Novosti Crna kronika

Razriješena pljačka

Policajci u samo tri dana otkrili razbojnike koji su digli bankomat u zrak upumpavanjem plina, trag ih doveo do Splita i Solina

Razriješena pljačka

Šibenska policija otkrila je počinitelje pljačke u gradskoj četvrti Šubićevac u Šibeniku, u kojoj je proteklog ponedjeljka oko četiri sata ujutro, pod okriljem mraka, nastalom eksplozijom usisavanjem plina raznesen bankomat Privredne banke Zagreb u Ulici bana Jelačića te ukradena veća svota novca.

Nakon provedenoga kriminalističkog istraživanja, privedeni su i pritvoreni 33-godišnji Ljubo B. iz Solina i 38-godišnji Dalibor L. iz Šibenika, koji se sumnjiči za pomaganje u počinjenju kaznenog djela. U bijegu je, pak, muškarac koji se sumnjiči da je zajedno s 33-godišnjakom eksplozijom raznio i opljačkao bankomat. Doznajemo da je riječ najvjerojatnije o Nikoli P. iz Šibenika iako još nije službeno osumnjičen, nego policija u priopćenju govori o nepoznatom trećem počinitelju.

Kako smo neslužbeno doznali, Ljubo i Nikola su "proveli" u djelo planiranu pljačku, a Dalibor im je dao stan za skrivanje i motocikl koji su koristili u pljački.

– Do sada provedenim istražnim radnjama u Odjelu općeg kriminaliteta Službe kriminalističke policije, utvrđeno je da su osumnjičeni 33-godišnjak i još jedna nepoznata osoba 30. listopada oko četiri sata u Šibeniku upumpavanjem plina u bankomat izazvali eksploziju bankomata iz kojega su otuđili novac.

Potom su se s motociklom i ukradenim novcem odvezli na područje Splita i u kući 38-godišnjaka ostavili sredstva kojima je raznesen bankomat. Po nalogu županijskih sudova u Šibeniku i Splitu, pretražene se kuće i stanovi u Splitu koje koriste osumnjičeni te je u njima pronađen novac, odnosno dokazi da su počinili ovo kazneno djelo – kazala je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

Splitska je policija u kući Ljube B. pronašla oko 30-ak tisuća kuna koje potječu upravo iz raznesenog bankomata.
 

 

Teška krađa

Protiv 33-godišnjaka i nepoznate osobe u bijegu, policija je podnijela kaznenu prijavu za kazneno djelo teške krađe i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a na štetu Privredne banke Zagreb i 43-godišnjeg vlasnika poslovnog prostora na koji je bankomat bio naslonjen. A protiv 38-godišnjaka podnesena je kaznena prijava za pomaganje u počinjenju kaznenih djela.

Ljubo B. dobro je poznat policiji, a bio je prije osam godina prijavljen za pljačke i teške krađe kao pripadnik sedmeročlane bande, okupljene oko 30-godišnjeg Krešimira Matića iz Solina. Skupina je pala u lipnju 2009. godine, a sumnjičilo ih se da su tada dva puta opljačkali automat-klub u Trogiru, kladionicu Super sport u Splitu i automat-klub u Sinju.

Također, iz "Mercatonea" u Kaštelima ukrali su 2,5 kg zlata vrijednog 456.000 kuna, a iz jedne kuće u Baškoj Vodi 156 tisuća kuna. Ljubo B. tada je pobjegao u BiH, gdje je, kako se tad pisalo, završio iza rešetaka zbog kaznenih djela počinjenih na njihovu području. Što se tiče ovih razbojstava, Ljubo je krajem 2010. godine osuđen na dvije godine i četiri mjeseca, i to zato jer je zajedno s Antom P. došao do južnog zida prodajnog centra "Emmezeta".

Popeli su se ljestvama, probušili zid i ušli u skladište zlatarnice, odakle su uzeli nakit vrijedan 426 tisuća kuna. Ljubo je, isto tako, osuđen i jer je s istim partnerom upao u kuću u Baškoj Vodi. Dalibor L., pak, svojedobno je bio u pritvoru zbog pokušaja prodaje tuđe kuće krivotvorenim dokumentima.

Naslovnica Crna kronika