Novosti Crna kronika

Opljačkani general Džanko: Najviše žalim za Tuđmanovim pištoljem i papinim medaljonom

Luka Džanko

U četvrtak je provaljeno u stan umirovljenog generala Luke Džanka (64) u Mihanovićevoj 6 na splitskim Mejama i ukradeno oko 10 000 kuna vrijednu zlatninu i pištolj.

Dan nakon što je pokraden, nikoga nismo zatekli u stanu, a susjedi kazuju da general dosta vremena provodi u obiteljskoj kući na Lastovu. Splitska krim.policija je provela očevid i traga za provalnikom koji je u stan na trećem katu „kaskada“ s dvorištem ušao najvjerojatnije kroz prozor.

General Džanko je za vrijeme akcije »Bljesak« zapovijedao Zbornim područjem Bjelovar, a njegove su postrojbe oslobodile Okučane. U »Oluji« je zapovijedao operativnim pravcem Hrvatska Kostajnica u sjevernom sektoru, koji je bio u zoni odgovornosti generala Petra Stipetića.

Tijekom 1993. godine je svjedočio pred haaškim istražiteljima o događanjima na Južnom bojištu gdje je bio jedan od zapovjednika 1991. i 1992. godine. U to vrijeme je izbjegavao kontakt s novinarima, ne želeći se medijski eksponirati.

                                                                                                  Andrea Kuzmić / EPEHA

 

"Najviše žalim za Tuđmanovim pištoljem i papinim medaljonom"

Najviše mi je žao ukradenih uspomena, pištolja pokojnog predsjednika Tuđmana, papinog medaljona i odlikovanja koje sam dobio kao zapovjednik Bljeska i Oluje - kazao nam je jučer umirovljeni general Luka Džanko u telefonskom razgovoru, nakon što je u četvrtak izvršena provala u njegov stan na splitskim Mejama.

- Izlazio sam ujutro iz stana s odijelom na vješalici jer sam krenuo u Solaris održati predavanje o Domovinskom ratu za profesore osnovnih škola. Valjda je netko vidio da odlazim s odijelom i zaključio da se neću tako brzo vratiti. Pokupili su i ženinu zlatninu, a štetu mi je teško procijeniti zbog onih uspomena koje se više ne mogu nabaviti - zaključio je Džanko

Naslovnica Crna kronika