Novosti Crna kronika

delikatna situacija

Zašto smo zamutili lice monstrumu iz Zadra koji je vlastitu kćer silovao više od 1500 puta - iako je sudac dopustio da ga snimimo?

 delikatna situacija

Zašto smo zamutili lice obiteljskom zlostavljaču i pedofilu nepravomoćno osuđenom na 40 godina zatvora, kad nam je sudac dopustio da ga snimimo?

Zato što je zakonom zabranjeno i kažnjivo otkrivanje identiteta žrtava obiteljskog naslija, poglavito malodobne djece.

Na slici, naravno, nisu žrtve, ali jest osuđeni otac. Otkrivanjem njegova identiteta indirektno bi se otkrili i osobni identiteti žrtava, a to je njegova obitelj: supruga, šestero djece i jedna maloljetnica koju je dobio silovanjem vlastite kćerke.

Zadarski Fritzl dobio 40 godina zatvora: silovao vlastitu kćer više od 1500 puta, dobio s njom dijete, ona dva puta pobacila, a u policiji i Centru za socijalnu skrb na prijave obitelji nisu ni reagirali!

Nismo li zbog toga licemjeri, ako objavljujemo slike oca zlostavljača i ako uopće pišemo o ovom slučaju, jer njegove žrtve, ma koliko god to željeli izbjeći ne navodeći njihove osobne podatke, samim iznošenjem činjenica, samim spomenom događaja, iznova razotkrivamo, viktimiziramo i podsjećamo na užasne traume kojima su godinama bile izložene?Kako god izvještavali o ovom strašnom, nezamislivom mučenju kojemu je bila izložena ova zadarska obitelj, žrtve opet, direktno ili indirektno, guramo u traumu koju će zasigurno nositi sa sobom do kraja života.

U tom je kontekstu više nego zanimljiva odluka zadarskog suda da medijima dopusti snimanje osuđenika i prisutnost kod čitanja i obrazloženja presude.

Potresno svjedočanstvo djevojke koju je otac silovao čak 1500 puta: Prvi put me napastovao u automobilu kad sam imala 12 godina, krvarila sam, a on nije želio prestati...

Sudac Radman je pritom napravio i nešto što je odmah izazvalo "tihi" revolt institucija. Citirajući u presudi dijelove iskaza žrtava, prozvao je zadarsku policiju i Centar za socijalnu skrb za "grijeh propusta".

Istina, ogradio se da je žrtvama vjerovao na riječ i da njihove iskaze sud nije provjeravao, ali nepopravljiva šteta je, žale se prozvani, već učinjena.

Ako je tako, ako je sudac "klevetao", ključno je pitanje - zašto suca Radmana javno ne demantiraju.

Naslovnica Crna kronika