Novosti Crna kronika

Povratak u rodni kraj

Nije nestao samo Todorić: nakon što je optužen za izvlačenje 1,3 milijuna kuna, član uprave škvera se izgubio u Australiji

Povratak u rodni kraj

U sjeni potrage za Ivicom Todorićem, pravosudna tijela pokušavaju doći i do jednog od trojice optuženih za izvlačenje 1,3 milijuna kuna iz ugljanskog škvera "Nauta Lamjane".

Riječ je o 40-godišnjem Anđelku Žakniću, koji se nakon bijega iz Hrvatske, prema policijskim saznanjima, krije u Sydneyu u Australiji. Vijeće Županijskog suda u Zadru odredilo mu je na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva istražni zatvor, utvrdivši da se "preselio" u Australiju nakon što je primio pouku o pravima i rješenje o provođenju istrage u slučaju izvlačenja novca iz ugljanskog škvera, gdje je kao član uprave optužen s bivšim direktorima "Nauta Lamjane", Draženom Špinderkom (57) i Željkom Fainom (56).

Povratak u rodni kraj

Žaknić se nije odazivao pozivu državnog odvjetnika da ga se ispita, a nakon terenske provjere koju su obavile PU splitsko-dalmatinska i PU zagrebačka, utvrđeno je da se ne nalazi na adresama svog prebivališta u Zagrebu i boravišta u Stobreču. Štoviše, vlasnica stana u Stobreču izjavila je da je Žaknić pobjegao i napustio teritorij RH te se nalazi u Australiji, gdje je i rođen.

- Nesporna je činjenica da je okrivljenik Anđelko Žaknić upoznat s vođenjem konkretnog kaznenog postupka, upoznat s time što mu se u konkretnom kaznenom postupku stavlja na teret, te koje su njegove obveze i prava. Isto tako, zasigurno je okrivljenik u kontaktu sa članovima svoje obitelji, odnosno, s tazbinom u Stobreču, koji su ga zasigurno izvijestili o tome da mu na navedenu adresu dolaze pozivi i da ga traži policija - navela je predsjednica Optužnog vijeća Županijskog suda u Zadru sutkinja Dijana Grancarić, potvrdivši zahtjev zadarskog ŽDO-a za određivanjem pritvora.

Tome se usprotivila Žaknićeva odvjetnica Tanja Budimir, navodeći da se prijedlog o određivanju pritvora bazira jedino i isključivo na pretpostavkama tužiteljstva, a ne na konkretnim činjenicama. Istaknula je da se za sada ne može nikako utvrditi je li Žaknićev odlazak izvan RH uzrokovan istragom ili je bio utemeljen na nekim egzistencijalnim stvarima, primjerice da je, kako je obrazložila, "tamo dobio posao".

Špinderk, Fain i Žaknić, kao direktor splitske tvrtke za projektiranje i konzalting "Texo" d.o.o., optuženi su da su kao odgovorne osobe u "Nauta Lamjani" i "Texou" zloporabili svoj položaj te iz imovine ugljanskog škvera isplaćivali novčana sredstva na ime nepostojećih usluga i radova, čime su pribavili nepripadajuću imovinsku korist, a škveru pričinili materijalnu štetu veću od milijun kuna.

Ponovno šef

Nakon što je optužnica protiv Špinderka i Faina potvrđena u veljači ove godine, Žaknićev je predmet razdvojen radi boljeg razjašnjenja stvari. Uz Špinderka i Faina, koji su bili direktori, bio je član uprave, gdje je postavljen po nalogu vlasnika "Jupiter Adrije", sadašnjeg "iO Adria", te je isplaćivan preko splitske tvrtke.

Gotovo istovremeno s potvrđivanjem optužnice, u sudskom je registru došlo do promjene kompletnog vodstva "Nauta Lamjane"; tvrtka je izišla iz stečaja, a vlasnici su odlučili za predsjednika nove uprave ponovo postaviti – Dražena Špinderka! Osim njega, tročlanu upravu čine još Marija Smud iz Preka i Marina Skorić iz Zadra.

Jedini dioničar "Nauta Lamjane" je sada "iO Adria AG Švicarska" iz Luzerna, a u Nadzorni odbor imenovani su Zdenko Leko kao predsjednik, te William Alastair, Hayvard Crewdson i Marina Skorić.

Naslovnica Crna kronika