Novosti Crna kronika

ČETIRI SATA SVJEDOČENJA

Pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje slomio se na sudu: Kada je nazvao Slavica ručali smo na Hvaru, ali to mi je bila prva hrana, do tada sam pio samo vodu iz cisterne

ČETIRI SATA SVJEDOČENJA

- Ja ipak imam 60 godina – slomio se pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomislav Vuko u srijedu u sudnici nakon četverosatnog svjedočenja u nastavku kaznenog postupka protiv bivšeg šibensko-kninskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice, optuženog za stradavanje dvanaest vatrogasaca na otoku Kornatu 30.kolovoza 2007. godine.

Svoju životnu dob Vuko je upotrijebio kao opravdanje za nejasan odgovor na pitanje Slavičina odvjetnika Čede Prodanovića tko je inkriminiranog dana dao zapovijed za preusmjeravanje kanadera sa Kornata u zaleđe Vodica.

Prodanović je izgubio živce nakon što je Vuko kazao da je zahtjev za preusmjeravanje kanadera trebao biti u pisanom obliku, no da on tu zapovijed nije mogao izdati, ali da je ipak Slavici prepustio odgovornost jer je on bio nadležan za to područje.

 - Pa kome je onda Slavica trebao slati zahtjev?! Sam sebi možda. Nemojmo biti djeca. Možete Vi imati i sto godina ali morate znati odgovarati na pitanja – kazao je Prodanović.

Uz to je prigovorio kako je Vukin iskaz neistinit jer je na sudu prethodno posvjedočio da ga Slavica kobnog dana nije obavijestio o pravim razmjerima tragedije, već da mu je oko 16.30 sati kazao samo da su vatrogasci u okruženju. U to je vrijeme bio na Hvaru zajedno s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Mladenom Jurinom i generalom Josipom Stojkovićem.

Naveo je kako ga je Slavica tada nazvao i kazao mu kako su vatrogasci u okruženju, no da je za prave razmjere tragedije saznao je tek četiri sata kasnije dok se s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Mladenom Jurinom vraćao sa Hvara.

Slavičin odvjetnik je opovrgnuo njegovo svjedočenje obrazloživši to činjenicom da je još u 16.32 sati faksimilom stigla vojna zapovijed kojom se traži helikopter za spašavanje vatrogasaca.

- Sukladno toj zapovijedi isključena je bilo koja druga verzija sadržaja informacije o razmjerima nesreće – odvratio je Prodanović na što je ustao zastupnik optužbe Zvonko Ivić kazavši kako ne laže Vuko već svjedoci koji su nedavno dali iskaze - umirovljeni general Josip Stojković i svjedok Ferenc Leš, koji je kobnog dana bio dežuran u Divuljama.

Prema Ivićevim riječima oni su neistinito kazali kako je general Stojković bio u prostorijama dežurnog OVZ-a u Divuljama u 16.30 sati kada ga je nazvao Vuko.

- Prema pisanom dnevniku OVZ-a navodi se da je helikopter Bell s kojim se general Stojković vraćao s Hvara sletio u Divulje u 16.46 sati. Onda je i više nego jasno da Stojković u 16.30 nije mogao biti u Divuljama. Također nije utvrđena telefonska komunikacija između Vuke i Stojkovića. Iz svega ovoga vidljivo je da Vuko govori istinu – kazao je Ivić. 

Vuko nije znao kazati što se dogodilo sa helikopterom koji je u podne odobren Slavici za gašenje požara na Kornatu. Kazao je kako je jedan helikopter gasio na Hvaru do 12.30 sati.

 - Ja, general Stojković i glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin bili smo za stolom i tada smo ručali. Na Hvar sam došao dan prije i to mi je bila prva hrana nakon što sam dan prije u 11 sati stigao na Hvar. Dotad sam samo pio vodu iz cisterne - kazao je Vuko nakon što ga je sudac Boris Radman upitao gdje je bio od 12 do 16.30 sati na Hvaru inkriminiranog dana i što se dogodilo s helikopterom kojeg je tražio Slavica.

Upravo jedan od helikoptera koji je bio na Hvaru i s kojim se vraćao general Stojković prvi je pronašao unesrećene vatrogasce na Kornatu, no nije im mogao pomoći jer je bila riječ o izviđačkom helikopteru.Stojković je prema izjavama pilota prije toga odvezen u Divulje, no s obzirom na vremenska nepoklapanja pitanje je gdje je uistinu bio.

Naslovnica Crna kronika