Novosti Crna kronika

ekstremno nasilje

Tko je tko nakon zadnjih rošada u policiji? Najvrući krumpir Hrvoju Bobanu, rješavat će slučaj svastike na Poljudu i niz paljevina automobila u Splitu

ekstremno nasilje

Već desetak dana intenzivno se piše o tome tko su novi izabrani načelnici dvanaest policijskih postaja u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, a nitko se ne bavi pitanjem gdje su završili dosadašnji šefovi tih postaja.

Na inauguraciju novih načelnika u prostorijama PU SD 16. listopada novinari nisu pozvani (za razliku od prijašnjih slučajeva), vjerojatno kako ne bi postavljali neugodna "kadrovska pitanja".

Uglavnom, mnogi smijenjeni načelnici otišli su na manje zahtjevna radna mjesta.

Bivša načelnica PP-a Brač Magdalena Mirić odlazi na radno mjesto u Postaju prometne policije, kao službenica za statistiku i analitiku, donedavni načelnik Postaje pomorske policije Žarko Smajić raspoređen je na mjesto linijskog policijskog službenika u Sektor za granicu, a Marko Muše iz PP-a Omiš na mjesto voditelja grupe u Službu organiziranog kriminaliteta, dok se bivši načelnik PP-a Kaštela Marino Dražin nije ni javio na interni oglas te je sada u toj postaji raspoređen na mjesto pomoćnika načelnika za temeljnu policiju.

Teško je reći je li bivši načelnik PP-a Hvar Ivko Gavranić napredovao ili nazadovao jer na vlastiti zahtjev odlazi u Zagreb, na mjesto predavača na Policijskoj akademiji. Kako čovjek ima petero djece i seli cijelu obitelj, neće mu biti lako izdržati s plaćom predavača.

No ipak iz ove nove kadrovske križaljke može se zaključiti da su bivši načelnik PP-a Makarska Hrvoje Boban i bivši načelnik Postaje granične policije Trilj Jurica Jurišić napredovali jer sada obavljaju poslove za koje je potrebno zvanje samostalnog policijskog inspektora, dok im je za vođenje postaje dovoljno imati zvanje policijskog inspektora.

Hrvoje Boban je imenovan na mjesto voditelja Odjela za terorizam i ekstremno nasilje, a Jurica Jurišić preuzima Odjel pomorske i aerodromske policije, što su vrlo zahtjevne zadaće. Za rukovođenje postajama i Bobanu i Jurišiću je bilo dovoljno zvanje policijskog inspektora, iako je Boban imao dva policijska zvanja viša od potrebnog za rukovođenjem postaje, a Jurišić čak tri.

Hrvoja Bobana čeka dvije godine neriješeni slučaj "svastike na Poljudu", koji je osramotio Hrvatsku, i niz paljevina automobila po Splitu i okolici koji su preplašili građane.

U dvije godine su na području PU splitsko-dalmatinske zapaljena 32 automobila, a ukupno je riješeno devet slučajeva paljevine, ili mršavih 28 posto, što je zaista loš rezultat. Samo u Splitu zapaljeno je u dvije godine 18 vozila, a najviše je gorjelo na području Druge policijske postaje – ukupno 13 vozila.

Naslovnica Crna kronika