Novosti Crna kronika

ZASTARA ZA nogometaša

Križanac prošao pijan kroz četiri crvena svjetla i nikom - ništa!

ZASTARA ZA nogometaša
Ivica Križanac priznao je sve prekršaje, ali...
Tom Dubravec/EPH
Ivica Križanac priznao je sve prekršaje, ali...<br />
Tom Dubravec/EPH
Rovinj, 101009. Hotel Mont Mulini. Konferencija za medije. Pripreme nogometne reprezentacije za kvalifikacijski susret sa Kazahstanom za SP 2010 u Juznoj Africi. Na fotografiji: Ivica Krizanac. Foto: Ronald Gorsic/CROPIX
London, 090909. Stadion Wembley. Kvalifikacijska nogometna utakmica grupe 6 za Svjetsko prvenstvo u Juznoj Africi 2010. Utakmica Engleska - Hrvatska. Na slici: Ivica Krizanac. Foto: Ronald Gorsic/CROPIX
Križanac je na sudu 31. listopada 2014. godine priznao sve prekršaje koji su mu se stavljali na teret govoreći da mu nije bila namjera ikoga ugroziti u prometu i da je pri prolasku kroz sva četiri raskrižja pažljivo pogledao dolazi li netko iz drugih smjerova i da je zato s malom brzinom, pazeći da nikoga ne ugrozi, prošao kroz raskrižja.

Zamislite situaciju da s 1,73 promila alkohola u krvi navečer projurite kroz četiri crvena svjetla na semaforu i nakon što vas policija zaustavi i odvede na triježnjenje, sve na kraju završi na sudu, i to odbijanjem optužbe protiv vas jer je nastupila apsolutna zastara "prava na vođenje prekršajnog postupka"!
 

E, upravo je ovakav kraj priče u kojoj je glavni lik Ivica Križanac, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i, među ostalim, nekadašnji igrač ruskog Zenita te RNK Split.

Dakle, Križanca je Prekršajni sud u Splitu 3. studenoga 2014. godine, i to tri godine i osam mjeseci nakon njegova divljanja splitskim ulicama, osudio na osam tisuća kuna kazne i pet mjeseci zabrane upravljanja motornim vozilima B-kategorije. Osuđen je jer je 2. ožujka 2011. godine pijan vozio BMW te je prvo, vozeći se Vukovarskom ulicom od zapada prema istoku, došao do odvojka prema Sućidru te je prošao kroz crveno svjetlo na semaforu.

Zatim je, došavši do križanja, skrenuo u Velebitsku ulicu dok je na semaforu za njegov smjer također bilo upaljeno crveno svjetlo, a onda je iz Velebitske stigao do križanja s Ulicom Matice hrvatske i tu treći put prošao kroz crveno svjetlo na semaforu. Sve je završilo četvrtim prolaskom na nedopušteni način kroz crveno na raskrižju s Poljičkom cestom.

Križanac je na sudu 31. listopada 2014. godine priznao sve prekršaje koji su mu se stavljali na teret govoreći da mu nije bila namjera ikoga ugroziti u prometu i da je pri prolasku kroz sva četiri raskrižja pažljivo pogledao dolazi li netko iz drugih smjerova i da je zato s malom brzinom, pazeći da nikoga ne ugrozi, prošao kroz raskrižja.

Kazao je i da je tu večer bio na zabavi s društvom jer je dugo izbivao boraveći u inozemstvu, te je izrazio žaljenje zbog prekršaja i zamolio je sud da mu izrekne što manju kaznu i zaštitnu mjeru.

Četiri godine

Na gore navedenu presudu, koja je donesena četiri dana nakon rasprave, Križanac se, naravno, preko odvjetnika žalio te je nakon gotovo godine dana, 26. studenoga 2015. godine, Visoki prekršajni sud odlučio da se odbija optužba za prekršaj.

– U povodu žalbe okrivljenika Visoki prekršajni sud RH je ispitao pobijanu presudu i utvrdio da se u ovom predmetu prekršajni postupak protiv okrivljenika više ne može voditi jer je nastupila apsolutna zastara prekršajnog progona. Naime, prekršaj je počinjen 2. ožujka 2011. godine, a kako je od počinjenja djela prošlo više od četiri godine (dakle, drugostupanjska je presuda trebala biti donesena do 2. ožujka 2015. godine – op.a.), tako je Sud preinačio pobijanu presudu i odbio optužbu – stoji u presudi Visokog prekršajnog suda koju potpisuje sutkinja Koraljka Bašić.

 


Odvjetnici bez komentara

Križančevi odvjetnici Kruno Peronja i Damir Primorac su, kad smo ih nazvali, samo kratko potvrdili da su primili odluku suda i da je točno da je optužba protiv njihova klijenta odbijena, no o detaljima presude nisu željeli govoriti.

 

 

 

Naslovnica Crna kronika
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last