Novosti Crna kronika

Noć strave

Pozadina tragedije u Stobreču: Blažević je s ubojicom od ranije imao neke nesređene račune, a do sukoba je došlo kad je stao u obranu konobarice?

Noć strave

U Stobreču je u petak ujutro oko 4.15 došlo do sukoba u kojem je život izgubio 23-godišnji Ivan Mate Blažević zvani Blato iz Splita.

Njega je, sumnja se, u kafiću "Reket" kraj teniskih terena na ulazu u Stobreč nakon verbalnog, a potom i fizičkog sukoba jednim ubodom nožem u srce usmrtio godinu dana stariji N. G. J. iz Strožanca, koji je nakon toga pobjegao. Do objave ovog teksta policija je za njim još tragala, a osim lokacija po Splitu i Strožancu pretraživali su i objekte u jednom naselju okolici Trilja, odakle je obitelj osumnjičenog mladića.

U petak ujutro policija je blokirala područje oko teniskih terena te je na mjesto događaja izišla i Rene Laura, zamjenica Županijskog državnog odvjetnika, koja je rukovodila očevidom.

Nakon što je Blažević uboden, netko od prisutnih zvao je Hitnu pomoć koja je došla i pružila mu pomoć te ga odvela u splitsku bolnicu, gdje su mu liječnici uspjeli sašiti ranu. No, usprkos njihovim naporima mladić je umro. Osim tog uboda u srce, utvrđeno je da je imao još jednu reznu ranu na slabinama.

Uokolo kafića mogli su se vidjeti krim inspektori koji su pretraživali okolno žbunje, tražeći oružje kojim je ubojstvo počinjeno, no nisu ga pronašli. Na asfaltiranom putu koji se nalazi tik uz terene policija je pronašla nekoliko kapi krvi, no nije još poznato je li to krv koja je kapala s noža kojim je 24-godišnjak ubio ili je možda on bio ozlijeđen u sukobu pa je krvario dok je bježao prijateljima pokojnog Blaževića koji su ga hvatali nakon ubojstva.

Detalje ove tragedije policija je u petak još sklapala, a što se točno dogodilo, odnosno koji je bio motiv koji je doveo do toga da se stobrečka fešta sv. Lovre koja je bila tu noć završi gubitkom jednog mladog života, trebalo bi se znati nakon što se saslušaju svi svjedoci, prouče svi tragovi i nakon što se pronađe i uhiti osumnjičeni mladić.

Prema neslužbenim informacijama, sumnja se da su Ivan i N. G. J. imali neke nesređene račune od ranije, a kako smo doznali, mladić osumnjičen za ubojstvo nije do sada bio evidentiran u policiji kao počinitelj kaznenih djela. Motiv ubojstva još nije pouzdano utvrđen, iako su se pronijele priče da je sukob izbio navodno zbog jedne od dviju konobarica koje su tad bile u lokalu.

Nažalost sada pokojni Blažević i još jedan momak sjedili su za stolom, a N. G.J. bio je za šankom s još nekoliko svojih prijatelja. U jednom je trenutku navodno dobacio nešto djevojci, a Blažević je stao u njezinu obranu. Njih su se dvojica potom sukobili i izišli vani na štekat te je prilikom naguravanja razbijeno i staklo koje dijeli unutrašnjost kafića od terase.

U tučnjavu se umiješalo još nekoliko osoba, pokušavajući zaustaviti sukob. Kako je utvrđeno, Blažević kod sebe nije imao nikakvo oružje, a još nije poznato je li osumnjičeni N. G. J. nosio oružje sa sobom ili je nož uzeo sa šanka nakon što je sukob počeo.

Na društvenim mrežama proširile su se priče da je i prije ubojstva netko od susjeda zvao policiju zbog remećenja javnog reda i mira, no da se nisu odazvali te da je u sukobu ozlijeđen još jedan mladić koji je pokušao zaustaviti tučnjavu, a kojeg je navodno osumnjičeni N. G. J. nekoliko puta porezao nožem. No, iz splitske policije demantiraju takve neprovjerene tvrdnje.

- Dana 11. kolovoza 2017. u 4.13 zaprimljena je dojava djelatnika Hitne medicinske pomoći da je prilikom sukoba u Ulici sv. Lovre u Stobreču jedna osoba zadobila ubodnu ranu u prsište. Policijski službenici su odmah upućeni na mjesto događaja. Utvrđeno je da se radi o 23-godišnjaku, koji je naknadno preminuo u bolnici. O navedenom je obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo, te se provode očevidne radnje i utvrđuju okolnosti događaja, a za počiniteljem se traga. Napominjemo kako prije navedenog događaja nije zaprimljena niti jedna dojava o narušavanju javnog reda i mira na navedenoj lokaciji, na kojoj je došlo do opisanog sukoba i ranjavanja osobe. Nemamo saznanja da je itko od ostalih sudionika navedenog događaja zatražio liječničku pomoć - kazali su iz splitske policije.

Ubijeni Blažević postao je poznat široj javnosti nakon napada na daruvarskog nogometnog suca Bruna Marića koji je brutalno premlaćen u stobrečkom restoranu "Epetium" u listopadu prošle godine. On je jedini od napadača koji nije uspio pobjeći nakon što je s još nekoliko osoba uletio u restoran i vatrogasnim šmrkom izudarao Marića jer su ga u tome spriječili neki gosti restorana. Nakon postupka na Općinskom sudu u Splitu prije mjesec dana, nepravomoćno je osuđen na osam mjeseci zatvora što je potom zamijenjeno radom za opće dobro.

Iako je Marićev odvjetnik Vladimir Gredelj, koji je bio tada s njim, tvrdio da se radi o klasičnom pokušaju ubojstva, Blažević je osuđen za za tešku tjelesnu ozljedu u pokušaju. Kako je tada obrazložila sutkinja Ivana Bilušić, osuđen je na dobrotvorni rad jer je mlad i dotad kazneno neosuđivan. I preporuka Ureda za probaciju bila je izvaninstitucionalna kaznena sankcija, jer su smatrali da je niska vjerojatnost da će ponoviti kazneno djelo. Bilo mu je dosuđeno i plaćanje devet tisuća kuna sudskih troškova, a upravo je prije koji dan dobio i pisani primjerak presude.

Nakon što ga je sutkinja pustila iz pritvora kazao joj je da mu je plan posvetiti se fakultetu, a bio je izvanredni student 2. godine splitskog Pravnog fakulteta na kojem mu, kao profesorica, radi i majka.

Pokojni Blažević zbog napada na Marića proveo je u istražnom zatvoru više od tri mjeseca, a upravo činjenica da je sve to vrijeme šutio, odnosno da nikome nikad nije odao tko je još s njim sudjelovao u tome, donijela mu je status svojevrsnog heroja među Torcidom, čiji je član bio. Da je to tako, govori i jučerašnja objava na Facebook stranici Torcide pred utakmicu sa Slaven Belupom.

- Biti velik za života je teško, biti velik s 23 godine je nemoguće, a ti si bio jedan od tih, najvećih. Ti ostaješ i dalje među nama i nikad ne okrećeš leđa. ZA VJEČNOST... Danas na utakmici Hajduk - Slaven Belupo neće biti navijanja sa Sjevera i Torcida će u 23. minuti u tišini dostojanstveno napustiti tribinu. Počivaj u miru, brate - napisali su Torcidaši.

Od njega su se oprostili i na stranici "Torcida OldSchool - Priče, Slike, Klipovi", gdje je objavljen status - "Ubijen je momak koji je predstavljao grupu i klub i živio po svim idealima kojima težimo. Počivao u miru, momčino". Na stranici "Hajduče vijesti", pak, objavljeno je: "Ukazivanje na kriminal djelo je heroja!" Čuvaj nam Hajduka od gore! Počivao u miru!

 

Naslovnica Crna kronika