Novosti Crna kronika

40 dana

'Naravno da mu je netko pomagao': nakon što im se ubojica mladog Torcidaša predao uredan i odmoran, splitski policajci imaju svoju teoriju o njegovom bijegu

40 dana

Nikola Gusić Janjić, 24-godišnjak osumnjičen za ubojstvo istaknutog člana Torcide, Ivana Mate Blaževića zvanog Blato, smješten je u splitski zatvor nakon što se predao policiji poslije 40 dana bijega.

Mladić još nije ispitan na Županijskom državnom odvjetništvu koje je otvorilo istragu i po čijem je prijedlogu i određen istražni zatvor. Dosad je u sklopu istrage saslušana većina svjedoka, a okrivljeni bi svoj iskaz mogao dati idućeg tjedna, no kad će se to dogoditi, odlučuje nadležna zamjenica ŽDO-a.

S obzirom na to, policija i ŽDO još uvijek ne znaju gdje se sve ovo vrijeme Gusić Janjić skrivao niti tko mu je pomagao u bijegu.

Od izvora bliskih istrazi doznajemo da prilikom predaje nije izgledao zapušteno ili izmučeno, što ukazuje na to da se nije skrivao spavajući po nekakvim šupama ili napuštenim skladištima. Naprotiv, kad su ga policajci priveli, djelovao je potpuno prisebno, stabilno, svjestan onoga što će se dogoditi i vjerojatno uvjeren da je imao dovoljno vremena da smisli kvalitetnu obranu koju će iznijeti.

Psihološki pritisak

- Naravno da je imao neku potporu, da mu je netko pomagao, jer nije lako toliko vremena bježati, znati da se ne smiješ pojaviti na ulici, da si uvijek u nekakvom stresu i da se moraš osvrtati. A i koliko god novca imao, ni to ne traje vječno, logistika je zafrkana stvar i teško ju je održavati u takvim situacijama jako dugo, pogotovo što on nije neki jaki kriminalac koji ima dobre resurse.

Mi smo nakon početnog pritiska pustili da se stvari malo "olabave", da i on i njemu bliski ljudi dobro razmisle o svemu, a onda smo prije deset, petanest dana odlučili ponovno pojačati našu prisutnost. Ponovno smo krenuli ispočetka s ispitivanjima svjedoka, njemu bliskih ljudi, radili smo svojevrstan psihološki pritisak iako je to, priznajem, trajalo duže nego smo očekivali. Jer, mislili smo da će u bijegu izdržati možda desetak dana, ali to se, eto, odužilo. Znali smo da to ne može vječno trajati, ali bilo je pitanje kad će se to dogoditi. Mi ni sad ne znamo gdje se on skrivao - govori nam jedan od policajaca koji su radili na slučaju.

Nakon što je pojačan policijski pritisak, dan prije predaje, u jednom od razgovora, otac odbjeglog Gusića Janjića kazao je istražiteljima da misli da će mu se sin javiti, odnosno da će ga nazvati i da "će se sve znati sutra".

Momak je shvatio...

- Imali smo mi to jutro spremna dva tima interventne policije s kojima smo planirali upasti u dva stana koja smo, tijekom tog novog pritiska, označili kao potencijalne prostore u kojima bi mogao biti i koje prije nismo imali u opcijama. No, eto, momak je očito shvatio da svemu dođe kraj, pa se predao - govori naš izvor.

Napomenimo još i da je sud Gusiću Janjiću po službenoj dužnosti dodijelio kao braniteljicu splitsku odvjetnicu Ivanku Šamiju te da nju, od dana kad je dobila tu dužnost, nitko od njegove obitelji niti on sam nije kontaktirao na bilo koji način. Tek treba vidjeti hoće li ona i dalje ostati u predmetu ili će, što zasad nije slučaj, netko od drugih odvjetnika dostaviti punomoć za zastupanje.
 

Naslovnica Crna kronika