Novosti Crna kronika

akcija agrokor

Drama na ispitivanju u DORH-u: prije par godina transplantirao je srce, a na ispitivanju se toliko uzbudio da mu je prokrvarilo oko!

akcija agrokor

18:19 Posljednji koji su dovedeni u prostorije DORH-a na ispitivanje su zaposlenici revizorske tvrtke Baker Tilly Sanja Hrstić i Olivio Discordia.

- Gospođa Hrstić iznijela je obranu vrlo kratko, onoliko koliko je bila u mogućnosti s obzirom da je pouka o pravima izuzetno opsežna. Nakon uvida u spis, koji je ogroman, u cijelosti će iznijeti obranu. Apsolutno se ne osjeća krivom i sve što je činila bilo je sukladno pravilima struke, rekao je njezin odvjetnik Gordan Preglej uz napomenu da nikog nije teretila, piše Jutarnji list.

Odvjetnik Olivija Discordije Darko Maržić novinarima je rekao da je njegov klijent također obranu iznosio vrlo kratko.

- Iznošenje je bilo vrlo vrlo kratko s obzirom da je u teškom zdravstvenom stanju, prije par godina imao je transplantirano srce. Užasno je uzbuđen, do te mjere da mu je prokrvarilo i oko pa smo tražili da se napravi intervencija u suradnji s njegovim liječnikom, rekao je Maržić.

- Što se tiče njegove obrane, bila je kratka, kao zakonski zastupnik revizijske kuće koja je radila reviziju poriče svako kazneno djelo i da bi se išta nezakonito i nedopušteno tamo radilo. Poštivali su se svi međunarodni revizijski standardi i Zakon o reviziji i on čvrsto stoji iza svoga revizijskog nalaza, dodao je Maržić koji navodi da je njegov klijent istražiteljima skrenuo pažnju da je revizijska kuća Baker Tilly bila konkurentna drugim revizijskim kućama koje su također radile za Agrokor.

Na kraju iznošenja obrane Discordia nije htio odgovarati na pitanja ponajrpije jer je bio u relativno lošem stanju, kaže njegov odvjetnik, kojega su novinari pitali i oko mogućeg određivanja istražnog zatvora u kontekstu Discordijinog zdravstvenog stanja.

- S obzirom na zdravstveno stanje ne znam što će državni odvjetnik tražiti, ali mi kao obrana zastupamo stav da je ova tema poznata već mjesecima, da je revizijska kuća dala sve papire pa samim time ne vidimo ni razloge za određivanje istražnog zatvora kad je svima sve poznato, a dokazi su fiksirani, rekao je Maržić.

Inače, kako doznajemo, Discordia je srce operirao prije nekoliko godina, a u nevolji se našao u pritvorskoj jedinici na Oranicama s obzirom da ima slab imunitet koji mu je dodatno narušen ako se nalazi blizu izvora mogućih infekcija, a u prostoriji u koju je smješten pored njegova kreveta bio je WC 'čučavac'. Ipak, od njegova se odvjetnika doznaje da su mu policajci izašli u susret kako bi mu osigurali što bolje uvjete u takvoj situaciji.

17:25 Hrvoje Balent, zet Ivice Todorića, također je ispitan, potvrdio je njegov odvjetnik. Balent je negirao svoju odgovornost i kazao da nije radio ništa nezakonito i suprotno poslovnim interesima koncerna, javlja N1.

16:15 Na ispitivanje je doveden i Ivica Sertić.

FOTO: Damir Krajač / HANZA MEDIA

 

16:13 Odvjetnici osumnjičenih u slučaju Agrokor uglavnom su sigurni da će tužiteljstvo za njihove klijente zatražiti istražni zatvor, no vjeruju da bi sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda o tome mogao odlučivati i u srijedu.

Na zagrebačkom Županijskom sudu i u državnom odvjetništvu, istovremeno, nije bilo moguće doznati kada bi osumnjičenici, odluči li ih tužiteljstvo zadržati zbog primjerice utjecaja na svjedoke ili dokaze, mogli biti dovedeni pred istražnog suca.

Posljednjih troje od 12 jučer uhićenih osumnjčenika na ispitivanje u tužiteljstvu trebali bi biti dovedeni do 17 sati, a državno odvjetništvo potom treba napisati nalog o provođenju istrage te za privedene zatražiti istražni zatvor.

No, vodeći se zakonom propisanim rokovima i mogućnostima njihova produljenja tužiteljstvo se ne mora žuriti jer za eventualno dovođenje osumnjičenih pred suca istrage teoretski imaju još cijeli sutrašnji dan.

Jedan od mogućih ishoda je da na sud budu dovedeni i kasno navečer te da ročište do srijede ujutro odgodi sudac istrage, pojasnila je Hini odvjetnica Laura Valkovićkoja u alučaju Agrokor zastupa Tomislava Lučića.

I odvjetnik Igor Cišper, koji brani Ivana Crnjca, kazao je kako vjeruje da će odluka o istražnom zatvoru biti donesena u srijedu.

Kazao je i da je Crnjac iznio obranu, ali da nije odgovarao na pitanja te da je porekao počinjenje kaznenog djela koje mu se stavlja na teret. "Naveo je da nije sudjelovao u izradi financijskih izvješća kako ga se tereti i nikoga nije teretio", kazao je odvjetnik.

Uz Ivicu Todorića i njegove sinove Antu i Ivana, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i jučer uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivia Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.


 14:48 - Nakon pola sata ispitivanja, odvjetnik Ivana Crnjca, Igor Cišper, kazao je kako je njegov klijent iznio obranu, kako nije odgovarao na pitanja, ali da je porekao počinjenje kaznenih djela.

- Rekao je nije sudjelovao u izradi financijskih izvješća kako ga se tereti, niti je on ikoga teretio, dapače, o svemu ništa ne zna – rekao je Cišper, a odgovarajući dalje na pitanja kazao je da je riječ uglavnom o financijskim izvješćima i isplatama dividendi gospodinu Ivici Todoriću.

- No on u tome nije sudjelovao niti zna išta o  tome. Iznosi koji se spominju u slučaju su milijunski. Nažalost očekujem određivanje istražnog zatvora, a što se tiče rokova, obzirom da su se ispitivanja i pretresi otegnuli, mislim da se ne bi trebali probiti.

14:30 MUP je izvijestio kako su sve uhićene osobe predane pritvorskom nadzorniku te je tijekom jutra podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, javlja Nova TV.

"Policijski službenici PNUSKOK-a, Uprave kriminalističke policije, Ravnateljstva policije u koordinaciji s Županijskim državnim odvjetništvom i u suradnji sa Samostanim sektorom za fin. istrage provode kriminalističko istraživanje nad petnaest hrvatskih državljana zbog kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.Kriminalističko istraživanje se i dalje nastavlja zbog opsežnosti predmeta", poručuju iz MUP-a.


13:27 - Odvjetnik Ivice Todorića Čedo Prodanović izjavio je za HRT: Ivica Todorić vratit će se kad bude trebalo.

13:08 - Odvjetnik Ivana Crnjca, člana uprave i izvršnog potpredsjednika za financije, strategiju i tržišta kapitala u koncernu, Ljubo Pavasović Visković, kazao je kako će njegov klijent biti doveden u 14 sati u prostorije državnog odvjetništva, kad počinje ispitivanje.

- Tad ćemo znati što mu se stavlja na teret, ali vrlo vjerojatno je da neće iznositi obranu, reći će tek jednu, dvije rečenice. Neće teretiti nikoga niti će biti pokajnik, od same dokumentacije u državno odvjetništvo ne nosimo ništa, a niti ćemo govoriti o onome što će se raditi u samoj sudnici jer dopustite, to spada u taktiku obrane - rekao je Pavasović, a odgovarajući dalje na upite novinara pojasnio je da mu ova odvjetnička uloga nije najveći izazov.

- Priča je velika, iznosi su sumanuti, a što će sve od toga ostati, vidjet ćemo. Naime, njima se inkriminira nešto što je vrlo uopćen. Još uvijek nema specificiranih radnji za sve ljude obuhvaćene činjeničnim supstratom. Pričekajmo, trenutno je sve sad u jednom loncu i dok se ne pripišu pojedine radnje počinjenja pojedinoj osobi, svi tapkamo u mjestu.

11:39 - Laura Valković, odvjetnica Tomislava Lučića, kazala je da je njen branjenik pred odvjetništvom objasnio da je u poslu uvijek postupao po zakonu. 

"To je bila njegova obrana, a deteljnije će je iznijeti kada dobijemo uvid u spise", kazala je Valković, javlja N1

Na pitanje je li nekoga teretio, odgovorila je: "Ne, nikoga nije teretio."

"Odluku kako će se braniti donijet ćemo nakon uvida u spise", poručila je.

11:30 - Odvjetnica Ljerke Puljić, Ljiljana Planinić, rekla je da njezina klijentica u svom iskazu nije teretila Ivicu Todorića, javlja N1.

11:18 - Ispitani su Tomislav Lučić i Ljerka Puljić.

10:00 - Rajko Čogurić, odvjetnik Ante Todorića, rekao je da njegov klijent još nije dobio nikakav službeni poziv od hrvatskih pravosudnih tijela koja imaju njegovu adresu u Londonu te da će ponuditi svoj telefonski broj da ga se može kontaktirati, javlja Dnevnik.hr.

Odvjetnik Ante Todorića: Čim dobije poziv, moj branjenik kreće u Hrvatsku

9:50 - Pretresi u Kulmerovim dvorima se nastavljaju. Uhićen je i Todorićev zet Hrvoje Balent koji je odveden pritvorskom nadzorniku te čeka svoj termin za ispitivanje u Županijskom državnom odvjetništvu, javlja Dnevnik.hr.

Odvjetnik Ivice Todorića Čedo Prodanović za Novu TV je rekao kako Todorić još nije dobio poziv istražitelja, ali da će biti kooperativan kad se to dogodi.

09:33 - Na pitanja tužitelja, ali i svojih odvjetnika odgovarao je bivši član uprave Mislav Galić. Tužiteljima je ponudio i dokumente kojima je izravno teretio Ivicu Todorića, javlja Dnevnik.hr. Evo što je rekla njegova odvjetnica:

"Branili smo se aktivno, u cijelosti smo iznijeli obranu, odgovarali na sva pitanja tužilaštva i naš klijent je odgovarao i na naša pitanja. U cijelosti je ukazivao o svojoj ulozi za vrijeme odgovorne osobe u Ledu i u Jamnici u kojoj poziciji je tada bio odgovoran i za financije tih društava. Međutim, ovo što se njemu stavlja na teret u pouci i pravima vezano je za Agrokor d.d. znači za koncern za upravljanje društvima te njegovu poziciju člana uprave za hranu. Kao član uprave za hranu Mislav Galić u cijelosti je porekao bilo kakav doticaj s donošenjem financijskih odluka u kojima nije sudjelovao s obzirom da sjednice uprave Agrokora d.d. nisu održavane i kao takav nije mogao osiguravati donošenje nikakvih financijskih štetnih odluka za Agrokor d.d. na taj način. U sklopu svoje obrane Mislav Galić predao je i dokument kojim upravo potvrđuje navode svoje obrane, a iz kojeg proizlazi tko je u Agrokoru d.d. bio zadužen za donošenje financijskih odluka u društvu. To definitivno nije bio Mislav Galić", rekla je odvjetnica Dubravka Krklec.

"Predao je dokument koji pokazuje tko je bio odgovoran", rekla je odvjetnica. 

Na pitanje novinarke Nove TV je li dokument koji je predao pokazuje da je odgovoran bio Todorić, odgovorila je "da".

Kuštrakov odvjetnik: Ne može biti odgovoran za nešto u čemu nije sudjelovao

Petar Pavković, odvjetnik Damira Kuštraka koji je jutros ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu u slučaju Agrokor rekao je novinarima da je njegov branjenik kratko iznosio obranu i ustvrdio da nije sudjelovao u nezakonitostima koje navodi državno odvjetništvo.

Pavković je nakon ispitivanja rekao novinarima da obrana nije u jednakom položaju jer ne raspolaže informacijama koje ima državno odvjetništvo koje ih je prikupljao gotovo šest mjeseci. 

Stoga bi, dodao je, bilo iluzorno da sada detaljnije iznosi obranu, ali je načelno osporio sve teze tužiteljstva.

Kuštrak po riječima njegova branitelja nije imao razloga sumnjati u revizorska izvješća, a neke odluke nisu ni bile na odborima bilo nadzornom, bilo upravnom.

"Ne može biti odgovoran za nešto u čemu nije sudjelovao", zaključio je odvjetnik. 

Pavković smatra da se gotovo sve do sada uhićene okrivljenike stavlja u širi kontekst s "ciljem da se prvookrivljeniku pribavi imovinska korist". 

Odvjetnik međutim kaže da se za svakog okrivljenika mora znati koju je poziciju imao i u kojoj je mjeri sudjelovao u donošenju odluku koje su rezultirale pribavljanjem imovinske koristi.

8.45 - Iz zgrade Općinskog državnog odvjetništva izašla i Piruška Canjuga, nakon završetka ispitivanja.

8.30 - Damir Kuštrak izašao je s ispitivanja oko 8.20 sati. Njegov odvjetnik je rekao da je Kuštrak iznio kratku obranu i odbacio sve optužbe koje mu se stavljaju na teret, javlja N1.

8:15 - U Kulmerovim dvorima nastavljen je policijski pretres, nakon što su jučer uhićeni glavni akteri afere Agrokor, osim članova obitelji Todorić, Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Tomislav Lučić, Ljerka Puljić, Mislav Galić, Marijan Alagušić, Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Sertić, Olivia Discordia i Sanja Hrstić, javlja Jutarnji.

Odvjetnik Fran Olujić stigao je rano jutro pred imanje na Šestinama rekavši da će pretres danas trajati cijeli dan. Istaknuo je da je Hrvoje Balent lišen slobode, ali još uvijek se nalazi u Kulmerovim dvorima.

Oko 7.30 pred Kulmerove dvore stigla su dva kombija policije te odvjetnica Jasna Novak.

Prva ispitivanja uhićenih u slučaju Agrokor započela su u 7:30 sati u prostorijama kaznenog odjela zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva u Selskoj ulici. Svi uhićeni noć su proveli u pritvoru u prostorijama PNUSKOK-a na zagrebačkim Oranicama.

Prvi su stigli na ispitivanje Damir Kuštrak, Piruška Canjuga i Mislav Galić, a odvjetnik Anto Nobilo potvrdio je da će prvu ispitati njegovu klijenticu Pirušku Canjugu.

Tijekom dana tužitelji bi trebali ispitati sve uhićenike nakon čega će biti poznato hoće li protiv njih pokrenuti istragu i zatražiti određivanje istražnog zatvora. Za sada je poznato da ih terete zbog kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.
 

Naslovnica Crna kronika