Novosti Crna kronika

dotukli ga obiteljski problemi?

Nebeski junak presudio sebi na Maslenici: Zadar i njegov Split tuguju, svi se pitaju što je slomilo hrabrog čovjeka koji je spašavao tuđe živote od Hrvatske do Portugala

dotukli ga obiteljski problemi?

"Hrvatska je izgubila jednog od najboljih... Izniman pilot, vrstan. I iznimno dobar čovjek. Ovo je veliki gubitak za svih nas... Ja jedva mogu shvatiti da se sve ovo uopće dogodilo..."

Ovo su riječi prijatelja Stjepana Radonića, 45-godišnjeg pilota kanadera koji se ubio hicem iz pištolja. Njegovo ime kao i način na koji je okončao svoj život policija nije potvrdila jer se za tijelom još uvijek traga, no Zadar bruji o ovoj tragediji i svim detaljima njegova života. Kako profesionalnog, tako i privatnog.

Nije se tužio

Očevidac strašnog događaja rekao je da je Stjepan Radonić u ponedjeljak poslijepodne sjeo na ogradu Masleničkog mosta, pucao u sebe i survao se u more. Krenula je jedna od najsveobuhvatnijih potraga na zadarskom području ikada – Radonić je djelatnik MORH-a, jedan od najboljih pilota kanadera.

Tuga zbog tragedije obuzela je ne samo Zadar, već i njegov rodni Split. Stjepan je sin jednog od najpoznatijih liječnika, kirurga kojega malo tko, do njegova umirovljenja, u Splitu nije poznavao ili za njega čuo.

Mladi Stjepan je još za života u Splitu žarko želio postati pilot, školovao se, radio u bazi u Zemuniku, a u Zadru je živio i imao obitelj.

Njegovi kolege su shrvani viješću. Oni s kojima smo razgovarali mole da ih ne spominjemo imenom, što je razumljivo s obzirom na službu u MORH-u, ali i na pijetet prema kolegi čije tijelo još nije ni pronađeno.Piloti kanadera u Hrvatskoj imaju iznimno teške uvjete rada, neusporedivo teže u odnosu na druge europske zemlje, gdje ne nedostaje suvremene tehnike i opreme.

No Stjepan Radonić, kako doznajemo, nije bio od onih koji se tužio na uvjete rada. Bio je među pilotima koji su požare gasili i u Portugalu, gdje je uočio da, što se tiče načina pilotiranja i rada na kanaderu, hrvatski piloti "ne zaostaju ni za Francuzima koji su 'Liga prvaka' u pilotiranju".

Upravo tako je kazao: "Letjeli smo s njima i kada se usporedimo, mi ništa za njima ne zaostajemo."

Obiteljski problemi

Poznato je da su naši piloti požare gasili i u Izraelu, a upravo prošlog petka pozvani su u pomoć i u Italiju, s dva kanadera.

Svi se pitaju što je slomilo tako odvažnog čovjeka, odličnog pilota, 45-godišnjaka koji je od vatre godinama spašavao tuđe živote, a onda, šokiravši sve, digao ruku na sebe.

Njegove, pak, obiteljske probleme spomenulo nam je nekoliko sugovornika.

Naslovnica Crna kronika