Novosti Crna kronika

'šlajfao je da se sve dimilo'

Pijan izazvao nesreću u kojoj su poginule dvije osobe: nakon što je svadbena kolona krenula prema crkvi, okrenuo je automobil i pojurio u drugom pravcu sa 120 na sat...

'šlajfao je da se sve dimilo'

Na splitskom Općinskom sudu u utorak je, gotovo tri godine nakon tragične prometne nesreće u kojoj je poginulo dvoje ljudi, napokon počelo suđenje Anti Bigavi (37), zvanom Gale, iz Crivaca.

Bigavu Općinsko državno odvjetništvo tereti da je 4. listopada, u 18.20, vozeći BMW, i to poprilično pijan, s izmjerenih najmanje 1,45 promila alkohola u krvi, izazvao nesreću u kojoj su poginuli mještanin Crivaca Filip Svalina (82) i tada 22-godišnji Dalibor Svalina koji se nalazio s Bigavom u vozilu.

Naime, njih su dvojica bili dio svadbene kolone, no nakon što je svadbena kolona krenula prema crkvi, Bigava je okrenuo automobil i pojurio u drugom pravcu velikom brzinom.

Po optužnici, na mjestu gdje je ograničenje brzine 50 kilometara na sat, vozio je čak 120 km/h te je izgubio kontrolu nad vozilom i izletio izvan ruba kolnika na zemljano-travnatu površinu.

Doslovno je pomeo nesretnog 82-godišnjeg Svalinu koji se upravo vraćao od susjeda imenjaka prema svojoj kući udaljenoj pedesetak metara.

BMW je, nakon što je pregazio starca, udario u betonski ogradni zid dvorišta jedne kuće te se odbio preko voćnjaka u dvorište druge kuće, da bi na kraju pao na parkirani automobil BMW. Bigava je u nesreći bio teško ozlijeđen, a njegov suvozač Dalibor Svalina podlegao je zadobivenim ozljedama.– Osjećam se krivim kako to optužnica navodi – skrušeno je rekao Bigava, kojeg zastupa odvjetnik Vinko Gulišija, koji je kazao kako u uvodnoj riječi nema što dodati jer je njegov klijent sve priznao.

Zatim je svjedočio Ivan Svalina (50), sin pokojnog Filipa, koji je u emotivnom iskazu rekao da je vidio pir i kolonu automobila te da je Bigava u svom BMW-u non-stop "šlajfao da se sve dimilo".

– On se okrenija i krenija suprotno od kolone i doletija je, ma bit će i 150 na sat. Vidija san ga kako je proletija kraj moje kuće. Odjednom se čula neka jaka buka i potrča san prema kući susida Filipa vidit šta je bilo, triba li kome pomoći. Vidija san BMW kako se popeja na vrh kuće i pa na drugi BMW koji je bija parkiran. Onda san vidija nogu na cesti i pitan susida čija je to noga, a on mi veli da je to mog oca koji je taman krenija kući i da ga je Bigava pokupija. Uvatija san se za glavu i otiša, šta san drugo moga – kazao je Ivan i u ime svoje obitelji kazao sutkinji Marisi Matić da ih najviše boli što se Bigava nakon nesreće nikad nije javio, ni ispričao, ni izrazio sućut.

– Najgore je šta nije nikad reka: "Oprosti, ubija san van ćaću!" Samo je triba biti čovik i do ovoga ne bi došlo. Kad je izaša iz zatvora, brat je priprema mater da bi on moga doći, a ona je tad rekla: "Nemojte mu ništa ružno reći!", a danas kad smo išli na sud, kazala je: "Nemojte ga, sinko, tužiti." Ma, ovo nije ni ljudski ni čovječanski i nije nama do toga da on ode u zatvor. Samo je triba biti čovik – prenio je Ivan stav obitelji pokojnog Filipa.

Suđenje se nastavlja u listopadu.

Naslovnica Crna kronika