Novosti Crna kronika

dinamovi detektivi

Nakon napada na Cvitanovića Maksimir je pun teorija zavjere, no javna je tajna što takvo 'upozorenje' znači. A hajka na navijače idealan je paravan za te ljude

dinamovi detektivi

Maksimirski triler se nastavlja. U vrlo kratkom razdoblju Dinamo je više puta bio epicentar medijske pozornosti: nazočili smo nagloj smjeni trenera, neočekivanoj eliminaciji iz europskog natjecanja, atentatu na klupskog čelnika Zdravka Mamića, te napadu na trenera Marija Cvitanovića.

Zadnji događaji izvan su konteksta sportske zbilje. Ranjavanje Mamića i napad palicama na Cvitanovića više podsjećaju na sekvencije iz "Kuma". Stoga su i zaključci o egzekutorima i njihovim nalogodavcima počesto izvan nogometnog fokusa. A teorije zavjere, vezane uz trusnu Dinamovu svakodnevicu, sve su brojnije.

Nepobitno je, maksimirski klub živi u ozračju straha i kaosa. Ukućani u Maksimirskoj 128 (a ima ih ukupno 289) osjećaju nelagodu.

Raznovrsna su tumačenja Dinamove zbiljnosti i iznalaženja odgovora na pitanje: komu odgovara ovakva situacija u Maksimiru? Istim se pitanjem vjerojatno bave i istražni organi u ''slučaju Mamić'', odnosno ''Cvitanović''.

No, zadovoljnih poradi kaotičnog stanja u Dinamu ima popriličan broj: od sportskih oponenata, nezadovoljnih (vlastitih) navijača, ambicioznih političara do potencijalnih kupaca maksimirskog kluba! Postoji i jedna naizgled (ne)logična teza kako se jedino u ovakvim uvjetima može održati aktualna vladajuća nomenklatura u Dinamu.

– Napad na trenera Cvitanovića samo je još jedna potvrda organizirane hajke na Dinamo, uz zeleno svjetlo interesnih skupina. Stalno upozoravamo na moguće posljedice, ali ništa se ne događa. Moramo poduzeti mjere samoobrane. Ljudski su životi u pitanju – dramatičnim glasom ustvrdio je predsjednik kluba Mirko Barišić.

– Ovo je legalizirani linč. Prvo od strane medija, a onda i svih drugih institucija – dometnuo je Dinamov direktor Tomislav Svetina.

Kako bi održali privid konsolidacije i nadzora nad situacijom, u Maksimiru su dan nakon brutalnog napada na Marija Cvitanovića sazvali press-konferenciju. Glavni akter bio je upravo trener Dinama, uz ''stručno sekundiranje'' šefa maksimirskog osiguranja Krešimira Antolića.

– Želim biti samo nogometni trener. Zanima me jedino nogometni teren i Dinamova momčad. Za to sam se obrazovao. S trenerskoga gledišta možemo raspravljati jesam li dobar ili loš trener, ali ljubav, srce, emocije i predanost poslu nitko mi ne može oduzeti. Kao ni želju da Dinamo bude prvak.

Moj privatni život je posve čist. Bez ijedne tamne točke – emotivno se Cvitanović obratio okupljenoj publici. Umjesto zaključka, za kraj je ostavio poruku:

– Ako mi netko želi oduzeti strast i ljubav prema Dinamu, može uzeti pištolj i odmah pucati u mene! To je sve što sam imao reći.
 

Oni znaju tko je kriv

Krivi su mediji – viču iz Dinama. Jer provode linč i "legaliziraju nasilje prema osobama iz našeg kluba". Da nije poganih medija, tvrde u Maksimiru, nitko ne bi napao našeg trenera Marija Cvitanovića, niti bi itko šakama i pištoljima nasrtao na našeg klupskog savjetnika Zdravka Mamića.

Krivi su nogometni huligani - vrište iz Hrvatskog nogometnog saveza. Jer "nekažnjeno crtaju svastike, pucaju u ljude ili ih udaraju s leđa, primitivno vrijeđaju državnu tajnicu" i općenito "teroriziraju članove nogometne obitelji". Da nije navijača, tvrde u HNS-u, hrvatski bi nogomet bio pjesma Havaja.

Zdrav razum, pak, sugerira da je vjerojatnije kako je Cvitanović bio žrtva klasičnog mafijaškog rituala, koji se u kriminalističkom žargonu naziva "upozorenje". Dok obični ljudi poruke šalju SMS-om, kriminalni milje za takve stvari koristi maskirane, šutljive poštare s bejzbol palicama i željeznim šipkama.

Prije 11 godina po identičnom je scenariju pretučen tadašnji trener Hajduka Luka Bonačić: i tada je HNS okrivio navijače, ističući "višegodišnje nasilje na nogometnim stadionima i navijačke obračune izvan njih", iako je sâm Bonačić sumnjičio menadžerske krugove, odnosno "određene ljude koji imaju svoje igrače".

Bonačić je time samo potvrdio javnu tajnu da je Hajduk tada bio u rukama nogometne mafije, kao što je javna tajna da je i sadašnji Dinamo bar dijelom u rukama iste klike. Hajka na navijače idealan je paravan za te ljude, osobito kad na scenu stupe nenadmašni detektivi iz Dinama i HNS-a, koji i prije istrage znaju krivca.

 

Naslovnica Crna kronika