Novosti Crna kronika

već 17 puta osuđivan

Vozio motor na zadnjem kotaču i oborio pješakinju: "kaskaderu" iz Omiša godinu i osam mjeseci zatvora te 10 godina bez vozačke!

već 17 puta osuđivan

Ilustracija CROPIX

Nezaposleni strojobravar iz Omiša, Zvonko Buljević (38) osuđen je nepravomoćno zbog izazivanja prometne nesreće s teško ozlijeđenom osobom na Općinskom sudu u Splitu bezuvjetno na godinu i osam mjeseci zatvora. Osim toga, sudac Mijo Galijot izrekao mu je i zabranu upravljanja motornim vozilima A kategorije od čak 10 godina!

Buljević je osuđen zbog toga jer je 9. studenog 2011. godine oko 15.40 sati u Omišu ulicom Fošal vozio motocikl honda CBR 900 te je dolaskom do raskrižja s Trgom kralja Tomislava počeo zaobilaziti vozilo koje se zaustavilo da propusti pješakinju, omišku odvjetnicu Iris Franić Tomić koja je prelazila ulicu na obilježenom pješačkom prijelazu.

Priznao krivnju


Kako je u tom trenutku vozio samo na zadnjem kotaču motocikla pristajući takvom vožnjom ugroziti sigurnost pješaka, izgubio je, po presudi, kontrolu i pao je s honde. Motocikl se nekontrolirano nastavio kretati te je doslovno “pomeo” pješakinju koja je u srazu s “mašinom” zadobila prijelom 10. desnog rebra s nagnječenjem desnog dijela pluća, prijelom 4. slabinskog kralješka, višestruke prijelome zdjelice s krvarenjem, razdor mokraćnog mjehura, razdor jetre i prijelom desne natkoljenice.

Buljević je na suđenju rekao da se smatra krivim, no tvrdio je da se sve dogodilo iz nehaja te da je zaobilazio kombi koji mu je zaklonio pogled pa je pješakinju skupio kad je izvirila iza kombija i da je on tad pao s motora.

Kazao je da tad nije vozio na zadnjem kotaču već samo kraj pošte u Omišu, no da i tad nije to želio, nego se motor sam, pošto je jak, podigao na zadnji kotač kad je krenuo. Vještak Neven Kralj nije mogao decidirano utvrditi da li je u trenutku udara motocikl vozio na oba ili na jednom kotaču.

- Kako brzina predmetnog motocikla nije bila posebno prekoračena, oko 55 km/h, u trenutku zaobilaženja, a sve prema tragovima na kolničkoj površini, vozač motocikla u trenutku prelaska na sjeverni prometni trak jasno je mogao uočiti pješakinju u prelasku kolnika i bez ikakve poduzete radnje mogao je nastaviti gibanje i tada bi pješakinji prošao sa stražnje strane te do naleta ne bi došlo - kazao je vještak.

Otegotna okolnost


Jedan svjedok vidio je “jači” motocikl žućkaste boje koji se kretao bez vozača te je nakon toga vidio osobu koja se kotrljala po cesti. Potom je vidio jednu ženu kako prelazi pješački prijelaz i kada ga je skoro cijelog prešla vidio je da ju je motocikl udario, nakon čega je žena doslovno poletjela u zrak. Drugi svjedok je rekao da je vidio motor kako udara u pješakinju te da se tad na njemu nije nalazio vozač. Rekao je i da motor nije proklizao, već direktno udario u žrtvu.

Pri izricanju presude sudac Galijot je kao otegotnu okolnost uzeo to što je Buljević već 17 puta osuđivan zbog prometnih prekršaja, a pri izricanju sigurnosne mjere zabrane vožnje na 10 godina primijenio je Kazneni zakon u kojem je postojala takva odredba koja je u novom KZ-u upola blaža, dakle maksimalno pet godina.

- Kako se radi o već višestruko osuđivanoj osobi zbog kršenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama te kako on kao recidivist očito nije sposoban na odgovoran način upravljati navedenim motornim vozilom, sud smatra da će ovako izrečena mjera utjecati na njegovo ponašanje budući da postoji mogućnost da bi mogao ponoviti slično ili isto kazneno djelo - obrazložio je sudac Galijot.

V. URUKALO

Nedosljedna praksa

Mnogi koji ovo čitaju reći će da je ova presuda pravedna, neki će kazati da je preoštra, no onima koji prate ovu problematiku upada u oči ‘nedosljednost’ prakse na našim sudovima kada se sudi u ovakvim predmetima. Naime, u ovom konkretnom slučaju čovjek će u zatvor jer je napravio to što je napravio i teško ozlijedio ženu, no ona, srećom, nije poginula. S druge strane, pamti se tragedija koja se godinu dana poslije dogodila u Zagrebu. Tada je rukometašica Ivana Lovrić automobilom na pješačkom prijelazu usmrtila Vesnu Petrović (33) majku troje djece, te potom pobjegla s mjesta nesreće. Ona je, pak, osuđena uvjetno na 18 mjeseci zatvora uz rok kušnje od pet godina i to zbog izazivanja prometne nesreće iz nehaja.


Naslovnica Crna kronika