Novosti Crna kronika

porast prevara i krađa

Policija upozorava građane: Ove ljude ne puštajte u kuću, evo kako će vas pokušati prevariti, a ovakve telefonske pozive odmah prijavite!

 porast prevara i krađa

Na stranicama Policijske uprave zagrebačke objavljeno je upozorenje građanima zbog porasta prevara i krađa. Prema podacima kojima raspolažu, kaznena djela prijevara i teških krađa u kojima se nepoznati počinitelji lažno predstavljaju kao djelatnici banaka ili policijski službenici, osim što su u porastu, i pričinjene štete su sve veće, piše Jutarnji.

Građani vjerujući u identitet osobe omogućuju počiniteljima ulazak u stambene prostore, a ovo su najčešći načini kojima počinitelji dovode u zabludu građane:

- ulazak u kuću radi popisivanja serijskih brojeva novčanica,
- zamjena novčanica u stanovima ili kućama radi odnošenja novca u banku,
- odnošenje novca koji je pohranjen u bankama jer mu je istekao rok trajanja,
- odnošenje novca u banku jer je ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju došlo do promjene novčanica, odnosno - novčanice na sebi moraju imati oznaku „EU“,
- novac će prestati važiti ako se ne zamijeni s novim jer mu je istekao rok trajanja,
- novac koji je na računu prestat će vrijediti te ga moraju podići i predati drugoj osobi koja će doći po novac,
- novac koji građani imaju kod kuće je krivotvoren i potrebno ga je predati djelatnicima koji će doći po novac,
- preuzimanje novčanica iz banke i raskidanje ugovora,
- uzimanje otisaka prstiju i novaca radi usporedbe s pronađenim novcem ili zlatnim nakitom koji je pronađen kod osoba koje su prethodno počinile kazneno djelo,
- pokazivanje mjesta gdje se nalazio novac koji je otuđen prethodnim kaznenim djelom,
- ulazak u stan ili kuću radi fotografiranja novca radi usporedbe,
- ulazak u stan ili kuću i uzimanje novaca radi čuvanja jer se sprema krađa itd.
 

Također je uočeno počinjenje kaznenih djela tako da nakon ulaska jednog počinitelja u dom koji razgovara s oštećenom osobom, nakon kraćeg vremena u dom ulazi drugi počinitelj kroz nezaključana vrata i krade novac i vrijedne predmete, nakon čega se neprimijećen udaljava iz doma pa oštećeni duže vrijeme ne primjećuje krađu predmeta, što također uvelike otežava pronalazak počinitelja.

Kako je samozaštitno ponašanje jako bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela, iz Policijske urpave upozoravaju građane da, ako se susretnu s nepoznatim osobama koje iz navedenih ili sličnih razloga pokušavaju ući u njihove domove i doći u posjed njihovog novca, takve osobe nipošto ne puštaju u stanove ili kuće te da im ne predaju svoj novac ili druge vrijedne stvari jer se radi o osobama koje se lažno predstavljaju kao djelatnici banke ili policijski službenici koji samo iskorištavaju nemoć i neznanje starijih osoba.

Ne treba zaboraviti da policijski službenici prilikom dolaska na adrese stanovanja pokazuju metalnu službenu značku i službenu iskaznice.

Na kraju upozoravaju, u slučaju da građani zaprime pozive od nepoznatih osoba putem telefona u kojima se traži od njih da nešto učine sa svojim novcem, zlatom i drugim vrijednim predmetima ili kažu da će netko doći na njihovu adresu radi provjere novca ili zlata, neka obavezno u što kraćem roku događaj prijave policiji pozivom na broj 192 ili 112.
 

Naslovnica Crna kronika