rješenje o izručenju mora biti doneseno unutar 10 dana. No, ako Todorić ne pristane na izručenje postupak može trajati 60 dana, a možda čak i dulje od toga dođe li do mogućih pravnih komplikacija.

Naslovnica Crna kronika