Novosti Crna kronika

šibenik

Suđenje Tomislavu Horvatinčiću dodatno se zakompliciralo: sutkinja zatražila kontrolno nadvještačenje

šibenik
Na sudu u Šibeniku, nakon nešto više od dva mjeseca, nastavljena je glavna rasprava u postupku protiv Tomislava Horvatinčića, optuženog za izazivanja pomorske nesreće u primoštenskom akvatoriju u kojoj su 16. kolovoza 2011. godine poginuli talijanski supruzi Francesco Salpietro i Marinella Patelle.

Suđenje je nekoliko puta odgađano zbog Horvatinčićeva zdravstvenog stanja, a zatim i zbog bolesti sutkinje Maje Šupe. U međuvremenu je izmijenjen Zakon o kaznenom postupku pa je suđenje u prosincu prošle godine moralo početi ispočetka.

Podsjetimo, na tadašnjem ročištu 19. prosinca iskaz su dale medicinske vještakinje, radiologinja dr. Kristin Potočki i neurologinja dr. Vesna Šerić, koje nisu mogle potvrditi niti opovrgnuti mogućnost da je u trenutku nesreće Horvatinčić imao napad sinkope.

Na novoj raspravi u utorak saslušan je stalni sudski vještak za pomorski promet Ratko Marinović koji je pokušao dati detaljnu analizu simulacije događaja nesreće koju je izradio Pomorski fakultet u Rijeci, a prema kojoj je talijanska jedrilica skrenula udesno neposredno prije udara.

- Simulacija Pomorskog fakulteta daje jasan prikaz križanja kurseva brodova. U tome je vidljivo da bi se oba broda, da su zadržala kurs i brzinu, mimoišla pri krmi. Da nije bilo tog skretanja, ne bi došlo ni do sudara. Plovila bi prošla na udaljenosti od šest metara, što jest svakako kritična i opasna udaljenost i situacija kao takva je granična - kazao je vještak Marinović.

Valja kazati da analiza tako izrađene simulacije svakako ide u prilog optuženom Horvatinčiću, a nakon Marinovića rezultate vještačenja iznijeli su i vještaci Makijanić i Radunović. U odnosu na prvo vještvo iz 2013. godine, ovo drugo izneseno u utorak bilo je puno kontradikcija, ali obojica su ustvrdila, za razliku od svog prethodnog kolege, da bi unatoč skretanju Talijana došlo do sudara.

- Po pravilima ponašanja u pomorskom prometu, svakako je trebalo skrenuti, ali puno prije - tvrdili su.

Pred kraj mukotrpne, ali i krajnje nekonstruktivne rasprave sutkinja je naložila treće kontrolno nadvještačenje, da bi se “točno utvrdilo što se dogodilo, budući da se to sada ne može učiniti”.

- Ovo sudsko vijeće odlučuje se na novo kontrolno nadvještvo koje bi trebalo dati preciznije i relevantnije odgovore na epilog ove pomorske nesreće. Ime institucije koja će obaviti vještvo bit će objavljeno naknadno - kazala je Šupe.

Sin poginulih: Razočaran sam...

Sin poginulog talijanskog para, modni dizajner Federico Salpietro (28), koji je prisustvovao raspravi, još jednom nije krio razočaranje viđenim: ‘Sama činjenica da ovdje dolazim četrnaesti put govori dovoljno, nezadovoljan sam, sve ovo dugo će trajati. Uvažavam i cijenim sud, ali za mene osobno, sve je jasno - da je moj otac bio iskusan pomorac, a da preda mnom sjedi ubojica’, otvorio nam se 28-godišnji Talijan.MARKO BURSAĆ
Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX
Naslovnica Crna kronika
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last