Novosti Crna kronika

jake snage mup-a...

Nakon napada na trenera Dinama i kmečanja iz Maksimira, policija se ponovno uhvatila u koštac sa svastikom na Poljudu: splitski kriminalisti na raportu u Zagrebu, zašto nikada nije pronađen počinitelj?!

jake snage mup-a...

Novi glavni ravnatelj policije Nikola Milina i novi načelnik Uprave krim-policije Ante Gudelj kreću punom parom odmah nakon svog imenovanja na ta važna mjesta.

Svjedoči o tome i oživljavanje slučaja "svastika na Poljudu", koji se dogodio na kvalifikacijskoj utakmici Hrvatska – Italija 12. lipnja 2015. Taj slučaj nije riješen pune dvije godine i tri mjeseca, koliko PU splitsko-dalmatinska neuspješno traga za počiniteljima toga sramotnog čina, a da nitko zbog sporosti i inertnosti u Upravi nikad nije odgovarao.

Zato su na konzultacije u Zagreb, u Upravu krim-policije, u ponedjeljak pozvani prvi čovjek Sektora krim-policije PU splitsko-dalmatinske Josip Buljan i policijski djelatnik Službe organiziranog kriminaliteta te Uprave, policijski službenik Stipe Kokić, koji je najviše i radio na predmetu "svastika".

Ispitane stotine ljudi

Vijest da će odgovorni morati na brifing u Zagreb proširila se već tijekom prošlog petka, kada je poziv za dolazak u Zagreb i uslijedio, a tijekom subote i nedjelje se sortirao predmet "svastika" koji su Buljan i Kokić sa sobom fizički odnijeli na prezentaciju svojim nadređenima.

U kuloarima se govorilo da bi iz Uprave krim-policije u Split trebala stići tročlana delegacija koja bi vidjela gdje je zapelo sa "svastikom", ali se od te namjere očito odustalo.

Tijekom krim-istraživanja ovog slučaja ispitano je na stotine ljudi (čak i oni kojima je bazna stanica mobitela locirana oko Poljuda nekoliko dana prije otkrivanja svastike), pregledavane su snimke nadzornih kamera na stadionu koje su bile loše kvalitete, radilo se puno toga, ali bez ikakvog uspjeha.

Desničari su prozivali čak i tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da je izveo diverziju kako bi SDP dobio sljedeće izbore. Bilo je tu lutanja u krim-istraživanju, a što se neizbježno odrazilo i na političku scenu međusobnim teškim optužbama. No, najviše je izgubila Hrvatska na svom ugledu u svijetu, a Hrvatski nogometni savez je kažnjen sa sto tisuća eura i oduzimanjem jednog boda u kvalifikacijama za Euro 2016., te je iduće dvije domaće utakmice u UEFA-inim natjecanjima reprezentacija igrala bez publike. UEFA je odredila HNS-u da preostale domaće utakmice u kvalifikacijama ne može igrati na stadionu Poljud.

Sve bez uspjeha

To je bila i najteža kazna koju je HNS dobio od svog osnutka. Čak je bivši ministar MUP-a Vlaho Orepić ponudio nagradu od 20 tisuća kuna anonimnom informatoru koji bi pomogao otkrivanju djela, ali sve je to bilo bez ikakvog uspjeha.
Vidjet ćemo koliko će ovaj sastanak stručnjaka u Zagrebu ubrzati krim-istraživanje. Ako ništa drugo, on je dobro došao da se neki koji su u splitskoj policiji formacijski zaduženi za ovaj slučaj prenu te konačno dobiju čvrst dojam da se i njih i njihov rad kontrolira.

Naslovnica Crna kronika