Novosti Crna kronika

preokret u istrazi

Istraga smrti propalog splitskog poduzetnika otkriva sve više čudnih situacija: Selaka nisu oteli i na smrt pretukli kamatari, istina bi mogla biti puno bizarnija

preokret u istrazi

Gotovo mjesec dana je prošlo od smrti propalog poduzetnika Željka Selaka (43) sa splitske Kile (rodom iz Rašćana), a još nije utvrđeno kako je on poginuo.

Slučaj se vodi kao nasilna smrt, ali za sada ni policija ni tužiteljstvo ne mogu zaključiti slučaj i jasno objasniti kako je smrt nastala.

Naime, obdukcijom je utvrđeno da je uzrok Selakove smrti prijelom vratnog kralješka, i to kao posljedica udarca tupo-tvrdim sredstvom ili o tupo-tvrdo sredstvo. Isto tako, ustanovljeni su mu i prijelomi čeljusti i s lijeve i s desne strane, a još je pri pronalasku tijela dežurni mrtvozornik uočio ozljede na prsnom košu i utvrdio da je riječ o nasilnoj smrti.

Selaka su pronašli poljski turisti 22. kolovoza, oko 14 sati, dvjestotinjak metara od skretanja za svetište Vepric, s desne strane, prema moru, ako se dolazi iz Splita, u blizini Makarske. Tijelo se nalazilo u grmlju ispod razine nekadašnjeg odmorišta za vozače, na koji je pristup blokiran betonskim blokovima.

Selak je bio vlasnik tvrtke za prodaju i montažu klima-uređaja, koja je s pojavom trgovačkih centara propala, a on je ostao u financijskim problemima. Prema sudskom registru, još u veljači 2004. godine Porezna uprava tražila je otvaranje stečajnog postupka nad tvrtkom koju je Selak osnovao deset godina ranije.

Stečajni postupak otvoren je u svibnju 2007. godine, a zaključen 2010. godine brisanjem tvrtke iz registra.

No, Selak nije otet zbog dugova od strane kamatara, kako su mnogi mislili, jer policija ima jasne dokaze (snimka kamere) da je autobusom došao na kupanje, a bivša Selakova žena je policajcima rekla da je tamo često odlazio kada bi upadao u depresiju.

Kako je Selak poginuo, bit će malo jasnije kada se završi vještačenje bioloških tragova s njegova tijela, koji mogu otkriti DNK profil druge osobe ako je bilo eventualnog fizičkog napada, a zatraženo je i vještačenje dinamike Selakova ozljeđivanja.

Kuda se kretao?!

Ta vještačenja obavlja MUP-ov Centar "Ivan Vučetić" u Zagrebu i pitanje je dana kada će ona stići u Split. Kada bi našli točno mjesto gdje se Selak ozlijedio, istražiteljima bi bilo puno lakše jer je i sam vještak potvrdio da je i s ozljedom leđne moždine nakon nesreće ili napada Selak mogao proći određeni put. Dakle, mjesto gdje je nađen nije i mjesto napada ili ozljeđivanja.

Dobro upućeni u ovaj slučaj kažu nam da postoji nekoliko verzija smrti: ili se Selak, hodajući besciljno, posvadio s nekim pa je došlo do fizičkog obračuna, ili ga je retrovizorom udarilo vozilo.

Selak nema ozljeda po nogama i donjem dijelu tijela, što je karakteristično kada pješaka direktno udari automobil, pa je vrlo vjerojatno da ga je vozilo zakvačilio, a nejasan je i njegov smjer kretanja od Makarske ili prema Makarskoj, što je vrlo bitno za definiranje ovog segmenta forenzičke priče.

Ako je Selak udaren nakon svađe ili nečega drugoga, morao je to učiniti izrazito snažan muškarac, koji je najvjerojatnije jednim ili najviše dvama udarcima nanio ovako teške ozljede čeljusti i prijelom vratnog kralješka. Prijelom kralješka je mogao nastati i nakon pada, od udarca.

Svi dosad poznati detalji upućuju na to da je u cijeloj priči puno čudnih situacija i da će istražiteljima trebati vremena da slože mozaik Selakova kretanja, da utvrde gdje je bio od trenutka kad je ostavio auto u Strožancu (nestalo mu je goriva, a nije imao novca) do pronalaska tijela, dakle dva dana.

Tko ga je iz Strožanca odvezao do Makarske, s kim je kontaktirao i slično? Postoji mogućnost da, kada svi dokazi stignu i kada se obrada završi, još uvijek istražitelji ne doznaju kako je poginuo Željko Selak.

 

Naslovnica Crna kronika