Novosti Crna kronika

opasna dionica

Detalji tragedije na magistrali: peugeot se zabio u autobus i okrenuo za 180 stupnjeva, muškarac i troje djece za dlaku se spasili

opasna dionica

Tri osobe poginule su u stravičnoj prometnoj nesreći u Krilu Jesenicama, na predjelu Gajine, kad su se u ponedjeljak oko 16 sati sudarili osobni automobil peugeot 308 i autobus javnog prijevoza broj 60 koji vozi na liniji Omiš – Split.

U osobnom automobilu smrtno su stradale dvije muške i jedna ženska osoba, dok je u autobusu lakše ozlijeđeno pet osoba, uključujući vozača. Još jedna osoba lakše je ozlijeđena u osobnom automobilu opel astri koji je vozio iza peugeota.

Peugeot, zagrebačkih registarskih oznaka, vozio je iz smjera Splita kad je najednom skrenuo u suprotni kolnički trak, kojim je iz zavoja naišao autobus iz smjera Omiša. U pokušaju da izbjegne direktni sudar, vozač 60-ice skrenuo je udesno koliko je mogao, ali nije imao mjesta za manevar jer se tu nalazio zid kojim je ograđena kuća uz cestu.

Peugeot se zabio u prednju lijevu stranu autobusa, okrenuo se za gotovo punih 180 stupnjeva i vratio se u svoj trak. Pri tome je zakačio stražnji dio opel astre, splitskih registarskih oznaka, koja je vozila iza njega te se u trenutku sudara uspjela provesti pokraj autobusa i peugeota bez većih posljedica.

– U peugeotu je bio muškarac, vozač, kraj njega suputnik, a na stražnjem sjedalu bila je putnica. Tko zna zašto je skrenuo u suprotni trak. Kažu da nije brzo vozio, navodno je vozač iz opel astre koji je vozio iza njega rekao da mu je brzina bila oko 60 kilometra na sat. Nije ni autobus brzo vozio, oko 50 kilometra na sat. Govore da je vozač peugeota ili zaspao ili je imao srčani udar pa se zabio u autobus. Odmah su poginuli vozač i putnica sa stražnjeg sjedala. Suvozač je neko vrijeme još davao znakove života, a onda je i on umro – prepričavaju uzbuđeni očevici.

U autobusu je bilo desetak putnika, od kojih je četvero ozlijeđeno, srećom, ozljede su lakše naravi, ogrebotine i trzajne ozljede. Peta ozlijeđena osoba iz autobusa je vozač, koji je zadobio udarac i nagnječenje nogu.

– Radi se o našem kolegi koji vozi već 20 godina. To je strašno šta se dogodilo. Vidite kako je pokušao izbjeći sudar, ali nije imao gdje se maknit od zida. Tko zna šta je bilo, kažu da nisu bile velike brzine, a vidite po oštećenjima na autobusu i peugeotu kako je jak bio udar. Zna se dogoditi kada osoba dobije srčani udar, da još jače stisne papučicu gasa – kazao nam je vozač "Prometa", koji je došao iz suprotnog smjera i ostao u koloni jer je policija zaustavila promet.

Oko 18 sati došao je prometni vještak kako bi obavio očevid, a pola sata kasnije došli su i mrtvozornici s Lovrinca. Na mjestu nesreće prvi su bili vatrogasci iz Omiša i Dugog Rata, koji su otvorili vrata peugeota, Hitna pomoć i policija iz Omiša. Cijelo vrijeme bio je prisutan i Višeslav Pešić, zapovjednik omiških vatrogasaca.

– U opel astri bio je muškarac s troje djece, imao je ludu sreću što je prošao za dlaku kraj ovog udara. Ovo je i inače opasna dionica, strašno je koliko prometnih nesreća bude ovdje – kazala nam je mještanka.

Za vrijeme očevida promet je bio preusmjeren cestom preko Žrnovnice i Gata.

Naslovnica Crna kronika