Novosti Crna kronika

slučaj Alpe Jadran

Luka Jerić je dobro i prošao: zajedno s Perom Perišićem oslobođen optužbi za štetu od 46 milijuna kuna

slučaj Alpe Jadran

Vijest da je bivši vlasnik Alpe Jadran banke Luka Jerić za četiri kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju nepravomoćno dobio dvije i pol godine zatvora na Županijskom sudu u Splitu i da mora vratiti svojoj bivšoj banci, koja je u stečaju, nešto više od pet milijuna kuna navela je mnoge na pomisao kako je on još dobro i prošao.

No javnost nije obaviještena o tome za koje su optužbe Jerić (predsjednik Nadzornog odbora Alpe Jadran banke) i Pero Perišić (predsjednik Uprave banke) oslobođeni u ovom postupku, te im se više za ta djela ne može suditi.

Tužiteljstvo je tijekom suđenja odustalo od optužbi da su Jerić i njegov suradnik Perišić (obojica bili suvlasnici po 50 posto dionica banke) protupravno zaradili 3,9 milijuna kuna svaki.

Akcija je počela u listopadu 1997., kada su ova dvojica zaključila četiri ugovora o prodaji 20.100 dionica još neregistriranog trgovačkog društva Alpe Jadran Hypo, s temeljnim kapitalom od 20 milijuna i 100 tisuća kuna, s četvoricom kupaca koje su nagovorili na to, te su svakom od njih prodali 5025 dionica.

Pri tome su Jerić i Perišić povećali ukupnu vrijednost dionica na iznos od 25 milijuna kuna i vraćanje kredita osigurali upisom založnog prava Alpe Jadran banke nad tim dionicama znajući da korisnici kredita neće otplaćivati kredite.

Kada je rješenjem Trgovačkog suda u Splitu izvršen upis Alpe Jadran Hypo u registar pravnih osoba i kad nijedan od četiri kupca nije isplatio dospjele rate kredita, obojica su raskinula sva četiri ugovora o prodaji dionica i potraživanja banke podmirili ponovnim knjiženjem dionica u poslovnim knjigama banke, sada s povećanom vrijednosti.

Jerić i Perišić su oslobođeni optužbe da su oštetili svoju bivšu banku za zajednički iznos od 7,5 milijuna maraka (dakle po pola iznosa svaki).

Teretilo ih se da su 1997. odlučili dokapitalizirati banku za iznos od 38 milijuna kuna stavljanjem novih 13.210 dionica serije D, koje nisu ponudili na financijskom tržištu, nego su sve dionice odlučili zadržati za sebe, i to na način da su posredovanjem njihove zajedničke tvrtke "Pilocom" u Vaduzu zatražili kredite od po pet milijuna maraka svaki kod LHB banke u Frankfurtu i u istom iznosu kod Nove Ljubljanske banke Milano, iako su znali da njihova tvrtka "Pilocom" nije kreditno sposobna i da neće izvršiti obveze po kreditima.

Te dvije banke isplatile su zatraženi iznos kredita tek kada su ova dvojica kao sredstvo osiguranja vraćanja kredita "Pilocoma" odobrili zasnivanje založnog prava na deviznim rezervama Alpe Jadran banke, odakle su oba kredita poslije i naplaćena.

Naslovnica Crna kronika