Novosti Crna kronika

propisi su jasni

Ako Todorić ne preuzme rješenje, istraga neće biti pravomoćna barem do sredine studenoga

propisi su jasni

Ukoliko Ivica Todorić ili netko od njegovih ukućana ne primi rješenje o pokretanju istrage u slučaju Agrokor ona neće postati pravomoćna barem do sredine studenoga.

Istraga, po slovu zakona, ne može postati pravomoćna dok rješenje o njenom pokretanju ne prime okrivljenici, odnosno ako se u slučaju da su nedostupni, a rješenje ne primi nitko od članova njihova domaćinstva, ne objavi na oglasnoj ploči državnog odvjetništva koje je pokrenulo istragu.

Na oglasnoj ploči tužiteljstva rješenje o istrazi, u tom slučaju, mora biti izvješeno osam dana. Osmi dan se računa da je zadnji za primitak i prvi sljedeći dan Todoriću počinje teći osmodnevni rok za žalbu.

Obrane ostalih 14 okrivljenika u slučaju Agrokor ranije su najavile da će se žaliti na pokretanje istrage. No, iako su osumnjičenicima kojima je državno odvjetništvo odmah uručilo rješenje o istrazi i uputu o njihovim pravima rok za žalbu istekao u četvrtak sud o njima neće odlučivati dok rokovi ne isteknu i za Todorića koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu pa je za njim raspisana i tjeralica.

U konačnici, nakon isteka svih rokova, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odlučivat će o žalbama, a ukoliko ih odbije i potvrdi rješenje državnog odvjetništva o pokretanju istrage ona postaje pravomoćna i na tu odluku nema mogućnosti žalbe, pojasnio je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Istragu protiv Todorića, njegovih sinova Ante i Ivana te 12 Agrokorovih menadžera i revizora koji su vlasniku posrnulog koncerna navodno pribavili čak milijardu i 142 milijuna kuna zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je 18. listopada.
Ukupnoj šteti državno odvjetništvo pribraja i "nepripadnu imovinsku korist" od dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za "jednu pravnu osobu" krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Uz Todorića i sinove istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Naslovnica Crna kronika