Novosti Crna kronika

Izdana tjeralica

Gdje je Jovica Bursać? Upucao poznanika u leđa pa na podu ispalio rafal u njega, a i dalje na slobodi jer - nema putne isprave!?

Izdana tjeralica

Čak 23 godine od brutalnog ubojstva ispred gostionice u Ličkim Osredcima u općini Gračac, Županijski sud u Zadru izdao je tjeralicu za hrvatskim državljaninom srpske nacionalnosti, 44-godišnjim Jovicom Bursaćem.

On je 23. svibnja 1994. oko 23.30 sati, nakon kraće svađe, iz automatske puške izrešetao poznanika Milorada Bokana. Iako je rješenje o konvalidaciji predmeta, koji je Županijski sud u Zadru preuzeo od Okružnog javnog tužilaštva u Kninu, postalo pravomoćno 14. ožujka 2012. godine, Bursać se nije pojavio na dva zakazana ročišta u Zadru, a njegova majka Soka Pavković je putem punomoćnika Dejana A. Vasića, odvjetnika iz Kosovske Mitrovice, izvijestila sud da njezin sin ne može doći na sud jer nema "nikakve valjane putne isprave".

- Redarstvene vlasti temeljem ove tjeralice moraju pronaći optuženika te ga odmah lišiti slobode i dovesti u Zatvor u Zadru - stoji u nalogu Županijskog suda u Zadru.

Tom se rješenju usprotivila Bursaćeva odvjetnica po službenoj dužnosti Tanja Budimir, kazavši kako u spisu postoji adresa na kojoj optuženik boravi, te da je, po njezinu mišljenju, odlučna činjenica državljanstvo optuženika, konkretno, čiji je on državljanin.
Naime, iako je tadašnje Okružno tužiteljstvo u Kninu protiv Bursaća, koji je priznao ubojstvo, podignulo optužnicu, te je on nepravomoćno proglašen krivim i 1994. godine pritvoren u kninskom zatvoru koji je bio u sastavu tzv. SAO Krajine, on je nekoliko dana prije Oluje pušten iz zatvora i s još devet pritvorenika upućen u ratnu terorističku jedinicu Krajine.
Nakon ratnog vihora iz Ličkih Osredaca odselio je na Kosovo, gdje od tada živi, kako se navodi u sudskom spisu.

U isto vrijeme Vrhovni sud tzv. Republike Srpske Krajine pobijanu je presudu nakon Bursaćeve žalbe ukinuo zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Mada je rješenjem Županijskog suda u Zadru od 25. ožujka 2014. kazneni progon protiv Bursaća ustupljen Republici Kosovo, odlukom Ministarstva pravosuđa RH utvrđeno je kako nisu ispunjeni uvjeti za ustup kaznenog progona jer je Bursać još uvijek - državljanin Republike Hrvatske.

- Žalili smo se na rješenje o određivanju pritvora i predmet se trenutačno nalazi na odlučivanju na Vrhovnom sudu - rekla je odvjetnica Budimir. O toj će odluci, naime, ovisiti i hoće li se Bursaću suditi u odsutnosti. Županijski sud u Zadru to je već htio učiniti, no to je rješenje ukinuto odlukom Vrhovnog suda RH 2016. godine uz obrazloženje kako još uvijek nisu ispunjeni uvjeti za to, odnosno da prethodno donošenju odluke o suđenju u odsutnosti protiv optuženika nije određen pritvor niti raspisana tjeralica, što je tek sada i učinjeno.


NAVODI OPTUŽNICE: Okrutno ga dokrajčio dok je ležao

Bursać se optužnicom tereti da je nakon svađe s Miloradom Bokanom u gostionici u vlasništvu Žarka Milića otišao svojoj kući, iz koje je uzeo poluatomatsku pušku u vlasništvu ujaka, te se ispalivši dva hica uputio prema gostionici. Ugledavši Bokana ispred gostionice, Bursać je ispalio hitac u njegovu pravcu pogodivši ga u predjelu ramena, a kada se okrenuo i potrčao, ispalio je u njega i drugi hitac, zbog čega je ovaj pao pored puta. Nakon toga mu je prišao te mu je, dok je ležao potrbuške, sasuo osam hitaca u leđa.

 

Naslovnica Crna kronika