Novosti Crna kronika

udruga obitelji osoba stradalih u prometnim nesrećama danas saboru će podnijeti zahtjev za izmjenama zakona o sigurnosti cestovnog prometa

Krvoproliće: U posljednjih deset dana čak 24 osobe poginule u prometnim nesrećama

udruga obitelji osoba stradalih u prometnim nesrećama danas saboru će podnijeti zahtjev za izmjenama zakona o sigurnosti cestovnog prometa

Niz smrtno stradalih, kojih po broju stanovnika imamo duplo više od zemalja EU, potaknuo je članove obitelji stradalih da Saboru upute zahtjev s nizom konkretnih mjera

Niz smrtno stradalih, kojih po broju stanovnika imamo duplo više od zemalja EU, potaknuo je članove obitelji stradalih da Saboru upute zahtjev s nizom konkretnih mjera

Po broju stradalih na 100 tisuća stanovnika Hrvatska je
u europskom vrhu / Cropix
U posljednjih deset dana u Hrvatskoj je u prometnim nesrećama poginulo dvadeset četvoro ljudi. Iako se radi o zastrašujućoj brojci smrtno stradalih na domaćim prometnicama koja kaže da su svaki dan u prosjeku više od dvije osobe izgubile život, a izvještaji o njihovim pogibijama punili su stranice novina, iz MUP-a nije bilo moguće dobiti odgovor što policija poduzima da bi se povećala sigurnost na cestama.

Na naš upit o prometnim nesrećama, iz sjedišta MUP-a upućeni su nam samo brojčani podaci koji kažu da su u prva tri mjeseca prošle godine zabilježena 133 smrtna slučaja u prometu, dok je u istom razdoblju ove godine taj broj smanjen na 114, odnosno za 14,3 posto.

Predstavnici Udruge obitelji osoba stradalih u prometu danas će saborskim zastupnicima predati Peticiju za pooštravanje kazni vozačima koji teškim kršenjem prometnih propisa uzrokuju nesreće s tragičnim posljedicama. Čelnici Udruge drže da bi trebalo povećati kazne za teške prekršitelje i recidiviste, a smanjiti za blaže prekršaje.

Veće kazne za teže prekršaje, manje za blaže

Predstavnici obitelji stradalih u prometu svoju inicijativu temelje na analizama i prijedlozima koje je izradio prometni stručnjak dr. Željko Marušić. Oni prije svega podrazumijevaju sustavniji pristup nadzoru brzine i strože kažnjavanje vozača s većom koncentracijom alkohola, kao i poništavanje vozačke dozvole onima koji su izazvali prometnu nesreću s poginulom osobom.

Na području Splitsko-dalmatinske županije stanje je bolje od državnog prosjeka. Broj poginulih u prva tri mjeseca ove godine duplo je manji nego prošle godine.

Glasnogovornica Marina Kraljević Gudelj ističe kako je na našem području smanjen broj smrtno stradalih, a povećan broj ozlijeđenih. Brzina je i dalje uzrok najvećeg broja pogibija, dok je krivac za lakše ozljede nekorištenje sigurnosnog pojasa.

Splitska policija zbog toga redovito provodi nadzor prometa, uz posebne i pojačane akcije usmjerene na pojedine prekršaje tipa brzina, korištenje sigurnosnih pojaseva, prolazak kroz crveno svjetlo te se nadaju da će se broj poginulih i teže ozlijeđenih dodatno smanjiti. Iako iz sjedišta MUP-a nismo uspjeli dobiti odgovor o tome što policija misli poduzeti po pitanju težih stradavanja u prometu, Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa predviđeno je postizanje evropskih standarda, a to znači smanjenje broja poginulih na sedam osoba na sto tisuća stanovnika do 2010. godine.

Dosadašnji brojčani pokazatelji ne daju dovoljno razloga za optimizam, pa ostaje vidjeti kako će se zakonodavac postaviti prema novim zakonskim prijedlozima.

12.04. Tri poginula - Potok kod Popovače
13.04. jedan poginuli - Čepina
14.04. jedan poginuli - Zagreb
15.04. dvoje mrtvih - Pleternica i Crikvenica
16.04. dvoje poginulig - Našice i Vinkovci
17.04. četvoro mrtvih - Biograd, Glavina Donja, Daruvar
18.04. troje poginulih - Dubrovnik, Turjaci
19.04. dvoje mrtvih - Našice, Gračac
20.04. troje poginulih, Moščenička draga, Lovreć, Gospić
21.04. troje poginulih - Zagreb, Sesvete

Zahtjevi Udruge obitelji stradalih u prometu

Strože kazne -  za prebrzu vožnju
Strože kazne - vozačima koji voze pod visokim stupnjem alkoholiziranosti Odgovornost - projektanata i osoba zaduženih za održavanje cesta Odgovornost - roditelja koji daju vozilo maloljetnicima
Trenutno oduzimanje dozvole - vozačima koji prođu kroz cvreno svjetlo ili uskrate prednost pješacima na zebri
Pravilnik - o postupku prema vozačima koji skrive prometnu nesreću s poginulom osobom

Dvoje mrtvih u direktnom sudaru

Val nesreća koji je zaredao na zagrebačkim prometnicama u ponedjeljak, u manje od 12 sati odnio je tri života, dok je pet osoba teško a jedna lakše ozlijeđena. Najteža nesreća dogodila se u ponedjeljak u 19,05 sati na sesvetskom području u kojoj su srmtno stradali Stjepan (53) i Anka Pavleković(62). Petar B. je opel vectrom u lijevom zavoju izgubio nadzor za upravljačem i udario u Škodu favorit koju je vozio Stjepan Pavleković. Od siline udarca, škoda je odbačena u jarak pored ceste. U Trnskom je u ponedjeljak u 14,10 sati u sudaru poginuo Krešimir Putniković(28) koji je vozio suzuki GSX.

H. K. J. / EPEHA

Naslovnica Crna kronika