Novosti Crna kronika

'dvostruko je kriv!'

Sin talijanskog bračnog para koji je poginuo nakon sudara s Horvatinčićevim gliserom: Sutkinja Šupe je pogriješila, nastavljamo se boriti za pravdu

'dvostruko je kriv!'

Strašno sam razočaran presudom i mislim kako nismo samo ja i moja obitelj izgubili bitku već svi pošteni ljudi - kazao je Federico Salpietro, sin talijanskog bračnog para koji je poginuo u pomorskoj nesreći kada je na njihovu jedrilicu naletio gliser kojim je upravljao Tomislav Horvatinčić.

Kako se izjasnio, da je znao za ovakav ishod sudskog postupka ne bi ni dolazio na objavu, a za presudu kaže kako je opasan presedan prema kojem se u Hrvatskoj može počiniti kazneno djelo, čak i ubojstvo, te izbjeći kaznu.

 

Jeste li izgubili vjeru u hrvatski pravosudni sustav?

- Naprosto je nevjerojatno što se dogodilo. Ne radi se samo o rezultatu suđenja već i kako se ono provodilo. Uvijek sam imao vjeru u pravdu i hrvatski sud. Želio sam nastaviti vjerovati i tijekom drugog suđenja. Sutkinja Maja Šupe počinila je nevjerojatnu pogrešku, a to nije samo moje mišljenje već je činjenica. U početku je proglasila Tomislava Horvatinčića krivim, a sada ga je oslobodila. Je li to normalno? Je li to profesionalno? Nije se uzela u obzir njegova izjava i skica koju je sam iscrtao kada je tvrdio da je poduzeo sve da izbjegne sudar i kako je mahanjem rukama upozoravao moje roditelje. To je bila službena izjava dana policiji.

 

 

 

 


Namjeravate li nastaviti pravnu borbu i na koji način?

- Nastavit ćemo borbu i pokazati ono što je jasno svima, a to je da je Horvatinčić kriv, i to dvostruko, ne samo za nesreću već i za sve laži koje je govorio ovih šest godina. Ista stvar je i sa svjedokinjom Anicom Đerđa, koja je izmijenila iskaz koji je dala policiji i kasnije pred sudom. Nažalost, ne preostaje nam mnogo stvari za napraviti, treba nam samo pošten i profesionalan sudac koji će uzeti u obzir sve suprotne verzije koje je dao Horvatinčićev tim na početku postupka i tijekom suđenja. Namjeravamo poduzeti još neke korake, ali za sada ne želim govoriti o njima.

S obzirom na to da je optuženik oslobođen krivnje, jeste li svjesni i da gubite pravo na naknadu štete za smrt roditelja?

- Ne znam što bih vam rekao za to, naime, sam Horvatinčić je navodno nudio novčanu kompenzaciju. Stoga se vjerojatno nemam čega bojati. Međutim, činjenica je kako mi nije nikada ponudio konkretan iznos. Ako ima dokaze za suprotno, neka ih pokaže. Bilo bi smiješno da nije žalosno, prava noćna mora.

 

 

 

 

Hoćete li se obratiti Europskom sudu za ljudska prava?

- Mislim da nam je sud u Strasbourgu posljednja opcija. Prije toga postoji drugi stupanj pred hrvatskim sudom i uvjereni smo da će se to provesti kako treba. U svakom slučaju, ne može biti gore od prvog suđenja na kojem je bilo mnoštvo grešaka. Želim imati vjeru u pravdu i u zemlju koju volim. Ako opstane ova presuda, zaista neću više moći dolaziti. To je još jedan razlog zašto se želim nastaviti boriti, jer je Hrvatska bila moje mjesto iz snova u djetinjstvu i želim znati da sam siguran boraviti u njoj.

 


Proces dug šest godina

Tomislav Horvatinčić je optužen da je 16. kolovoza 2011. godine u primoštenskom akvatoriju motornom jahtom "Santa Marina" skrivio pomorsku nesreću u kojoj su na jedrilici "Santa Piacenza" smrtno stradali talijanski supružnici Francesco i Marinela Patella Salpietro. Nakon prvog suđenja u studenome 2015. godine Horvatinčić je proglašen krivim i nepravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od 20 mjeseci u rok kušnje od tri godine. Presuda je ukinuta i naloženo novo suđenje pred istim sudskim vijećem, koje ga je tijekom drugog postupka polovicom listopada ove godine oslobodilo.

 

Naslovnica Crna kronika