Novosti Crna kronika

U OBITELJSKOJ KUĆI u ranim jutarnjim satima PREMINULo trogodišnje dijete

Tragedija u Sinju: djevojčica umrla od meningokokne sepse?

U OBITELJSKOJ KUĆI u ranim jutarnjim satima PREMINULo trogodišnje dijete

Roditelji su pozvali Hitnu pomoć sinjskog Doma zdravlja, ali unatoč pokušajima reanimacije, liječnici nisu uspjeli spasiti djevojčicu

Roditelji su pozvali Hitnu pomoć sinjskog Doma zdravlja, ali unatoč pokušajima reanimacije, liječnici nisu uspjeli spasiti djevojčicu

Hitna pomoć u Sinju stigla je brzo u kuću djevojčice
Foto: Vito Perić / EPEHA
Troipogodišnja djevojčica u petak nešto prije šest sati ujutro preminula je u obiteljskoj kući u Glavicama kod Sinja. Roditelji djevojčice pozvali su Hitnu pomoć sinjskog Doma zdravlja i kada su liječnici stigli oko 5.50 sati, unatoč pokušajima reanimacije, nisu uspjeli spasiti djevojčicu. Tijelo je prevezeno u Klinički zavod za patologiju KBC-a Split na obdukciju. Neslužbeno smo doznali kako prema prvim rezultatima obdukcije nije utvrđen definitivan uzrok smrti djevojčice, ali sumnja se na meningokoknu sepsu.

- Liječnica nam je rekla da će za dva tjedna, kada dođu nalazi i kada se još jednom sve provjeri i istraži, moći reći što je uzrok smrti moje unuke - uspio nam je kazati Z. B., djed troipogodišnje djevojčice.

- Što da vam kažem. Ona je bila zdravo dijete i do sada nije bilo problema. Prije nekoliko dana dobila je prehladu. Jučer ujutro su je roditelji vodili liječniku zbog prehlade na redovitu kontrolu. U bolnici je pregledana, ali osim simptoma te prehlade nije uočeno ništa drugo. Liječnici su prepisali terapiju, dali upute i savjete, jer je imala i povišenu temperaturu. Moja kći i njezin suprug su cijelu noć kontrolirali njezino stanje, ustajali iz kreveta i gledali je. Čak je zadnje mjerenje temperature bilo dobro jer je bilo 36.6. No oko 5 sati ujutro došlo je do najgorega. Hitna je brzo došla, ali bilo je kasno - ispričao nam je djevojčičin djed.

Antibiotska terapija

Prije mjesec dana zabilježena je kod jednog djeteta u Sinju menignokokna sepsa, ali se brzo reagiralo i dijete je uspješno izliječeno bez posljedica. Iako se u ovom slučaju sumnja na istu bolest, još se službeno ne može potvrditi dok se ne obavi cjelovita analiza. U petak oko devet sati javljeno nam je iz sinjske ispostave Higijensko-epidemiloške službe da je u Glavicama preminula djevojčica te da se sumnja da je uzrok smrti meningokokna sepsa.

Kako bismo izbjegli bilo kakvu mogućnost širenja bolesti, svi članovi obitelji, ali i svi oni koji su bili u izravnom kontaktu s djetetom posljednjih sedam dana, dobili su kemoprofilaksu. Riječ je o antibiotskoj terapiji koja traje dva dana i kojom se sprečava opasnost od širenja bolesti - kazala je dr. Zorana Klišmanić, voditeljica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Dr. Klišmanić upozorava kako razloga za paniku nema jer dosadašnja iskustva pokazuju da nakon povremenih slučajeva bolesti nije bilo sekundarnih oboljenja, pa se nada da će tako biti i ovaj put.

- Sve mjere su poduzete. Čak 19 osoba koje su bile u kontaktu s djetetom obuhvaćeno je terapijom, a ona će biti nastavljena i sljedećeg dana - potvrdila nam je dr. Ana Živalj-Kokot iz sinjske higijensko-epidemiološke službe.

Obdukcija u KBC-u

Obdukcija preminule djevojčice obavljena je jučer na Patologiji splitskog KBC-a. Kako neslužbeno doznajemo, uzrok smrti nije se mogao točno utvrditi jer je za to potrebna mikroskopska analiza.

Analiza mikroskopom bit će obavljena u sljedećih nekoliko dana, kada će se moći točno reći što je uzrok smrti nesretnoga djeteta, odnosno je li u pitanju bila meningokokna sepsa ili nešto drugo.

i.ma.

Naslovnica Crna kronika