Novosti Crna kronika

SUĐENJE ZA RATNE ZLOČINE

Obje strane imale dodatne dokazne prijedloge, Kapetan Dragan u četvrtak iznosi obranu

SUĐENJE ZA RATNE ZLOČINE

Kako se zbog organizacijskih problema odvjetnik Tomislav Filaković, koji brani optuženika za ratni zločin Dragana Vasiljkovića, zvanog Kapetan Dragan, nije mogao u splitskom zatvoru na Bilicama kvalitetno konzultirati sa svojim klijentom, iznošenje obrane odgođeno je za četvrtak. Nakon toga će na Županijskom sudu u Splitu uslijediti iznošenje završnih riječi te objava presude.

U srijedu su i optužba i obrana imali dodatne dokazne prijedloge te su dokumentaciju priložili dok su snimke pregledane odmah u raspravnoj dvorani. Odgledana je snimka s YouTubea nazvan “Komšije”, u kojoj se govorilo o napadu na Glinu i Gornji Viduševac u čemu su sudjelovali i “Šiltovi”, specijalna jedinica tzv. milicije krajine.

Kako je kazano u prilogu, njihov zapovjednik je bio Siniša Martić koji je jedva završio osnovnu školu, a izjave su dali brojni dobrovoljci u srpskim paravojnim postrojbama koji su došli iz Vojvodine, Kikinde, zatim Šapca te Titograda. Glinu su nazivali “ustaškim uporištem”.

Nakon toga je pregledana emisija HTV-a “TV kalendar” iz lipnja prošle godine, na dan napada na Glinu, u kojoj se vidjela izjava Milana Martića, zapovjednika kninske milicije. Osim videosnimki odvjetnici su priložili i niz novinskih članaka o zbivanjima iz tog vremena. Predali su i dopis suda u Haagu prema kojem oni nisu imali dokaze niti za pokretanje istrage protiv Dragana Vasiljkovića.

Dvije tužiteljice sa Županijskoga državnog odvjetništva u Šibeniku su Sudskom vijeću predale prigovore na iskaze svjedoka koji su saslušani preko videoveze sa suda u Beogradu. Navele su kako je dio svjedoka u Hrvatskoj osuđen za sudjelovanje u oružanoj pobuni protiv Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Sudsko vijeće odlučilo je obaviti uvide u kaznene spise koje su nabrojili.

Nakon toga optuženi je trebao iznijeti obranu, ali je njegov odvjetnik zamolio odgodu do sutra. Kako je kazao, pokušao se s njim dogovoriti u zatvoru, ali nisu mogli ostvariti susret na vrijeme. Stoga je zamolio da ostane s njim nakon rasprave bar pola sata, što je Sudsko vijeće odobrilo.

Naslovnica Crna kronika