Novosti Crna kronika

traži ga interpol

Splitska policija uhitila nogometnog menadžera koji je išao na sastanak s Mamićem, a on iskoristio uvjetnu slobodu i - nestao bez traga!

traži ga interpol

Njemački državljanin Sasko Gulevski (44) iz Kölna uhićen je početkom lipnja ove godine u kaštelanskoj zrakoplovnoj luci "Resnik" nakon što su policajci na graničnoj kontroli vidjeli da je za njim Interpol Makedonije raspisao tjeralicu još 30. siječnja 2014. godine zbog prijevare počinjene u toj zemlji.

Gulevski je, doznajemo, sportski menadžer i 1. lipnja stigao je na Resnik navodno u pratnji dvojice nogometaša njemačkog drugoligaša Dynama iz Dresdena. Idućeg se dana trebao na zadarskom području naći s jednim od braće Mamić kako bi pregovarao o eventualnoj prodaji zagrebačkom Dinamu te dvojice sportaša, no do susreta nije došlo jer su ga splitski policajci uhitili. Takva je otprilike priča koju je nakon uhićenja ispričao policiji i sucu istrage Županijskog suda u Splitu. A zašto ga traži makedonski Interpol?

Dakle, Gulevski je još prije desetak godina, po optužnici državnog odvjetništva u Kölnu, bio suđen jer je kao vlasnik tvrtke za prodaju automobila ponudio izvjesnom Ljupču Georgijevskom iz prijevozničke tvrtke u Bitoli kamion na kupnju koji, međutim, nikad nije namjeravao niti ga je isporučio, a od Georgijevskog je uzeo ukupno 29 tisuća eura - četiri tisuće u gotovini, a ostatak na račun. Zemaljski sud u Kölnu ga je 2013. godine osudio na dvije godine i devet mjeseci zatvora zbog krivotvorenja isprava u dva slučaja te godinu i tri mjeseca zatvora za dva kaznena djela preprodaje i kupovanja ukradenih stvari.

Gulevski je nakon uhićenja na Resniku i privođenja sucu istrage Županijskog suda u Splitu kazao da ga je Georgijevski tužio u Njemačkoj i da je kaznu izdržao. Kazao je i da ne zna za presudu donesenu na sudu u Bitoli u vezi s prijevarom, ali pretpostavlja da se radi o istom slučaju za koji je osuđen u Njemačkoj.

Usprotivio se izručenju u Makedoniju radi izdržavanja kazne. Napomenuo je i da o cijelom tom poslu nije pregovarao u Bitoli, već u Njemačkoj te da ga se ne može izručiti jer se o istoj stvari ne može dva puta odlučivati.

Kako je dostavio sucu istrage presude njemačkog suda, a i obećao je da će se odazivati na sve pozive suda, sudac istrage nije mu odredio ekstradicijski pritvor, nego mu je oduzeo osobnu iskaznicu, zabranio napuštanje boravišta u Splitu i odredio obvezu javljanja jednom tjedno.

No, kako smo doznali, Georgijevski je već napustio splitsko područje, odnosno Hrvatsku, i otišao s lažnim dokumentima u Njemačku bez obzira što je znao da time krši mjere i da će mu zbog toga biti određen ekstradicijski pritvor.

Kako ga policija nije našla na adresi na kojoj se obvezao biti, obavijestila je o tome sud čije izvanraspravno vijeće treba odlučiti hoće li sad Hrvatska izdati tjeralicu za Georgijevskim ili će se, pak, postupak obustaviti jer on u našoj zemlji nije napravio nikakvo kazneno djelo.

Upitali smo njegova odvjetnika Mislava Balića zna li da je njegov klijent prekršio određene mjere.

- Znam da se nije javio sucu istrage kako je trebao, a što će dalje biti, vidjet ćemo nakon odluke suda - kazao je kratko odvjetnik Balić.

Naslovnica Crna kronika