Novosti Crna kronika

Morski pas

Stravično iskustvo na Trsteniku: ‘Stafordski terijer razjapljenih čeljusti napao me nasred mora’

Morski pas

Plivala sam pedesetak metara od obale kada sam osjetila da me nešto očešalo o bedro. Ispred mene bio je opasan pas. Zgrabila sam ga za vrat i potopila pod površinu. Šokirana sam doplivala do plaže – pripovijeda naša sugovornica

Sasvim obično poslijepodne. Sunce upeklo, more idealne temperature, a naša sugrađankan Marija (52) postavila ručnik na trsteničku plažu i uronila među valove. Svakog dana otpliva nekoliko stotina metara, jer joj je to najbolja terapija za ozlijeđeno koljeno.

– Bila sam nekih pedesetak metara od obale kada sam osjetila da me nešto očešalo o bedro, okrenula sam se, a ispred mene bile su razjapljene čeljusti psa – pripovijeda Marija, još uvijek pod dojmom.

Ne morskog psa, već čeljust policiji i ljudima još uvijek nepoznatog stafordskog terijera. I tada je krenula borba. Pas je pokušavao zagristi u Marijine ruke i noge, možda i lice, a ona se branila koliko je mogla. Šapama joj je izgrebao bedra, prsa.

– Odgurivala sam ga, a on je iznova nasrtao. Vikala sam “Čiji je ovo pas?!”, u nadi da će ga gazda pozvati, a onda su proradili neki instinkti za koje nisam ni znala da ih imam, zgrabila sam ga za vrat i potopila pod površinu – kaže naša sugovornica.

Tada je odustao. Zastao. Marija iskoristila priliku i zaplivala snažno prema obali.

– Dok sam izlazila iz mora i ljudi mi pomagali da zaustavim krvarenje, kazali su mi da je i pas izašao i prišao jednoj ženi odjevenoj u crno, koja je s njim odšetala dalje, kao da se ništa nije dogodilo – dodaje Marija.

Otišla je do bolnice, na Zaraznom odjelu (najbliži je plaži) sanirali su joj ozljede, riječ je o oguljotinama, ogrebotinama i jednom (manjem) ugrizu. Nakon toga je po preporuci obiteljske liječnice dobila antitetanusnu terapiju i u oba ramena cjepivo protiv bjesnoće.

– Sve bi to bilo nepotrebno, a čeka me primanje još jedne doze seruma, da je vlasnik/vlasnica psa pristupio i kazao mi je li pas cijepljen. To bi bilo pošteno, to bi bilo ljudski – veli nam Marija.

Od susreta s “trsteničkim raljama” i šoka u moru, priznaje, možda joj je teže i pala ta neodgovornost vlasnika. Prijavila je događaj policiji.

– Tragamo za vlasnikom psa i po pronalasku mu slijedi prekršajni nalog – ističe Željka Radošević, službenica za odnose s javnošću Policijske uprave.

Stoga još jednom ponavlja poziv svima onima koji su u nedjelju 28. lipnja, oko 16.30 sati, na trsteničkoj plaži svjedočili napadu psa na plivačicu, da se jave policiji i da ispričaju što su vidjeli.

– Dogodilo se što se dogodilo, srećom meni, a ne nekom djetetu ili starijem čovjeku, strah me i pomisliti kako bi se dijete obranilo od takvog napada. A riječ je o dobro posjećenoj plaži – naglašava kupačica.

– Vlasnici pasa moraju biti odgovorni, moraju poznavati svoje ljubimce, moraju ih paziti, moraju biti svjesni da se agresija može i naknadno iskazati. Isto tako je vrijeme da se sustavno kažnjava neodgovorne – dodaje Marija.
Budući da nedaleko od mjesta napada postoji uređena plaža za pse, čudi je što nitko iz Grada, poput, recimo, komunalnih redara, ne prošeta obalom i ne nadgleda odvija li se sve po pravilima. Ovoga puta je, srećom, tragedija izbjegnuta, hoće li tako biti i idući put?

MILENA BUDIMIR

Četveronošci na Duilovu imaju žalo

Gradska plaža za pse uređena je na Duilovu, na prostoru Lumbarda ispod Pazdigrada, i stavljena je u funkciju sa svim pratećim sadržajima prilagođenim prvenstveno kućnim ljubimcima, ali i njihovim vlasnicima. Ima tuševe, svlačionice, šatore, a i postavljeni su stalci s vrećicama za otpad i zdjelice za vodu.

Naslovnica Crna kronika
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last