Novosti Crna kronika

javio nam se

Očevidac nesreće u splitskoj luci: Vidio sam kako je stradao Irac i kako su reagirale naše službe

javio nam se
U našu redakciju javio se očevidac nesreće u kojoj je u utorak u noći stradao mladi irski državljanin.

- Moram reagirati na tekst o Ircu koji se utopio u gradskoj luci, jer kao Hrvat koji se zatekao tu, osjećao sam se jako jadno radom našim službi.

Događaj se zbio oko 2 sata, zatekao sam se tu u luci i vidio što je stvarno bilo. Skupina djevojaka i momaka iz Sjeverne Irske popela su se na jedrenjak i šetali po njemu (nisu se penjali po jarbolu). Nakon toga dolazi član posade broda i tjera ih, te u tom momentu momak skače u more s nekih 3 metra visine između broda i rive i ne izranja.

Iako su se svi prvo smijali nakon što nije izronio pola minute, osobe koje su se tu zatekle su počele skakati za njim. Međutim, izvukli su samo patiku koja je plutala. Radi mraka i mulja njega nije ga bilo moguće pronaci.

Policija i Hitna dolaze za 10-tak minuta i običnih ručnim svjetiljkama osvjetljavaju po površini mora i pokušavaju ga pronaći. Naravno to nema koristi jer je tu more jako šporko.

Bilo je 12 policajaca - ni jedan nije znao engleski i bili su neugodni prema njegovim prijateljima, nitko od doktora  nije ih pitao treba li im što za smirenje (momci nisu izgledali pijani). Na moj upit zašto ne pokušaju nešto tipa otići na trajekt pitati za jače svijetiljke ili na tegljače Brodospasa, odgovaraju 'doći ce vatrogasci pa ćemo vidit šta dalje, oćemo li zvati kapetaniju il' šta'.

Dolaze vatrogasci za 20 minuta i rade isto što i policija, svijetle običnim ručnim svjetiljkama po površini mora.

Vatrogasci odlaze u roku 10 minuta i ne vraćaju se više! Nakon jednog sata dolazi pomorska policija, koja nije u stanju niti svoje reflektore na brodu spustiti put vode, voze se 10 minuta i privezuju za obalu, puše cigarete s kolegama. Nakon više od 2 sata od događaja dolazi brod Lučke kapetanije i pokušava uz kraj luke tražiti tijelo, isto samo svjetlom - bezuspješno.

Čitavo vrijeme tu je bilo više od 12 policajaca , kola Hitne pomoći, pomorska policija, lučka kapetanija, ali nitko nije pokušao pitati prijatelje treba li im pomoć, ponuditi im deke, čaj, tablete za smirenje. Ostao sam dolje do kraja  svoje smjene u 6 sati. Do tada ni 4 sata nakon događaja nisu stigli ronioci.

Da mi kao turistička zemlja nemamo nikakve ronioce u Splitu, niti policijske, niti vojne pa makar HGSS, ma da se tilo zvalo bi se neko ronilačko društvo jer se točno znalo gdje je momak pao i nije magao otplivati kao riba.

Na moj upit kada dolaze ronioci, policajac mi govori 'oko 8-9 iz Zadra, kad svane'.

Jako sam razočaran postupanjem naših službeni prema tim momcima i curama - napisao nam je naš čitatelj.

PSD
Naslovnica Crna kronika
Page 1 of 9FirstPrevious[1]23456789Last